Trwa ładowanie...

7 pomysłów na rzeżuchę

Zazwyczaj gości w naszych domach tylko w okresie wielkanocnym, często wyłącznie w charakterze dekoracji. Jednak warto po nią sięgać nie tylko od święta, ponieważ rzeżucha stanowi skarbnicę cennych składników odżywczych, a w dodatku posiada oryginalny, pikantny smak i aromat. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Rzeżucha Rzeżucha Źródło: Adobe Stock
d39w3z3
d39w3z3

Pasta kanapkowa z rzeżuchą

Chyba najprostszy pomysł na niepozorną roślinkę, która skutecznie reguluje przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga uporać się z anemią, obniża poziom cukru oraz poprawia kondycję skóry, włosów czy paznokci. Jak przygotować pastę z rzeżuchy?

Zadanie jest banalne. 2-3 garście świeżej rzeżuchy wystarczy drobno posiekać, po czym dokładnie wymieszać (lub zmiksować, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję) z drobno pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo (2), rozdrobnioną fetą (100 g), majonezem i gęstym jogurtem naturalnym (po łyżce) oraz pestkami słonecznika (łyżeczka), na koniec doprawiając solą i pieprzem. Pastę warto schłodzić w lodówce, przynajmniej przez godzinę.

Jajka faszerowane rzeżuchą i szynką

Faszerowane jajka to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Trudno znaleźć przekąskę pyszniejszą i łatwiejszą do przygotowania, a dzięki dodatkowi rzeżuchy – także pełną wartości odżywczych.

Świeżą rzeżuchę drobno siekamy, po czym ucieramy z ugotowanymi na twardo żółtkami, pokrojoną w drobną kostkę szynką, majonezem i musztardą. Masę doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dosypać szczyptę papryki wędzonej. Na koniec farszem wypełniamy jajka. Schładzamy w lodówce.

Jak przedłużyć świeżość wielkanocnych potraw. Proste triki eksperta

Sałatka z rzeżuchy i rzodkiewek

Szukasz pomysłu na lekki, orzeźwiający lunch albo dodatek do obiadu? Przygotuj prostą sałatkę, której rzeżucha nadaje niepowtarzalnego smaku.

d39w3z3

Średniej wielkości rzodkiewki (pęczek) dokładnie myjemy, po czym kroimy w dość cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzeżuchę (2 garście) siekamy, po czym mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem (po 2 łyżki). Dodajemy do rzodkiewek, razem z drobniutko pokrojoną cebulą czerwoną i porwaną sałatą lodową. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec polewając sosem przygotowanym z jogurtu (2 łyżki), naturalnego serka homogenizowanego (łyżka) i soku z cytryny (łyżka).

Sos z rzeżuchy

Ta delikatna roślinka o wyrazistym smaku i aromacie świetnie sprawdzi się jako baza pysznego sosu, który można podać zarówno do smażonej ryby, jak i pieczonej szynki czy pasztetu. Jak go przygotować?

Nie jest to duże wyzwanie kulinarne. Wystarczy zmiksować świeżą rzeżuchę (szklanka) z natką pietruszki (pęczek), czosnkiem (3-4 ząbki), płatkami migdałowymi (łyżka), posiekanymi orzechami włoskimi (łyżka), startym parmezanem (5-6 łyżek) oraz oliwą (150 ml). Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.

Koktajl z rzeżuchy

Jak już wspomnieliśmy, rzeżucha jest tak smaczna i zdrowa, że warto sięgać po nią przez cały rok. Roślinkę bez trudu wyhodujemy na parapecie, dzięki czemu będziemy mogli regularnie spożywać odżywczy koktajl.

d39w3z3

By go przygotować rzeżuchę (pęczek) myjemy, po czym miksujemy z obranym i wypestkowanym jabłkiem, obranym i pokrojonym kiwi, połówką limonki oraz wodą mineralną (około pół szklanki). Dla smaku dodajemy 1-2 łyżeczki płynnego miodu, np. lipowego.

Zupa z rzeżuchy

Polacy kochają zupy, ale najczęściej zajadają się sprawdzonymi klasykami: rosołem, pomidorówką czy krupnikiem. A przecież tego typu potrawy przyrządzimy niemal ze wszystkiego, także z rzeżuchy…

Na początku gotujemy bulion drobiowy (może być sklepowy, ale z dobrym składem). Następnie podsmażamy na maśle klarowanym cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dorzucamy 4-5 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę) i zalewamy bulionem (około pół litra). Gdy kartofle będą miękkie dodajemy posiekaną rzeżuchę (2 szklanki). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut, po czym blendujemy. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu, a także jajkiem na twardo oraz groszkiem ptysiowym.

d39w3z3

Pesto z rzeżuchy

Najbardziej tradycyjna wersja tej słynnej włoskiej pasty powstaje na bazie bazylii i orzeszków piniowych, ale nie mniej pyszne jest pesto z rzeżuchy – pyszny dodatek do makaronu, ryb, drobiu, sałatek czy kanapek.

Dużą garść rzeżuchy myjemy, osuszamy, po czym siekamy. Blendujemy z orzechami włoskimi lub nerkowcami (3-4 łyżki), czosnkiem (2-3 ząbki), startym parmezanem (2 łyżki) oraz skórką otartą z jednej cytryny. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek lub olej z pestek winogron – tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję pesto. Doprawiamy solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj