Nie tylko ze szczypiorkiem
Nikt nie zaprzeczy, że warto jeść twaróg, bo jest on wyjątkowo zdrowy. Biały ser sprawdzi się o każdej porze dnia, jednak to śniadanie kojarzy się z nim najbardziej. Zazwyczaj łączymy go ze śmietaną, szczypiorkiem czy rzodkiewką, możemy jednak postawić na odważniejsze kombinacje. Zwykły, biały twaróg nie musi być ani nudny, ani zawsze taki sam. Oto kilka propozycji na wspaniałe dania na bazie białego sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twaróg z wędzoną rybą
To połączenie może wydawać się trochę egzotyczne, ale jest bardzo smaczne i, przede wszystkim, dostarczy nam rano mnóstwa energii do działania. Osoby, które raz spróbują tego dania, na pewno się do niego przekonają. Składniki: kostka chudego twarogu, pół wędzonej makreli, kilka łyżek jogurtu, garść koperku, sól i pieprz. Z makreli usuwamy skórę i dokładnie wybieramy ości. Rybę kroimy drobno. Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i posiekany koperek, rybę, oprószamy pieprzem i mieszamy. Na koniec solimy do smaku, ale bez przesady, bo sama ryba jest już słona.
Twarożek z ogórkiem
W południowej Europie bardzo popularny jest dip robiony z jogurtu, ogórków i czosnku. Twaróg również znakomicie komponuje się z ogórkiem. Potrzebne nam będą: kostka półtłustego białego sera, dwa ogórki gruntowe, szalotka, zielona pietruszka, kwaśna śmietana, sól i pieprz. Ogórki i szalotkę kroimy bardzo drobno, natkę siekamy. Warzywa dorzucamy do miski z twarogiem, wszystko mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Przyrządzony w ten sposób twaróg smakuje świetnie jako dodatek do kanapek z ciemnego pieczywa.
Sałatka z twarogiem
Nie tylko feta czy kozie sery nadają się do sałatek. Twaróg również jest świetny w tej roli. Do naszej sałatki potrzebujemy kostki twarogu, małej puszki kukurydzy, kilku pomidorów koktajlowych, garści roszponki, małej cebuli, oliwy z oliwek, suszonej bazylii, soli i pieprzu. Twaróg kroimy w kostkę, nie zwracając uwagi na to, że niektóre kostki się rozpadną. Pomidory kroimy na połówki, cebulę w kostkę. W misce łączymy ze sobą ser i warzywa, polewamy oliwą i doprawiamy pieprzem i solą.
Papryka nadziewana białym serem
Łączenie warzyw z twarogiem pozwala na skomponowanie śniadania pełnego nie tylko witamin i mikroelementów, ale również błonnika. Składniki naszego dania: dwie czerwone papryki, kostka twarogu, dwa pomidory, szczypiorek, oliwa z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz. Pomidory wrzucamy do wrzątku, wyjmujemy po minucie i szybko studzimy w zimnej wodzie. Usuwamy skórkę, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w kostkę. Papryki kroimy wzdłuż na połowy i odcinamy gniazda nasienne. Pomidory łączymy z twarogiem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami, wkładamy do połówek papryki i lekko skrapiamy oliwą.
Placki twarogowe
Z białego sera możemy również zrobić bardzo smaczne placki. Mogą być one propozycją na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli zrobimy je na podwieczorek lub kolację. Składniki: kostka tłustego twarogu, dwa jajka, kilka łyżek miodu, sok z jednej cytryny, kilka łyżek mąki, mleko. Twaróg wrzucamy do blendera, dodajemy jajka i pozostałe składniki i miksujemy. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy trochę mleka. Masę wstawiamy na godzinkę do lodówki, a następnie formujemy małe placki i smażymy je na maśle dwie minuty z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dowolnym słodkim sosem.