511 BAR & RESTAURANT - pozwól się zaskoczyć... smakiem
W Ogrodzieńcu, tuż obok słynnego Zamku, na najwyższym wzniesieniu Jury Krakowsko-Częstochowskiej ulokowana jest Restauracja o niezwykłym designie i walorach kulinarnych. Znajduje się ona w hotelu POZIOM 511 DESIGN HOTEL & SPA, a jest to miejsce gdzie każdy - gość spoza Hotelu jak i ten korzystający z hotelowych usług może spróbować regionalnych smaków w niezwykłym połączeniu z najnowszymi światowymi trendami.
Co czyni 511 BAR & RESTAURANT tak wyjątkowym miejscem? Bez wątpienia urzeka już sama lokalizacja i wystrój - Restauracja znajduje się w budynku, który został wybudowany w naturalną wapienną skałę. Skalne Miasto, staje się dyskretnym elementem designu, podkreślającym integralność POZIOM 511 z nienaruszonym ekosystemem Jury, i jednocześnie pokazuje symboliczną możliwości łączenia ze sobą form innowacyjnych i tradycyjnych. Kolejnym ważnym dla wszystkich smakoszy aspektem jest fakt, że jest to miejsce stworzone dla osób, które świadomie wybierają walory świeżych, lokalnych produktów i potrafią doceniać trend fine dining. Liczne nagrody, jak choćby zaszczytne miejsce w Żółtym Przewodniku Gault& Millau czy Poziomki przyznawane przez Magdę Gessler dopełniają zbioru zalet Restauracji i serwowanych w niej dań.
Świeże ryby z pobliskich stawów, kozie sery z pobliskiej farmy, chleb z lokalnych piekarni, gęsina czy warzywa dostarczane przez lokalnych rolników gwarantują wyborny smak i aromat potraw. Połączenie tradycyjnych receptur i produktów w nowoczesnym wydaniu sprawia, że serwowane w 511 Bar & Restaurant dania są przyjemne dla podniebienia. Restauracja zaskakuje także bogatą ofertą menu, gdzie oprócz podstawowej są trzy oferty karty degustacyjnej , w nawiązaniu do tradycyjnego menu postnego w bardzo interesującym wydaniu.
“Zależy nam, aby Goście mogli spróbować lokalnych produktów w niebanalnych i innowacyjnych formach, dlatego też przygotowaliśmy wraz z moim zespołem kilka ciekawych propozycji, m.in ofertę postnego menu” mówi Krzysztof Haras, Szef Kuchni 511 BAR & RESTAURANT. "W naszej restauracji każdy gość znajdzie dla siebie smak, który go mile zaskoczy. Menu postne naprawdę nie musi być nudne i powtarzalne. Żurek to tradycyjna potrawa Wielkiego Postu i Wielkanocy, jednak wystarczy odrobina fantazji, by nadać mu nowego charakteru. U nas ma on wyjątkowy smak, a tajemnica tkwi jak zwykle - w szczegółach. Co jest naszym sekretem? cóż, myślę że to zaskoczy niejedną osobę, ale to… wywar z pieczonych na oliwie warzyw. Do tego odrobina redukcji z maślanki, ziemniaczane kluseczki i suszone grzyby z pobliskich lasów dopełniają idealnie smak żurku na własnym zakwasie z żytniej mąki. Wszystko to razem tworzy kombinację smaków, które urzekają naszych gości. W 511 BAR & RESTAURANT każde danie ma własny charakter i odzwierciedla to co u nas najlepsze - świeże produkty, tradycje kulinarne regionu, nowoczesne formy. Każdy kęs to opowiadana smakiem historia”.
W ofercie 511 BAR & RESTAURANT Goście znajdą także wyborne wina, które w przestrzenie Hotelu są nie tylko dodatkiem do podanego posiłku, ale sposobem Gości na relaks, na poszerzanie swojej wiedzy o tradycji sztuki tworzenia i picia tego szlachetnego trunku. Wyselekcjonowane wina m.in. z Nowej Zelandii, Francji, Izraela, Włoch czy Polski zachwycają Gości bukietem smaków i aromatów, idealnie komponując się z serwowanymi daniami.
Romantyczna kolacja, rodzinny obiad czy biznesowy lunch? W Skalnym Mieście będą one idealne - 511 BAR & RESTAURANT to miejsce, gdzie spełniają się kulinarne marzenia.
PRZEPIS SZEFA KUCHNI NA ŻUREK WIELKANOCNY ZNAJDZIECIE TUTAJ