Trwa ładowanie...
d1ihzz5

Adrian Płuciennik. Wschodząca gwiazda polskiej gastronomii

Dwudziestoletni Adrian Płuciennik wyrasta na nową gwiazdę polskiej gastronomii. Młody kucharz ma już na swoim koncie kilka sukcesów. Tym razem bierze udział w konkursie organizowanym przez Makro. Informację otrzymaliśmy na dziejesie.wp.pl.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Adrian Płuciennik. Wschodząca gwiazda polskiej gastronomii
(Archiwum prywatne)
d1ihzz5

Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy inspirowane staropolską kuchnią. W swoich daniach musieli wykorzystać borowiki w zalewie, suszone śliwki i marynowany czosnek. Adrian wraz ze swoim zespołem wyczarował trzy dania.

   Archiwum prywatne
(Archiwum prywatne)

– Zacząłem od przygotowania schabu nadziewanego suszonymi śliwkami w sosie borowikowo śmietanowym. Do tego sałatka z kwiatów jadalnych. Moja druga propozycja to makaron pappardelle z pieczonymi karczochami, suszonymi pomidorami, kurczakiem, czosnkiem oraz papryczką piri piri. A na deser gotowana karmelizowana gruszka z masą makową, polana sosem krówkowym i podana z własnymi lodami śmietankowymi i kratką z karmelu – relacjonuje Adrian.

d1ihzz5

Obecnie czekamy na wyniki konkursu. - Byłem pomysłodawcą i szefem zespołu. Wszystkie dania były mojego autorstwa. W gotowaniu pomagała mi Martyna Borgulat – dodaje młody kucharz.

   Archiwum prywatne
(Archiwum prywatne)

Adrian uczy się w czwartej klasie technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Długosza w Kłobucku. Jest laureatem kilkunastu konkursów kulinarnych. - Od dziecka pasjonuję się gotowaniem. Sprawia mi to ogromną radość i w tym kierunku chcę się rozwijać – opowiada.

- Biorę udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w mojej okolicy. Ukończyłem też kurs barmański i kelnerki. W pierwszej klasie technikum brałem udział w konkursie, który organizowała firma Jamar. Zająłem pierwsze miejsce miejsce i wygrałem laptopa.

   Archiwum prywatne
(Archiwum prywatne)

Przygotowałem wtedy sushi z łososiem, awokado, marchewką, kapustą czerwona, ogórkiem kiszonym i kawiorem. Kolejnym daniem była rolada że schabu faszerowana pieczarkami, ogórkiem konserwowym, papryką i serem żółtym. Roladę podałem z różami z ziemniaków na puree z batata. Do tego kompozycja sałatki. Z kolei na deser zaproponowałem fondant z płynną czekoladą w środku z własnymi lodami i kruszonką – wspomina Adrian.

Trzymamy kciuki za młodego kucharza.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1ihzz5

Podziel się opinią

Share
d1ihzz5
d1ihzz5
Więcej tematów