5 powodów, dla których warto pić warzywne soki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Szklanka pełna zdrowia

Obraz
© 123RF

Chociaż soki warzywne nie są tak popularne jak soki owocowe, warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Są lekkie, smaczne i bogate w witaminy. A to tylko niektóre z ich zalet. Warto poznać je już dziś. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto pić soki warzywne.

/ 6Są źródłem witamin

Obraz
© 123RF

Soki, w których połączymy kilka warzyw, to prawdziwe bomby witaminowe. Przetworzenie w ten sposób spowoduje, że warzywa nie stracą składników odżywczych. Dzięki temu w łatwy sposób dostarczymy naszemu organizmowi witaminy i minerały. I tak np. sok z marchwi będzie źródłem witamin A i C oraz beta-karotenu. Z kolei sok ze szpinaku dostarczy nam dużą dawkę potasu, magnezu i wapnia.

/ 6Oczyszczają organizm z toksyn

Obraz
© 123RF

Soki warzywne świetnie sprawdzą się w ramach naturalnego detoksu organizmu. Istnieje wiele przepisów na soki, które mogą oczyścić nasz organizm z toksyn. Jeżeli zależy nam na takim efekcie, warto wypróbować soki z marchwi, buraków, kiszonej kapusty lub selera naciowego i natki pietruszki.

/ 6To codzienna porcja warzyw

Obraz
© 123RF

Zdaniem dietetyków, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, powinniśmy jeść pięć porcji owoców i warzyw. Jak tego dokonać? Jedną z możliwości jest picie wyciskanych soków warzywnych, dzięki którym dostarczymy organizmowi odpowiednią porcję witamin w innej i większej niż dotychczas formie.

/ 6Są lekkie i pożywne

Obraz
© 123RF

Soki warzywne mogą stanowić lekką i przyswajalną dla nas przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także w menu osób chcących poprawić metabolizm i trawienie. Co więcej, szklanka soku zapewni nam uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy dodatkowych kalorii między posiłkami.

/ 6Są odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę

Obraz
© 123RF

Lekarze i dietetycy odradzają picie soków owocowych osobom chorującym na cukrzycę. Inaczej jest z sokami warzywnymi. W takim przypadku warto przetworzyć warzywa, które charakteryzują się niskim indeksem glikemincznym. Jadłospis cukrzyków warto więc urozmaicić sokami m.in. z kapusty, szpinaku, brokułów, marchwi, a także selera naciowego i pomidorów.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki