Babciny trik na kaszel, katar i gorączkę. Pomoże nietypowy produkt

Większość z nas wylewa wodę po gotowaniu ziemniaków. Jednak jak się okazuje, znajduje się w niej wiele cennych substancji. W medycynie ludowej woda po ziemniakach była wykorzystywania do łagodzenia wielu przykrych dolegliwości. Poza tym jest również doskonała jako... kosmetyk i nawóz do roślin.

Gotowanie ziemniakówWoda po gotowaniu ziemniaków pomoże na wiele dolegliwości
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków?

Woda po gotowaniu ziemniaków najczęściej ląduje w zlewie. To duży błąd. Znajdziemy w niej potas, fosfor, błonnik, żelazo, magnez, skrobia oraz witaminy A, B i E. Regularne picie wody po gotowaniu ziemniaków jest polecane w przypadku chorób nerek i kamieni nerkowych. Wystarczy jedna szklanka dziennie. Pamiętajmy jednak, by przed gotowaniem nie solić wody. Ziemniaki lepiej posolić już po odlaniu wody.

Woda po ziemniakach pomoże również uporać się z jesiennymi infekcjami. Ten sposób znały nasze babcie. Odlej szklankę gorącej wody, dodaj kilka plastrów cebuli i dopraw obficie pieprzem. Taką miksturę należy pić dwa razy dziennie. Dzięki temu szybko uporasz się z bólem gardła, kaszlem i katarem.

Wywar z ziemniaków ma również właściwości przeciwzapalne, regeneracyjne i przeciwzmarszczkowe. Warto go dodawać do kąpieli czy tonizować nim twarz. Przyniesie również ulgę szorstkimi spierzchniętym dłoniom. Po ugotowaniu ziemniaków poczekaj aż woda wystygnie i zanurz w niej ręce na kilka minut. Następnie osusz i nałóż krem nawilżający. Dzięki temu skóra będzie nawilżona, gładka i zregenerowana

Zobacz też:

Wystudzoną wodę po ziemniakach możemy wykorzystać też nawożenia kwiatów. Skrobia obecna w ziemniakach wspomaga kiełkowanie nasion, fosfor stymuluje wzrost roślin, a potas działa jak szczepionka i chroni kwiat przed chorobami.

Woda po ziemniakach usuwa też kamień z czajnika. Ponadto doskonale sprawdzi się jako alternatywa dla nawozu do roślin doniczkowych (o ile w wodzie nie ma soli). Stosuj raz w tygodniu.

Ziemniaki Hasselback

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia