Co zrobić z awokado? Skorzystaj z ciekawych pomysłów na nietypowe przekąski
Awokado jest bogate w wiele cennych substancji odżywczych, a na dodatek możesz je jeść praktycznie przez cały dzień w różnych wersjach. Regularne zjadanie awokado pozwoli na obniżenie cholesterolu oraz uregulowanie ciśnienia krwi. Nie możesz zapominać także o tym, że awokado należy do jednego z najbardziej kalorycznych owoców, dlatego nie przesadzaj z jego ilością.
O tym, że warto jeść awokado, wie każdy z nas. Jednak, gdy przychodzi czas na wykorzystanie tego owocu, często napotyka się problemy. Awokado może zastąpić wiele składników w kuchni, szczególnie tych, które dodaje się do kanapek czy sałatek – smak owocu zdecydowanie lepiej podbije ich smak. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób wykorzystać awokado, wybierz kilka sprawdzonych sposobów na szybkie przekąski.
Co zrobić z awokado – ciekawe i popularne propozycje
Jeśli bardzo chcesz przygotować coś z awokado na szybką i pożywną przekąskę, pomyśl o kilku banalnych w przygotowaniu małych potrawach.
- Awokado do pieczywa – nie musisz używać masła ani margaryny, wystarczy rozsmarować miąższ na kromce albo bułce.
- Dodatek do kanapek – wystarczy kilka plasterków awokado posypanej solą, pokropioną oliwą z oliwek czy cytryną.
- Farsz do jajek – wyjmij żółtka z ugotowanych na twardo jajek, po czym wymieszaj je z miąższem z awokado, keczupem i majonezem. Farsz wkładaj do miejsca po żółtku.
- Zamiast okrasy – rozgnieć awokado, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posmaruj ziemniaki.
- Purée z awokado – posiekane awokado rozetrzyj z ugotowanymi ziemniakami. Możesz także dodać ugotowany seler (opcjonalnie). Całość dopraw do smaku i polej oliwą z oliwek, po czym utrzyj na gładką masę.
- Deserowe awokado – do plasterków awokado dodaj cząstki ananasa, gruszki, banana, brzoskwini oraz kiwi. Owoce skrop sokiem z cytryny.
- Awokado na lunch - z przekrojonego awokado usuń pestki i miąższ. Paprykę, cebulę i pomidora drobno pokrój, a sałatę potnij w cienkie paski. Wymieszaj wszystkie składniki z miąższem awokado i skrop sokiem z cytryny. Napełniaj połówki awokado farszem i ciesz się smakiem owocu.
- Pożywny dodatek – jeśli zostały Ci resztki sałatki jarzynowej czy makaronowej, możesz bez problemu dodać do niej pokrojone awokado, aby urozmaicić jej smak.
- Do krakersów – cienkie plasterki awokado możesz ułożyć z szynką parmeńską, wędzonym łososiem czy kozim serem. W połączeniu z krakersami otrzymasz świetne imprezowe przystawki.
- Zamiennik warzywa – jeśli lubisz warzywa na kanapkę, zastąp je raz na jakiś czas plastrami awokado.
Awokado – dlaczego budzi kontrowersje?
Choć awokado jest bardzo smaczne i zdrowe, dużo wątpliwości pojawia się szczególnie w przypadku jego uprawy. Przede wszystkim pochłania wiele składników odżywczych z gleby, a przy okazji wymaga użycia bardzo dużo wody. Jeśli chcesz częściej korzystać z awokado, nie zapominaj o tym fakcie.