Nasturcja jako przyprawa - zastosowanie i właściwości

Nasturcja to jeden z najpopularniejszych w Polsce gatunków roślin ozdobnych. Jej charakterystyczne żółte lub pomarańczowe kwiaty bardzo często upiększają nasze ogrody, siatki ogrodzeniowe oraz balkony. Mało kto jednak wie, że niektóre rodzaje nasturcji mogą sprawdzić się także w kuchni. Rośliny jako przyprawy używa się między innymi w tradycjach kulinarnych Ameryki Południowej. Równie dobrze można ją także dodać do rozmaitych specjałów z Europy, w tym również z Polski. Poznaj zupełnie nowe zastosowanie i właściwości nasturcji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Nasturcja pojawiła się w Europie prawdopodobnie w XVI wieku za sprawą hiszpańskiego botanika Nicolása Monardesa, który przywiózł ją ze sobą z terenów dzisiejszego Peru. Obecnie najpopularniejszym rodzajem tej rośliny na Starym Kontynencie jest nasturcja wielka (łac. Tropaeolum majus) ceniona ze względu na swoje walory estetyczne. Gatunek ten znajduje też zastosowanie w ziołolecznictwie, gdzie wykorzystuje się go m.in. do zwalczania infekcji dróg moczowych. Niektóre gatunki nasturcji są także jadalne – przykład stanowi między innymi odmiana bulwiasta (Tropaeolum tuberosum), której owoce, liście oraz bulwy wykorzystuje się do produkcji przypraw.

Nasturcja bulwiasta – występowanie, uprawa, charakterystyka

Bulwiasta odmiana nasturcji występuje naturalnie na terenach Ameryki Południowej. Tam też spotkać można największe uprawy rośliny, szczególnie w Ekwadorze, Peru, Boliwii i Kolumbii. Gatunek hodowany jest również w innych zakątach świata, w tym także w Polsce. Nasturcja bulwiasta to wieloletnia bylina, pnąca się nawet do 4 metrów wysokości. Roślina charakteryzuje się kwiatami o intensywnej pomarańczowo-żółtej barwie, które kwitną od sierpnia do pierwszych przymrozków oraz jadalnymi bulwami kłączowymi. Liście nasturcji bulwiastej swym wyglądem niczym nie różnią się od tych, jakie znamy z jej odmiany Tropaeolum majus. Gatunek ten jest stosunkowo łatwy w utrzymaniu – roślina lubi stanowiska nasłonecznione i osłonięte przed wiatrem. Podobnie jak inne odmiany byliny, nasturcja bulwiasta jest wyjątkowo wrażliwa na występowanie mszycy.

Nasturcja w kuchni

Jeszcze całkiem niedawno kwiaty rzadko były używane do doprawiania różnych potraw. Dzisiejsza moda na gotowanie sprawiła jednak, że coraz więcej osób eksperymentuje w kuchni, również przy użyciu roślin, które dotąd raczej nie kojarzyły się ze sztuką kulinarną. Najbardziej cenioną jadalną częścią nasturcji bulwiastej jest wspominana już jej bulwa. W Ameryce Południowej spożywa się ją smażoną lub gotowaną jako osobne warzywo. Surowe kłącze cechuje się ostrym gorczycowym smakiem, który łagodnieje po ugotowaniu. Bulwa może stanowić smakowity dodatek do sałatek warzywnych, surówek oraz pikli. Z nasturcji uzyskuje się również aromatyczną przyprawę. Jej nieco pieprzowy smak doskonale komponuje się z marynat mięsnych oraz sosów. Roślinę tę często stosuje się jako zamiennik dla egzotycznej kapary. Liście nasturcji bulwiastej rewelacyjnie urozmaicają również wszelkiego rodzaju sałatki, kanapki, zapiekanki, dania jajeczne oraz mleczne. Roślina może
też posłużyć do wytworzenia aromatycznej nalewki.

Do czego warto dodać nasturcji?

Sałatki
• Pikle
• Surówki
• Ogórki konserwowe
• Papryka marynowana
• Marynaty do mięs
• Sosy pieczeniowe
• Omlet
• Sandwiche

Właściwości lecznicze nasturcji

Dawniej wierzono, że nasturcja bulwiasta jest skutecznym afrodyzjakiem, który pozytywnie wpływa na potencję u mężczyzn. Badania naukowe przeprowadzone na szczurach wykazały jednak, że kłącze rośliny powoduje znaczny spadek poziomu testosteronu (nawet do 45%). Trudno zatem uznać, że pochodzący z Ameryki Południowej przysmak może pozytywnie wpłynąć na popęd seksualny ludzi. Nie ma jednak wątpliwości, że roślina stanowi cenne źródło niektórych witamin i innych zdrowych substancji – np. witaminy C, luteiny oraz beta-karotenu. Obecnie w medycynie naturalnej wykorzystuje się też nasiona popularniejszej w Polsce odmiany nasturcji większej, które zwalczają bakterie wywołujące niektóre schorzenia układu moczowego. Roślinę tę wykorzystuje się również do leczenia poszczególnych infekcji dróg oddechowych. Nasiona nasturcji działają uspokajająco, wspomagają produkcję śliny oraz wspomagają trawienie.

Czy wiesz, że…?

Nasturcja większa bywa wykorzystywana do produkcji specjalnej nalewki, która poprawia kondycję włosów. Eliksir po wsmarowaniu w głowę ma rzekomo wzmocnić strukturę włosa, a po dodaniu tataraku i skrzypu niweluje łupież.

Nasturcja bulwiasta znana jest ze swojego agresywnego rozrostu i sporej odporności na różne niekorzystne warunki. W Ameryce Południowej bylinę sadzi się nie tylko w celach hodowlanych, ale również jako osłonę dla innych roślinnych (np. ziemniaków) przed szkodnikami.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji