7 pomysłów na rzeżuchę
Zazwyczaj gości w naszych domach tylko w okresie wielkanocnym, często wyłącznie w charakterze dekoracji. Jednak warto po nią sięgać nie tylko od święta, ponieważ rzeżucha stanowi skarbnicę cennych składników odżywczych, a w dodatku posiada oryginalny, pikantny smak i aromat. Jak ją wykorzystać w kuchni?
Pasta kanapkowa z rzeżuchą
Chyba najprostszy pomysł na niepozorną roślinkę, która skutecznie reguluje przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga uporać się z anemią, obniża poziom cukru oraz poprawia kondycję skóry, włosów czy paznokci. Jak przygotować pastę z rzeżuchy?
Zadanie jest banalne. 2-3 garście świeżej rzeżuchy wystarczy drobno posiekać, po czym dokładnie wymieszać (lub zmiksować, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję) z drobno pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo (2), rozdrobnioną fetą (100 g), majonezem i gęstym jogurtem naturalnym (po łyżce) oraz pestkami słonecznika (łyżeczka), na koniec doprawiając solą i pieprzem. Pastę warto schłodzić w lodówce, przynajmniej przez godzinę.
Jajka faszerowane rzeżuchą i szynką
Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Trudno znaleźć przekąskę pyszniejszą i łatwiejszą do przygotowania, a dzięki dodatkowi rzeżuchy – także pełną wartości odżywczych.
Świeżą rzeżuchę drobno siekamy, po czym ucieramy z ugotowanymi na twardo żółtkami, pokrojoną w drobną kostkę szynką, majonezem i musztardą. Masę doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dosypać szczyptę papryki wędzonej. Na koniec farszem wypełniamy jajka. Schładzamy w lodówce.
Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta
Sałatka z rzeżuchy i rzodkiewek
Szukasz pomysłu na lekki, orzeźwiający lunch albo dodatek do obiadu? Przygotuj prostą sałatkę, której rzeżucha nadaje niepowtarzalnego smaku.
Średniej wielkości rzodkiewki (pęczek) dokładnie myjemy, po czym kroimy w dość cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzeżuchę (2 garście) siekamy, po czym mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem (po 2 łyżki). Dodajemy do rzodkiewek, razem z drobniutko pokrojoną cebulą czerwoną i porwaną sałatą lodową. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec polewając sosem przygotowanym z jogurtu (2 łyżki), naturalnego serka homogenizowanego (łyżka) i soku z cytryny (łyżka).
Sos z rzeżuchy
Ta delikatna roślinka o wyrazistym smaku i aromacie świetnie sprawdzi się jako baza pysznego sosu, który można podać zarówno do smażonej ryby, jak i pieczonej szynki czy pasztetu. Jak go przygotować?
Nie jest to duże wyzwanie kulinarne. Wystarczy zmiksować świeżą rzeżuchę (szklanka) z natką pietruszki (pęczek), czosnkiem (3-4 ząbki), płatkami migdałowymi (łyżka), posiekanymi orzechami włoskimi (łyżka), startym parmezanem (5-6 łyżek) oraz oliwą (150 ml). Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.
Koktajl z rzeżuchy
Jak już wspomnieliśmy, rzeżucha jest tak smaczna i zdrowa, że warto sięgać po nią przez cały rok. Roślinkę bez trudu wyhodujemy na parapecie, dzięki czemu będziemy mogli regularnie spożywać odżywczy koktajl.
By go przygotować rzeżuchę (pęczek) myjemy, po czym miksujemy z obranym i wypestkowanym jabłkiem, obranym i pokrojonym kiwi, połówką limonki oraz wodą mineralną (około pół szklanki). Dla smaku dodajemy 1-2 łyżeczki płynnego miodu, np. lipowego.
Zupa z rzeżuchy
Polacy kochają zupy, ale najczęściej zajadają się sprawdzonymi klasykami: rosołem, pomidorówką czy krupnikiem. A przecież tego typu potrawy przyrządzimy niemal ze wszystkiego, także z rzeżuchy…
Na początku gotujemy bulion drobiowy (może być sklepowy, ale z dobrym składem). Następnie podsmażamy na maśle klarowanym cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dorzucamy 4-5 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i zalewamy bulionem (około pół litra). Gdy kartofle będą miękkie dodajemy posiekaną rzeżuchę (2 szklanki). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut, po czym blendujemy. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu, a także jajkiem na twardo oraz groszkiem ptysiowym.
Pesto z rzeżuchy
Najbardziej tradycyjna wersja tej słynnej włoskiej pasty powstaje na bazie bazylii i orzeszków piniowych, ale nie mniej pyszne jest pesto z rzeżuchy – pyszny dodatek do makaronu, ryb, drobiu, sałatek czy kanapek.
Dużą garść rzeżuchy myjemy, osuszamy, po czym siekamy. Blendujemy z orzechami włoskimi lub nerkowcami (3-4 łyżki), czosnkiem (2-3 ząbki), startym parmezanem (2 łyżki) oraz skórką otartą z jednej cytryny. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Doprawiamy solą i pieprzem.