Sushi
- 40 dag ryżu - specjalny ryż do sushi
- 2 szklanki wody
- 6 łyżek ryżowego winnego octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- opakowanie nori -prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół
- marynowany imbir
- wasabi orientalny chrzan w proszku lub paście
- sos sojowy
- szczypiorek
- enoki grzybki
- ogórek
- surowy łosoś i surowy tuńczyk
- specjalna mata do rolowania sush
Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.
Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.
Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.
Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.
Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.
Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.
Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.
Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.
Proporcje według uznania.
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze