Andrzejkowe wróżby prosto z kuchni
None
Wróżba ze skórki od jabłka
Andrzejki zbliżają się wielkimi krokami. Tradycyjny wieczór wróżb to świetna okazja by połączyć radość z zabawy z radością z gotowania i jedzenia. Wszyscy chyba znają tradycyjne wróżby jak lanie wosku czy wystawianie butów za prób, więc może czas, by spróbować czegoś nowego? Wróżenie z wykorzystaniem jedzenia jest nie tylko atrakcyjne, ale również bardzo smaczne.
Do tej wróżby potrzebne nam będą jabłka (najlepiej duże) i mały nożyk. Każda z osób obiera jedno jabłko, starając się ze skórki zrobić jak najdłuższą tasiemkę. Składamy ją w dłoniach delikatnie w kłębek i rzucamy na ziemię. Teraz przyda się trochę wyobraźni: z kształtu, jaki stworzy skórka jabłka staramy się wyczytać, jaka to litera alfabetu. Od tej litery bowiem będzie zaczynało się imię naszego ukochanego czy ukochanej.
POLECAMY:
Przepyszne i proste koreczki na gości
Wróżenie z fusów
Potrzebne nam będą: herbata liściasta, filiżanka, mały talerzyk, serwetka papierowa. Najpierw parzymy herbatę w filiżance. Napar wypijamy, pozostawiając fusy. W kolejnym kroku powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Filiżankę należy trzymać w lewej dłoni, a następnie należy ją obrócić trzykrotnie w stronę prawą. Na talerzyku kładziemy papierową serwetkę, przekręcamy filiżankę dnem do góry. Kształt, w jaki układają się wylane fusy świadczy o tym, co nas czeka w przyszłości.
POLECAMY:
Przepyszne i proste koreczki na gości
Wróżba z marynowanych śledzi
W tej wróżbie wykorzystamy jak najbardziej kwaśne, marynowane śledzie. Można je zastąpić również marynowanymi grzybkami. Wszystkie panny, które marzą o wyjściu za mąż lub o znalezieniu narzeczonego, jednocześnie zjadają po kawałku śledzia. Najszybciej swoje marzenia spełni ta, która najpóźniej się skrzywi.
POLECAMY:
Przepyszne i proste koreczki na gości
Ciasto naleśnikowe zamiast wosku
Lanie wosku to chyba najbardziej znana andrzejkowa wróżba. Jeśli jednak nie mamy ochoty na pracochłonne przygotowywanie wosku, który po zakończeniu zabawy ląduje w śmietniku, możemy zastąpić go jak najbardziej jadalnym ciastem naleśnikowym. Najpierw przygotowujemy ciasto: w misce mieszamy szklankę mąki, jedno jajko, szczyptę soli i mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania lejącej się masy. Każdy uczestnik wylewa na patelnię z rozgrzanym tłuszczem łyżkę ciasta. Wyjmujemy gotowego naleśniczka i staramy się odgadnąć, co oznacza jego kształt. A po wszystkim - zjadamy z apetytem.
POLECAMY:
Przepyszne i proste koreczki na gości
Wróżba z budyniu
Do tej wróżby potrzebujemy torebkę gotowego budyniu, mleko i przedmioty do wróżenia: moneta, obrączka, orzeszek, naparstek, kamyk. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W filiżankach umieszczamy pojedynczo przedmioty i zalewamy je budyniem. Wkładamy do lodówki, aby stężał i możemy wróżyć. Każdy z uczestników wybiera swoją filiżankę, ostrożnie wyjada budyń, by zobaczyć, jaki przedmiot na niego czeka. I tak: moneta: będą pieniądze, obrączka: szykuje się ślub, orzeszek: czeka cię awans, naparstek: czeka cię mnóstwo pracy, kamyk: zapowiada trudności życiowe.
POLECAMY:
Przepyszne i proste koreczki na gości
Wybieranie owoców
I na koniec wróżba łatwa i zdrowa. Mistrz ceremonii rozkłada na stole w rzędzie różne owoce - jabłko, cytrynę, śliwkę, następnie zawiązuje oczy osobie, która przystępuje do wróżenia i proponuje by sięgnęła po jeden z owoców. Jeśli wybierze jabłko, kolejny rok będzie pomyślny, jeżeli trafi cytrynę, musi uważać na osoby z najbliższego otoczenia. Śliwka oznacza konieczność walki o pomyślność w miłości. Smacznego i samych pomyślnych wróżb.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia
POLECAMY:
Przepyszne i proste koreczki na gości