5 powodów, dla których warto pić warzywne soki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Szklanka pełna zdrowia

Obraz
© 123RF

Chociaż soki warzywne nie są tak popularne jak soki owocowe, warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Są lekkie, smaczne i bogate w witaminy. A to tylko niektóre z ich zalet. Warto poznać je już dziś. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto pić soki warzywne.

/ 6Są źródłem witamin

Obraz
© 123RF

Soki, w których połączymy kilka warzyw, to prawdziwe bomby witaminowe. Przetworzenie w ten sposób spowoduje, że warzywa nie stracą składników odżywczych. Dzięki temu w łatwy sposób dostarczymy naszemu organizmowi witaminy i minerały. I tak np. sok z marchwi będzie źródłem witamin A i C oraz beta-karotenu. Z kolei sok ze szpinaku dostarczy nam dużą dawkę potasu, magnezu i wapnia.

/ 6Oczyszczają organizm z toksyn

Obraz
© 123RF

Soki warzywne świetnie sprawdzą się w ramach naturalnego detoksu organizmu. Istnieje wiele przepisów na soki, które mogą oczyścić nasz organizm z toksyn. Jeżeli zależy nam na takim efekcie, warto wypróbować soki z marchwi, buraków, kiszonej kapusty lub selera naciowego i natki pietruszki.

/ 6To codzienna porcja warzyw

Obraz
© 123RF

Zdaniem dietetyków, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, powinniśmy jeść pięć porcji owoców i warzyw. Jak tego dokonać? Jedną z możliwości jest picie wyciskanych soków warzywnych, dzięki którym dostarczymy organizmowi odpowiednią porcję witamin w innej i większej niż dotychczas formie.

/ 6Są lekkie i pożywne

Obraz
© 123RF

Soki warzywne mogą stanowić lekką i przyswajalną dla nas przekąskę w ciągu dnia. Świetnie sprawdzą się nie tylko w diecie osób dbających o linię, ale także w menu osób chcących poprawić metabolizm i trawienie. Co więcej, szklanka soku zapewni nam uczucie sytości, dzięki czemu unikniemy dodatkowych kalorii między posiłkami.

/ 6Są odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę

Obraz
© 123RF

Lekarze i dietetycy odradzają picie soków owocowych osobom chorującym na cukrzycę. Inaczej jest z sokami warzywnymi. W takim przypadku warto przetworzyć warzywa, które charakteryzują się niskim indeksem glikemincznym. Jadłospis cukrzyków warto więc urozmaicić sokami m.in. z kapusty, szpinaku, brokułów, marchwi, a także selera naciowego i pomidorów.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości