Kuchnia turecka

Kuchnia turecka jest w Polsce bardzo popularna. Przez wielu uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata z uwagi na bogactwo aromatycznych przypraw i składników. Jest ona w dużej mierze spuścizną po Imperium Osmańskim. Kuchnia turecka bazuje na naturalnych składnikach i prostych połączeniach: świeżym mięsie, warzywach i owocach, a także przyprawach, takich jak słodka papryka, chili, mięta, pietruszka oraz cynamon. Najsłynniejszym daniem kuchni tureckiej jest oczywiście kebab, który bardzo szybko zagościł w wielu krajach jako szybka i smakowita przekąska.

Kuchnia turecka to nie tylko kebab, bogata jest w wiele lokalnych potraw, wytwarzanych z tamtejszych warzyw i owoców, ryb morskich i słodkowodnych oraz mleka i mięs. Turcy na śniadanie preferują nabiał, głównie sery owcze podawane z chlebem oraz świeże warzywa. Lubują się również w różnorodnych przystawkach, głównie sałatkach na bazie warzyw oraz plackach zapiekanych z farszami. Na obiad jadają zupy warzywne, mięsne oraz rybne. Jest ona najczęściej wstępem do dania głównego, które stanowi najczęściej ryż z mięsem oraz kebab. Jego podstawą jest mięso baranie lub jagnięce pieczone na tradycyjnym, pionowym lub poziomym ruszcie. Oprócz kebeba, w tureckiej kuchni często serwuje się szaszłyki oraz pulpeciki köfte. Turcy lubują się w warzywach, a ich ulubione stanowią bakłażan oraz pomidory i oliwki. Nie stronią oni także od słodkości: chałwy oraz masy sezamowej, bakalii, miodów oraz słodkich syropów.

Podają do kebabu. To jeden z najzdrowszych napojów na świecie

Podają do kebabu. To jeden z najzdrowszych napojów na świecie

Magdalena Pomorska Magdalena Pomorska
"Stambuł do zjedzenia". Bartek Kieżun o swoich kulinarnych fascynacjach

"Stambuł do zjedzenia". Bartek Kieżun o swoich kulinarnych fascynacjach

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Tureckie mleczne desery

Tureckie mleczne desery

Bartek Kieżun Bartek Kieżun
Co dobrego można zjeść w Stambule? Kulinarny przewodnik

Co dobrego można zjeść w Stambule? Kulinarny przewodnik

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Stambuł zimą pachnie pieczonymi kasztanami

Stambuł zimą pachnie pieczonymi kasztanami

Bartek Kieżun Bartek Kieżun
Turecki przysmak. Tulumba krok po kroku
GALERIA

Turecki przysmak. Tulumba krok po kroku

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Bulgur - jednak z najstarszych kasz
GALERIA

Bulgur - jednak z najstarszych kasz

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Wołowe kebaby w boczku

Wołowe kebaby w boczku

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Pide z nadzieniem serowym, warzywami i jajkiem

Pide z nadzieniem serowym, warzywami i jajkiem