Adrian Płuciennik. Wschodząca gwiazda polskiej gastronomii

Dwudziestoletni Adrian Płuciennik wyrasta na nową gwiazdę polskiej gastronomii. Młody kucharz ma już na swoim koncie kilka sukcesów. Tym razem bierze udział w konkursie organizowanym przez Makro. Informację otrzymaliśmy na dziejesie.wp.pl.

Obraz
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Katarzyna Gileta

Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy inspirowane staropolską kuchnią. W swoich daniach musieli wykorzystać borowiki w zalewie, suszone śliwki i marynowany czosnek. Adrian wraz ze swoim zespołem wyczarował trzy dania.

Obraz
© Archiwum prywatne

– Zacząłem od przygotowania schabu nadziewanego suszonymi śliwkami w sosie borowikowo śmietanowym. Do tego sałatka z kwiatów jadalnych. Moja druga propozycja to makaron pappardelle z pieczonymi karczochami, suszonymi pomidorami, kurczakiem, czosnkiem oraz papryczką piri piri. A na deser gotowana karmelizowana gruszka z masą makową, polana sosem krówkowym i podana z własnymi lodami śmietankowymi i kratką z karmelu – relacjonuje Adrian.

Obecnie czekamy na wyniki konkursu. - Byłem pomysłodawcą i szefem zespołu. Wszystkie dania były mojego autorstwa. W gotowaniu pomagała mi Martyna Borgulat – dodaje młody kucharz.

Obraz
© Archiwum prywatne

Adrian uczy się w czwartej klasie technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Długosza w Kłobucku. Jest laureatem kilkunastu konkursów kulinarnych. - Od dziecka pasjonuję się gotowaniem. Sprawia mi to ogromną radość i w tym kierunku chcę się rozwijać – opowiada.

- Biorę udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w mojej okolicy. Ukończyłem też kurs barmański i kelnerki. W pierwszej klasie technikum brałem udział w konkursie, który organizowała firma Jamar. Zająłem pierwsze miejsce miejsce i wygrałem laptopa.

Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowałem wtedy sushi z łososiem, awokado, marchewką, kapustą czerwona, ogórkiem kiszonym i kawiorem. Kolejnym daniem była rolada że schabu faszerowana pieczarkami, ogórkiem konserwowym, papryką i serem żółtym. Roladę podałem z różami z ziemniaków na puree z batata. Do tego kompozycja sałatki. Z kolei na deser zaproponowałem fondant z płynną czekoladą w środku z własnymi lodami i kruszonką – wspomina Adrian.

Trzymamy kciuki za młodego kucharza.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości