Światowy Dzień Chleba - tak wybierzesz bochenek idealny
None
Chleb na polskim stole
Jemy go na śniadanie, w ramach przekąski w ciągu dnia, a nierzadko również na kolację. Chleb to podstawa kanapek, dodatek do zup czy bigosu. Może być również bazą zapiekanek czy pełnić formę jadalnej miseczki. I chociaż nadal najpopularniejszy jest ten z mąki pszennej, to pod wpływem mody na racjonalne odżywianie coraz chętniej sięgamy po wyroby z mąki żytniej czy produkty z pełnego ziarna. Z okazji dnia chleba, podpowiadamy, czym kierować się przy zakupie tego produktu, jak upiec go w domu i co zrobić z czerstwego bochenka.
Nie daj się oszukać
Każdy chleb powinien mieć dobrze widoczny skład na etykiecie. Podstawowymi składnikami są woda, mąka, sól, zakwas lub drożdże. Spulchniacze, stabilizatory i substancje zagęszczające powinny wzbudzić naszą czujność i takiego pieczywa lepiej nie kupować. Wybierając chleb warto przeprowadzić test konsystencji - za pomocą jednorazowych rękawiczek nacisnąć skórkę chleba - jeśli ta elastycznie pracuje, to znak, że nie ma w chlebie spulchniaczy. Innym znakiem jakości będzie kolor - wnętrze powinno być brunatno-brązowy, a skórka koloru złotego, delikatnie popękana.
Domowy chleb z programu "Bake Off - Ale Ciacho"
Składniki: 200 g zaczynu Poolish*, ok. 500 g mąki pszennej typ 750, 250 ml wody, 1 płaska łyżka stołowa miodu lipowego, 1 płaska łyżka stołowa soli, 1/2 łyżeczki drożdży instant. Dodatkowo: odrobina oleju, mąka do podsypania.
Wymieszaj wszystkie składniki w misce lub mikserze. Postaraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki, bo chleb wyjdzie zbity. Wyrabiaj ciasto, aż będzie błyszczące i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do posmarowanej olejem miski i posmaruj z wierzchu delikatnie olejem. Miskę zakryj ściereczką lub folią. Pozostaw ciasto do wyrastania do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie wyjmij ciasto z miski i delikatnie rozpłaszcz i złóż na trzy, jakbyś chciał złożyć list przed wsadzeniem do koperty. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej piekarnik z kamieniem w środku do 245 stopni. Delikatnie uformuj z ciasta bochenek, uważając, żeby nie odgazować za bardzo ciasta. Bochenek ułóż w obficie wysypanym mąką koszyczku do wyrastania. Posyp mąką z wierzchu i przykryj ściereczką. Pozostaw do dalszego wyrastania. Spryskaj wnętrze piekarnika wodą, aby w środku wytworzyła się para. Kiedy chleb wyrośnie, ostrożnie przenieś go na drewnianą łopatę (również wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Możesz naciąć ciasto. Zsuń chleb
na kamień (jeśli używasz papieru, razem z papierem). Po 15 minutach obniż temperaturę w piekarniku do 225 stopni. Piecz kolejne 30 minut. Sprawdź, czy chleb jest upieczony (postukaj w niego palcem od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, jest gotowy). Spryskaj skórkę wodą. Wystudź chleb na kratce.
Zaczyn Poolish: 1 szklanka wody niechlorowanej, 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 szklanka mąki chlebowej 750 2 łyżki mąki razowej, 2 łyżki mąki żytniej.
Składniki starannie wymieszać i przykryte odstawić najlepiej na około 12 godzin.
Zdrowsza wersja chleba
Sposób na czestwy bochenek
Zdarza się, że nie wykorzystujemy w pełni pieczywa, które kupiliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Aby nie wylądował w koszu i się nie zmarnował, może zrobić z niego pyszną zapiekankę.
Wystarczy ponacinać pieczywo na skos, tworząc kratkę. A do środka powkładać starty ser, zioła i kawałki zimnego masła. Po ok. 20 minutach w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, będziemy mogli podać rodzinie aromatyczny chlebek niczym prosto z piekarni.