Co zrobić z awokado? Skorzystaj z ciekawych pomysłów na nietypowe przekąski

Awokado jest bogate w wiele cennych substancji odżywczych, a na dodatek możesz je jeść praktycznie przez cały dzień w różnych wersjach. Regularne zjadanie awokado pozwoli na obniżenie cholesterolu oraz uregulowanie ciśnienia krwi. Nie możesz zapominać także o tym, że awokado należy do jednego z najbardziej kalorycznych owoców, dlatego nie przesadzaj z jego ilością.

kanapki z awokadoCo zrobić z awokado? Postaw na przeróżne wariacje.
Źródło zdjęć: © 123RF

O tym, że warto jeść awokado, wie każdy z nas. Jednak, gdy przychodzi czas na wykorzystanie tego owocu, często napotyka się problemy. Awokado może zastąpić wiele składników w kuchni, szczególnie tych, które dodaje się do kanapek czy sałatek – smak owocu zdecydowanie lepiej podbije ich smak. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób wykorzystać awokado, wybierz kilka sprawdzonych sposobów na szybkie przekąski.

Co zrobić z awokado – ciekawe i popularne propozycje

Jeśli bardzo chcesz przygotować coś z awokado na szybką i pożywną przekąskę, pomyśl o kilku banalnych w przygotowaniu małych potrawach.

  1. Awokado do pieczywa – nie musisz używać masła ani margaryny, wystarczy rozsmarować miąższ na kromce albo bułce.
  2. Dodatek do kanapek – wystarczy kilka plasterków awokado posypanej solą, pokropioną oliwą z oliwek czy cytryną.
  3. Farsz do jajek – wyjmij żółtka z ugotowanych na twardo jajek, po czym wymieszaj je z miąższem z awokado, keczupem i majonezem. Farsz wkładaj do miejsca po żółtku.
  4. Zamiast okrasy – rozgnieć awokado, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posmaruj ziemniaki.
  5. Purée z awokado – posiekane awokado rozetrzyj z ugotowanymi ziemniakami. Możesz także dodać ugotowany seler (opcjonalnie). Całość dopraw do smaku i polej oliwą z oliwek, po czym utrzyj na gładką masę.
  6. Deserowe awokado – do plasterków awokado dodaj cząstki ananasa, gruszki, banana, brzoskwini oraz kiwi. Owoce skrop sokiem z cytryny.
  7. Awokado na lunch - z przekrojonego awokado usuń pestki i miąższ. Paprykę, cebulę i pomidora drobno pokrój, a sałatę potnij w cienkie paski. Wymieszaj wszystkie składniki z miąższem awokado i skrop sokiem z cytryny. Napełniaj połówki awokado farszem i ciesz się smakiem owocu.
  8. Pożywny dodatek – jeśli zostały Ci resztki sałatki jarzynowej czy makaronowej, możesz bez problemu dodać do niej pokrojone awokado, aby urozmaicić jej smak.
  9. Do krakersów – cienkie plasterki awokado możesz ułożyć z szynką parmeńską, wędzonym łososiem czy kozim serem. W połączeniu z krakersami otrzymasz świetne imprezowe przystawki.
  10. Zamiennik warzywa – jeśli lubisz warzywa na kanapkę, zastąp je raz na jakiś czas plastrami awokado.

Awokado – dlaczego budzi kontrowersje?

Choć awokado jest bardzo smaczne i zdrowe, dużo wątpliwości pojawia się szczególnie w przypadku jego uprawy. Przede wszystkim pochłania wiele składników odżywczych z gleby, a przy okazji wymaga użycia bardzo dużo wody. Jeśli chcesz częściej korzystać z awokado, nie zapominaj o tym fakcie.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby