Szklanka pełna zdrowia
Chociaż soki warzywne nie są tak popularne jak soki owocowe, warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Są lekkie, smaczne i bogate w witaminy. A to tylko niektóre z ich zalet. Warto poznać je już dziś. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto pić soki warzywne.
Są źródłem witamin
Soki, w których połączymy kilka warzyw, to prawdziwe bomby witaminowe. Przetworzenie w ten sposób spowoduje, że warzywa nie stracą składników odżywczych. Dzięki temu w łatwy sposób dostarczymy naszemu organizmowi witaminy i minerały. I tak np. sok z marchwi będzie źródłem witamin A i C oraz beta-karotenu. Z kolei sok ze szpinaku dostarczy nam dużą dawkę potasu, magnezu i wapnia.
Oczyszczają organizm z toksyn
Soki warzywne świetnie sprawdzą się w ramach naturalnego detoksu organizmu. Istnieje wiele przepisów na soki, które mogą oczyścić nasz organizm z toksyn. Jeżeli zależy nam na takim efekcie, warto wypróbować soki z marchwi, buraków, kiszonej kapusty lub selera naciowego i natki pietruszki.
To codzienna porcja warzyw
Zdaniem dietetyków, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, powinniśmy jeść pięć porcji owoców i warzyw. Jak tego dokonać? Jedną z możliwości jest picie wyciskanych soków warzywnych, dzięki którym dostarczymy organizmowi odpowiednią porcję witamin w innej i większej niż dotychczas formie.
Są lekkie i pożywne
Soki warzywne mogą stanowić lekką i przyswajalną dla nas przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także w menu osób chcących poprawić metabolizm i trawienie. Co więcej, szklanka soku zapewni nam uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy dodatkowych kalorii między posiłkami.
Są odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę
Lekarze i dietetycy odradzają picie soków owocowych osobom chorującym na cukrzycę. Inaczej jest z sokami warzywnymi. W takim przypadku warto przetworzyć warzywa, które charakteryzują się niskim indeksem glikemincznym. Jadłospis cukrzyków warto więc urozmaicić sokami m.in. z kapusty, szpinaku, brokułów, marchwi, a także selera naciowego i pomidorów.