Letnie orzeźwienie
Ayran, słony turecki jogurt trafia w podniebienia coraz większej liczby smakoszy. Świetnie sprawdzi się podczas letnich upałów orzeźwiając i gasząc pragnienie. Ayran możemy przygotować samodzielnie w domu. Możemy także kupić gotowy produkt w sklepach. Obecnie dostaniemy go w sieci sklepów Lidl w cenie 0,89 groszy za opakowanie (250 ml).
Ayran – orzeźwiający napój z Turcji
Ayran to niezwykle popularny, pochodzący z Turcji schłodzony napój na bazie jogurtu, wody i soli. Z łatwością dostaniemy go w tureckich restauracjach, sklepach a także w sieciach fast-foodów np. w McDonad's lub Burger King. Serwuje się go także do posiłków na pokładzie linii Turkish Airlines. Nie dziwi zatem, że Turcy traktują ayran jako swój towar eksportowy i swoisty skarb narodowy.
Ayran na świecie
Chociaż ayran jest podstawą kuchni tureckiej, podobne napoje na bazie jogurtu popularne są w tradycyjnych kuchniach na terenie Azji i Kaukazu. W Indiach podobną funkcję spełnia lassi, zimny jogurt z przyprawami. Doogh to z kolei podobny napój spożywany na terenie Iranu, Afganistanu i Armenii. Różni się od ayranu tym, że dodaje się do niego surowe ogórki. Natomiast będąc w Albani z pewnością natrafimy na dhalle. Grecy zaś mogą poczęstować nas podobnym napojem - ariani.
Ayran – sposób podania
Ayran możemy pić w ciągu dnia. Wtedy traktujemy go jak pożywną, dającą ochłodę przekąskę. Możemy także podawać go do ostrych potraw. W Polsce często dostaniemy go w barach z kebabami. W Turcji z kolei dostępny jest we wszystkich punktach gastronomicznych. Serwuje się go do niemal wszystkich dań obiadowych.
Dlaczego warto pić ayran?
Ten turecki napój świetnie sprawdzi się w upalne dni. Ayran gasi pragnienie i jednocześnie uzupełnia niedobór soli w organizmie. Nic dziwnego, że często jest serwowany razem z kebabem. Co więcej, ayran pozytywnie działa na układ pokarmowy. W związku z tym powinny pić go osoby, które mają problemy z trawieniem. Turecki napój zawiera w sobie mało kalorii, ale jednocześnie jest bogaty w białko, żywe kultury bakterii oraz sole mineralne. Ponadto może korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu.
Przepis na domowy ayran
Z łatwością przygotujemy go w domu. Potrzebne nam będą następujące składniki: jogurt bałkański (lub grecki), woda i sól. Wszystko blendujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotowy już ayran możemy podawać z miętą lub odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.