6 sposobów na carpaccio - nie tylko z mięsa
Pomysły na warzywne, mięsne i rybne carpaccio. Smakuje, jak z restauracji.
Z grzybów, ryb, mięsa i warzyw
Carpaccio to, krótko mówiąc, bardzo cienko krojone produkty, podawane z różnymi dodatkami. Jako pierwszy danie to przygotował w 1950 roku Giuseppe Cipriani, właściciel lokalu Harry's Bar z Wenecji. Z powstaniem carpaccio wiąże się anegdota. Otóż do baru przyszła hrabina Amalia Nani Mocenigo, która poprosiła właściciela o przygotowanie dania z surowego mięsa, co miał jej zarekomendować lekarz. Cipriani pokroił cienko wołowinę, polał ją oliwą i podał. Nazwa dania pochodzi od nazwiska malarza Vittore Carpaccio, gdyż barwy dania skojarzyły się właścicielowi baru właśnie z działami tego artysty. Dziś w restauracjach znajdziemy wiele rodzajów carpaccio: nie tylko z mięsa, ale także z ryb czy warzyw. Oto kilka smakowitych propozycji.
Carpaccio z grzybów jest znakomite.. Najlepiej nadają się borowiki. Grzyby - najlepiej młode i bardzo jędrne delikatnie czyścimy mokrą ściereczką (nie myjemy!), cieniutko kroimy. Na półmisek wylewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją. Układamy plasterki grzybów, posypujemy listkami rukoli, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy.
Carpaccio z polędwicy
Klasyczne carpaccio przygotowuje się z polędwicy wołowej, mięsa bardzo delikatnego. Składniki: kawałek polędwicy, oliwa, sok z cytryny, bazylia, pieprz i sól. Mięso myjemy, osuszamy dokładnie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Następnie kroimy bardzo cienkie plasterki, rozkładamy je na półmisku, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i skrapiamy tym mięso. Dekorujemy listkami bazylii.
Carpaccio z kaczki
Delikatna pierś z kaczki to także znakomity składnik carpaccio.
Składniki: pierś z kaczki, kilka gałązek tymianku, dwie łyżki miodu, cztery łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, dwie łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, kawałek parmezanu. Pierś lekko mrozimy w zamrażalniku, wyjmujemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Z pozostałych składników przygotowujemy sos winegret, którym polewamy rozłożone na półmisku plasterki kaczki. Wszystko wstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy posypane wiórkami z parmezanu lub z dressingiem.
Carpaccio z buraków
Na carpaccio doskonale nadają się buraki. Składniki: cztery średnie buraki, trzy łyżki oliwy, łyżka octu balsamicznego, trzy ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, sól i pieprz. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około godzinę. Studzimy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Z oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Polewamy nim plastry buraków i wstawiamy do lodówki na godzinę. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Palce lizać i te kolory... jak u mistrza Carpaccio.
Carpaccio z łososia
Cienko pokrojona ryba w kuchni japońskiej nazywa się sashimi. Jednak z plasterków dobrej ryby możemy również przygotować bardzo smaczne carpaccio. Potrzebujemy: pół kilograma filetu z łososia, cztery łyżki cukru, cztery łyżki soli, pęczek koperku, biały pieprz, oliwę z oliwek, sok z jednej cytryny. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Z soli, cukru, posiekanego koperku i pieprzu przygotowujemy mieszankę i nacieramy nią rybę. Wstawiamy filet do lodówki na około dobę. Po tym czasie kroimy łososia w cienkie plasterki, układamy na talerzu i polewamy oliwą i sokiem z cytryny.
Capraccio z cukinii
Warzywne carpaccio to znakomity pomysł na lekką kolację. Na początek cukinia. Składniki: jedna młoda cukinia, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu, świeży tymianek, świeże oregano, łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki (najlepiej na mandolinie). Układamy plastry na talerzu, posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Gotowe.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia