Adrian Płuciennik. Wschodząca gwiazda polskiej gastronomii

Dwudziestoletni Adrian Płuciennik wyrasta na nową gwiazdę polskiej gastronomii. Młody kucharz ma już na swoim koncie kilka sukcesów. Tym razem bierze udział w konkursie organizowanym przez Makro. Informację otrzymaliśmy na dziejesie.wp.pl.

Obraz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Katarzyna Gileta

Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy inspirowane staropolską kuchnią. W swoich daniach musieli wykorzystać borowiki w zalewie, suszone śliwki i marynowany czosnek. Adrian wraz ze swoim zespołem wyczarował trzy dania.

Obraz
© Archiwum prywatne

– Zacząłem od przygotowania schabu nadziewanego suszonymi śliwkami w sosie borowikowo śmietanowym. Do tego sałatka z kwiatów jadalnych. Moja druga propozycja to makaron pappardelle z pieczonymi karczochami, suszonymi pomidorami, kurczakiem, czosnkiem oraz papryczką piri piri. A na deser gotowana karmelizowana gruszka z masą makową, polana sosem krówkowym i podana z własnymi lodami śmietankowymi i kratką z karmelu – relacjonuje Adrian.

Obecnie czekamy na wyniki konkursu. - Byłem pomysłodawcą i szefem zespołu. Wszystkie dania były mojego autorstwa. W gotowaniu pomagała mi Martyna Borgulat – dodaje młody kucharz.

Obraz
© Archiwum prywatne

Adrian uczy się w czwartej klasie technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Długosza w Kłobucku. Jest laureatem kilkunastu konkursów kulinarnych. - Od dziecka pasjonuję się gotowaniem. Sprawia mi to ogromną radość i w tym kierunku chcę się rozwijać – opowiada.

- Biorę udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w mojej okolicy. Ukończyłem też kurs barmański i kelnerki. W pierwszej klasie technikum brałem udział w konkursie, który organizowała firma Jamar. Zająłem pierwsze miejsce miejsce i wygrałem laptopa.

Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowałem wtedy sushi z łososiem, awokado, marchewką, kapustą czerwona, ogórkiem kiszonym i kawiorem. Kolejnym daniem była rolada że schabu faszerowana pieczarkami, ogórkiem konserwowym, papryką i serem żółtym. Roladę podałem z różami z ziemniaków na puree z batata. Do tego kompozycja sałatki. Z kolei na deser zaproponowałem fondant z płynną czekoladą w środku z własnymi lodami i kruszonką – wspomina Adrian.

Trzymamy kciuki za młodego kucharza.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja