6 sposobów na carpaccio - nie tylko z mięsa

Pomysły na warzywne, mięsne i rybne carpaccio. Smakuje, jak z restauracji.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Z grzybów, ryb, mięsa i warzyw

Obraz
© Fotolia

Carpaccio to, krótko mówiąc, bardzo cienko krojone produkty, podawane z różnymi dodatkami. Jako pierwszy danie to przygotował w 1950 roku Giuseppe Cipriani, właściciel lokalu Harry's Bar z Wenecji. Z powstaniem carpaccio wiąże się anegdota. Otóż do baru przyszła hrabina Amalia Nani Mocenigo, która poprosiła właściciela o przygotowanie dania z surowego mięsa, co miał jej zarekomendować lekarz. Cipriani pokroił cienko wołowinę, polał ją oliwą i podał. Nazwa dania pochodzi od nazwiska malarza Vittore Carpaccio, gdyż barwy dania skojarzyły się właścicielowi baru właśnie z działami tego artysty. Dziś w restauracjach znajdziemy wiele rodzajów carpaccio: nie tylko z mięsa, ale także z ryb czy warzyw. Oto kilka smakowitych propozycji.

Carpaccio z grzybów jest znakomite.. Najlepiej nadają się borowiki. Grzyby - najlepiej młode i bardzo jędrne delikatnie czyścimy mokrą ściereczką (nie myjemy!), cieniutko kroimy. Na półmisek wylewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją. Układamy plasterki grzybów, posypujemy listkami rukoli, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy.

/ 6Carpaccio z polędwicy

Obraz
© Fotolia

Klasyczne carpaccio przygotowuje się z polędwicy wołowej, mięsa bardzo delikatnego. Składniki: kawałek polędwicy, oliwa, sok z cytryny, bazylia, pieprz i sól. Mięso myjemy, osuszamy dokładnie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około godzinę. Następnie kroimy bardzo cienkie plasterki, rozkładamy je na półmisku, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i skrapiamy tym mięso. Dekorujemy listkami bazylii.

/ 6Carpaccio z kaczki

Obraz
© Fotolia

Delikatna pierś z kaczki to także znakomity składnik carpaccio.
Składniki: pierś z kaczki, kilka gałązek tymianku, dwie łyżki miodu, cztery łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku, sok z jednej cytryny, dwie łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, kawałek parmezanu. Pierś lekko mrozimy w zamrażalniku, wyjmujemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Z pozostałych składników przygotowujemy sos winegret, którym polewamy rozłożone na półmisku plasterki kaczki. Wszystko wstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy posypane wiórkami z parmezanu lub z dressingiem.

/ 6Carpaccio z buraków

Obraz
© Fotolia

Na carpaccio doskonale nadają się buraki. Składniki: cztery średnie buraki, trzy łyżki oliwy, łyżka octu balsamicznego, trzy ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, sól i pieprz. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około godzinę. Studzimy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy. Z oliwy, octu, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Polewamy nim plastry buraków i wstawiamy do lodówki na godzinę. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Palce lizać i te kolory... jak u mistrza Carpaccio.

/ 6Carpaccio z łososia

Obraz
© Fotolia

Cienko pokrojona ryba w kuchni japońskiej nazywa się sashimi. Jednak z plasterków dobrej ryby możemy również przygotować bardzo smaczne carpaccio. Potrzebujemy: pół kilograma filetu z łososia, cztery łyżki cukru, cztery łyżki soli, pęczek koperku, biały pieprz, oliwę z oliwek, sok z jednej cytryny. Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Z soli, cukru, posiekanego koperku i pieprzu przygotowujemy mieszankę i nacieramy nią rybę. Wstawiamy filet do lodówki na około dobę. Po tym czasie kroimy łososia w cienkie plasterki, układamy na talerzu i polewamy oliwą i sokiem z cytryny.

/ 6Capraccio z cukinii

Obraz
© Fotolia

Warzywne carpaccio to znakomity pomysł na lekką kolację. Na początek cukinia. Składniki: jedna młoda cukinia, łyżka oliwy, łyżka soku z cytryny, szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu, świeży tymianek, świeże oregano, łyżka startego parmezanu lub innego twardego sera. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki (najlepiej na mandolinie). Układamy plastry na talerzu, posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Gotowe.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum