Aromatyczne spaghetti z kurczakiem curry, rodzynkami i mlekiem kokosowym
Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy curry
- 1 cebula
- imbir do smaku
- garść rodzynek
- 250 ml wody lub bulionu
- 200 ml mleka kokosowego
- 500 g makaronu spaghetti
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć do delikatnego zarumienienia pokrojoną w niewielką kostkę pierś z kurczaka.
- Następnie dodać curry, imbir i pokrojoną drobno cebulę, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą lub bulionem, dodać rodzynki (można je wcześniej namoczyć) i dusić ok 10 minut. Następnie dolać mleko kokosowe i dalej dusić jeszcze przez ok 10 minut.
- Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i serwować polany sosem. Opcjonalne danie ozdobić i doprawić płatkami chilli lub listkiem pietruszki i paroma rodzynkami albo inaczej według własnego uznania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze