Trwa ładowanie...

Mięsne muffinki – przekąska doskonała?

Małe babeczki zazwyczaj jadamy na słodko, z czekoladą czy owocami. Jednak muffinki świetnie sprawdzają się także w wersji wytrawnej, co na pewno ucieszy wszystkich mięsożerców. Jak przygotować proste, pyszne i pożywne przekąski?

Wytrawne muffinyWytrawne muffinyŹródło: Adobe Stock, fot: Oleg Bannikov
darfvea
darfvea

Nazwa tych pyszności pochodzi z języka francuskiego (od określenia "muflet", które w wolnym tłumaczeniu oznacza "miękki chleb"), ale muffinki pochodzą z kuchni anglosaskiej. W XIX-wiecznej Wielkiej Brytanii częstym widokiem byli "muffin man", czyli uliczni sprzedawcy przekąsek, które jednak nie przypominały babeczek. Były bowiem płaskimi plackami wypiekanymi na blasze, w specjalnych obręczach umożliwiających zachowanie odpowiedniego kształtu. Przyrządzano je z resztek chleba i… gotowanych ziemniaków, dlatego długo uchodziły ze jedzenie dla biedoty.

Znane dziś muffinki to pomysł Amerykanów, którzy do ich przygotowywania zaczęli używać proszku do pieczenia, a przede wszystkim foremek nadających wypiekom kształt małych babeczek. Przepisy na tego typu smakowitości pojawiały się w najstarszych amerykańskich książkach kucharskich, w tym słynnej "The Boston Cooking-School Cook Book" z 1896 roku.

Mieszkańcy USA do dziś kochają muffinki. Niektóre stany uważają je nawet za swoje oficjalne symbole – w Nowym Jorku są to babeczki jabłkowe, w Massachusetts kukurydziane, zaś w Minnesocie – jagodowe.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Zaletą muffinek jest uniwersalność, można je przyrządzać także w wersji wytrawnej, z mięsem. Staną się wówczas pysznymi i pożywnymi przekąskami, którymi zachwycimy gości podczas domowych imprez. Sprawdzą się również na pikniku, w pracy czy szkole.

darfvea

Oto kilka pomysłów na mięsne muffinki.

Muffinki z boczkiem

Nieco zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera, jednego z najsłynniejszych telewizyjnych kucharzy i wielkiego miłośnika muffinek. Do przygotowania smakowitych babeczek potrzebujemy około 40 dag boczku, który kroimy w równiej wielkości kostki i podsmażamy, aż ładnie się zrumieni. Następnie wrzucamy go do dużej miski, razem z mąką razową (25 dag) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki), jajkami (6), startym parmezanem (5-6 łyżek), posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili oraz serkiem wiejskim (3 łyżki).

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, powstałym ciastem wypełniamy formę na muffinki wyłożoną papilotkami, zaś wierzch posypujemy parmezanem, pestkami słonecznika i makiem. Babeczki pieczemy przez ok. 45-50 minut w 180 st., aż staną się rumiane.

Muffiny Adobe Stock
MuffinyŹródło: Adobe Stock

Muffinki z mięsem mielonym

Na początku przygotowujemy bazę, czyli kruche ciasto. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny.

darfvea

W tym czasie przyrządzamy farsz. Drobno posiekaną cebulę i czosnek (dwa ząbki) podsmażamy na patelni, następnie dodajemy 40 dag mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego). Gdy się usmaży dodajemy kilka suszonych pomidorów i przecier pomidorowy (2 łyżki). Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie także ulubionymi ziołami (np. suszonym tymiankiem czy majerankiem). Mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do muffinek. Spód nakłuwamy widelcem, umieszczamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po ostygnięciu wypełniamy farszem. Pieczemy pół godziny temperaturze 180 st., na kilka minut przed końcem posypujemy startą mozzarellą.

Przekąska Adobe Stock
PrzekąskaŹródło: Adobe Stock

Muffinki z kurczakiem

Do przygotowania pysznych muffinek możemy też wykorzystać gotowe ciasto francuskie, którym, po wyjęciu z opakowania wykładamy foremki do babeczek, wcześniej smarując je odrobiną oleju. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze180 st.

darfvea

Trochę więcej pracy wymaga przyrządzenie "wkładki mięsnej". Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną w nieduże kostki pierś z kurczaka i pokrojoną czerwoną paprykę. Smażymy, pod koniec dodając starty parmezan (2-3 łyżki), posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę (2 łyżki) roztrzepaną z jednym białkiem. Doprawiamy solą i pieprzem

Farszem wypełniamy foremki z podpieczonym ciastem. Wstawiamy na około pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 st. Na kilka minut przed końcem posypujemy tartym serem, np. cheddarem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
darfvea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj