Adrian Płuciennik. Wschodząca gwiazda polskiej gastronomii

Dwudziestoletni Adrian Płuciennik wyrasta na nową gwiazdę polskiej gastronomii. Młody kucharz ma już na swoim koncie kilka sukcesów. Tym razem bierze udział w konkursie organizowanym przez Makro. Informację otrzymaliśmy na dziejesie.wp.pl.

Adrian Płuciennik. Wschodząca gwiazda polskiej gastronomii
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Katarzyna Gileta

Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy inspirowane staropolską kuchnią. W swoich daniach musieli wykorzystać borowiki w zalewie, suszone śliwki i marynowany czosnek. Adrian wraz ze swoim zespołem wyczarował trzy dania.

Obraz
© Archiwum prywatne

– Zacząłem od przygotowania schabu nadziewanego suszonymi śliwkami w sosie borowikowo śmietanowym. Do tego sałatka z kwiatów jadalnych. Moja druga propozycja to makaron pappardelle z pieczonymi karczochami, suszonymi pomidorami, kurczakiem, czosnkiem oraz papryczką piri piri. A na deser gotowana karmelizowana gruszka z masą makową, polana sosem krówkowym i podana z własnymi lodami śmietankowymi i kratką z karmelu – relacjonuje Adrian.

Obecnie czekamy na wyniki konkursu. - Byłem pomysłodawcą i szefem zespołu. Wszystkie dania były mojego autorstwa. W gotowaniu pomagała mi Martyna Borgulat – dodaje młody kucharz.

Obraz
© Archiwum prywatne

Adrian uczy się w czwartej klasie technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Jana Długosza w Kłobucku. Jest laureatem kilkunastu konkursów kulinarnych. - Od dziecka pasjonuję się gotowaniem. Sprawia mi to ogromną radość i w tym kierunku chcę się rozwijać – opowiada.

- Biorę udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w mojej okolicy. Ukończyłem też kurs barmański i kelnerki. W pierwszej klasie technikum brałem udział w konkursie, który organizowała firma Jamar. Zająłem pierwsze miejsce miejsce i wygrałem laptopa.

Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowałem wtedy sushi z łososiem, awokado, marchewką, kapustą czerwona, ogórkiem kiszonym i kawiorem. Kolejnym daniem była rolada że schabu faszerowana pieczarkami, ogórkiem konserwowym, papryką i serem żółtym. Roladę podałem z różami z ziemniaków na puree z batata. Do tego kompozycja sałatki. Z kolei na deser zaproponowałem fondant z płynną czekoladą w środku z własnymi lodami i kruszonką – wspomina Adrian.

Trzymamy kciuki za młodego kucharza.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm