Adrian Płuciennik. Wschodząca gwiazda polskiej gastronomii
Dwudziestoletni Adrian Płuciennik wyrasta na nową gwiazdę polskiej gastronomii. Młody kucharz ma już na swoim koncie kilka sukcesów. Tym razem bierze udział w konkursie organizowanym przez Makro. Informację otrzymaliśmy na dziejesie.wp.pl.
Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy inspirowane staropolską kuchnią. W swoich daniach musieli wykorzystać borowiki w zalewie, suszone śliwki i marynowany czosnek. Adrian wraz ze swoim zespołem wyczarował trzy dania.
– Zacząłem od przygotowania schabu nadziewanego suszonymi śliwkami w sosie borowikowo śmietanowym. Do tego sałatka z kwiatów jadalnych. Moja druga propozycja to makaron pappardelle z pieczonymi karczochami, suszonymi pomidorami, kurczakiem, czosnkiem oraz papryczką piri piri. A na deser gotowana karmelizowana gruszka z masą makową, polana sosem krówkowym i podana z własnymi lodami śmietankowymi i kratką z karmelu – relacjonuje Adrian.
Obecnie czekamy na wyniki konkursu. - Byłem pomysłodawcą i szefem zespołu. Wszystkie dania były mojego autorstwa. W gotowaniu pomagała mi Martyna Borgulat – dodaje młody kucharz.
Adrian uczy się w czwartej klasie technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Długosza w Kłobucku. Jest laureatem kilkunastu konkursów kulinarnych. - Od dziecka pasjonuję się gotowaniem. Sprawia mi to ogromną radość i w tym kierunku chcę się rozwijać – opowiada.
- Biorę udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w mojej okolicy. Ukończyłem też kurs barmański i kelnerki. W pierwszej klasie technikum brałem udział w konkursie, który organizowała firma Jamar. Zająłem pierwsze miejsce miejsce i wygrałem laptopa.
Przygotowałem wtedy sushi z łososiem, awokado, marchewką, kapustą czerwona, ogórkiem kiszonym i kawiorem. Kolejnym daniem była rolada że schabu faszerowana pieczarkami, ogórkiem konserwowym, papryką i serem żółtym. Roladę podałem z różami z ziemniaków na puree z batata. Do tego kompozycja sałatki. Z kolei na deser zaproponowałem fondant z płynną czekoladą w środku z własnymi lodami i kruszonką – wspomina Adrian.
Trzymamy kciuki za młodego kucharza.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl