6 sposobów na carpaccio - nie tylko z mięsa

Pomysły na warzywne, mięsne i rybne carpaccio. Smakuje, jak z restauracji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Z grzybów, ryb, mięsa i warzyw

Obraz
© Fotolia

Carpaccio to, krótko mówiąc, bardzo cienko krojone produkty, podawane z różnymi dodatkami. Jako pierwszy danie to przygotował w 1950 roku Giuseppe Cipriani, właściciel lokalu Harry's Bar z Wenecji. Z powstaniem carpaccio wiąże się anegdota. Otóż do baru przyszła hrabina Amalia Nani Mocenigo, która poprosiła właściciela o przygotowanie dania z surowego mięsa, co miał jej zarekomendować lekarz. Cipriani pokroił cienko wołowinę, polał ją oliwą i podał. Nazwa dania pochodzi od nazwiska malarza Vittore Carpaccio, gdyż barwy dania skojarzyły się właścicielowi baru właśnie z działami tego artysty. Dziś w restauracjach znajdziemy wiele rodzajów carpaccio: nie tylko z mięsa, ale także z ryb czy warzyw. Oto kilka smakowitych propozycji.

Carpaccio z grzybów jest znakomite.. Najlepiej nadają się borowiki. Grzyby - najlepiej młode i bardzo jędrne delikatnie czyścimy mokrą ściereczką (nie myjemy!), cieniutko kroimy. Na półmisek wylewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją. Układamy plasterki grzybów, posypujemy listkami rukoli, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy.

/ 6Carpaccio z polędwicy

Obraz
© Fotolia

Klasyczne carpaccio przygotowuje się z polędwicy wołowej, mięsa bardzo delikatnego. Składniki: kawałek polędwicy, oliwa, sok z cytryny, bazylia, pieprz i sól. Mięso myjemy, osuszamy dokładnie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Następnie kroimy bardzo cienkie plasterki, rozkładamy je na półmisku, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i skrapiamy tym mięso. Dekorujemy listkami bazylii.

/ 6Carpaccio z kaczki

Obraz
© Fotolia

Delikatna pierś z kaczki to także znakomity składnik carpaccio.
Składniki: pierś z kaczki, kilka gałązek tymianku, dwie łyżki miodu, cztery łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, dwie łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, kawałek parmezanu. Pierś lekko mrozimy w zamrażalniku, wyjmujemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Z pozostałych składników przygotowujemy sos winegret, którym polewamy rozłożone na półmisku plasterki kaczki. Wszystko wstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy posypane wiórkami z parmezanu lub z dressingiem.

/ 6Carpaccio z buraków

Obraz
© Fotolia

Na carpaccio doskonale nadają się buraki. Składniki: cztery średnie buraki, trzy łyżki oliwy, łyżka octu balsamicznego, trzy ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, sól i pieprz. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około godzinę. Studzimy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Z oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Polewamy nim plastry buraków i wstawiamy do lodówki na godzinę. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Palce lizać i te kolory... jak u mistrza Carpaccio.

/ 6Carpaccio z łososia

Obraz
© Fotolia

Cienko pokrojona ryba w kuchni japońskiej nazywa się sashimi. Jednak z plasterków dobrej ryby możemy również przygotować bardzo smaczne carpaccio. Potrzebujemy: pół kilograma filetu z łososia, cztery łyżki cukru, cztery łyżki soli, pęczek koperku, biały pieprz, oliwę z oliwek, sok z jednej cytryny. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Z soli, cukru, posiekanego koperku i pieprzu przygotowujemy mieszankę i nacieramy nią rybę. Wstawiamy filet do lodówki na około dobę. Po tym czasie kroimy łososia w cienkie plasterki, układamy na talerzu i polewamy oliwą i sokiem z cytryny.

/ 6Capraccio z cukinii

Obraz
© Fotolia

Warzywne carpaccio to znakomity pomysł na lekką kolację. Na początek cukinia. Składniki: jedna młoda cukinia, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu, świeży tymianek, świeże oregano, łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki (najlepiej na mandolinie). Układamy plastry na talerzu, posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Gotowe.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami