WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Kupimy go nie tylko w barach typu fast-food, ale również w food truckach i eleganckich restauracjach. Burger z baraniny w Schronisku Smaków poleca sama Magda Gessler. To solidna porcja mięsa i warzyw zamknięta w chrupiącej bułce z dodatkiem sosów, które podkręcają smak dania. Jemy je coraz częściej, przygotowujemy w domu i chwalimy zdjęciami. Jeśli tak jak my lubicie robić hamburgery i uwieczniać swoje dzieła, prześlijcie nam zdjęcia na adres: dziejesie@wp.pl i pochwalcie się, jak świętujecie Światowy Dzień Hamburgera. A może zechcecie podzielić się także przepisem? Czekamy na Wasze wiadomości.

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera
Źródło zdjęć: © iStock.com
Magdalena Pomorska

Wbrew powszechnym opiniom hamburger nie narodził się w Stanach Zjednoczonych. Jego historia zaczęła się w Hamburgu, a dopiero potem z Niemiec trafił na nowojorskie nabrzeże, gdzie stał się jednym z symboli kuchni amerykańskiej. Po raz pierwszy podano go w 1838 roku, ale fala popularności tej potrawy rozpoczęła się na dobre na początku XX wieku w teksańskim barze. Właściciel raczył w nim gości mielonym kotletem serwowanym na grzance z sałatą, majonezem i musztardą. Obecnie statystyczny Amerykanin jada trzy burgery w tygodniu.
Klasyczny hamburger jest mało wyszukany. To bułka z wołowym kotletem, czasem plasterkiem sera czy bekonu oraz warzywami: sałatą, pomidorem, cebulą. Smak wzbogaca keczup lub specjalny sos. Sekretem jest oczywiście dobrej jakości mięso. Coraz częściej kucharze eksperymentują z dodatkami, serwując go np. z jajkiem sadzonym lub serami pleśniowymi.

Składniki na domowe burgery:

  • 600 g antrykotu wołowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 cebule zwykłe
  • 1 cebula czerwona
  • 4 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)
  • 10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
  • Bułeczki pszenne
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 4 plastry sera cheddar
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • rozmaryn
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor. Mięso i cebulę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 1/4 szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Mokrą dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm. Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 min z każdej strony. Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera. Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 min lub grilluj na patelni. Z majonezu i musztardy przygotuj sos. Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry. Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę. Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę. Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż drugą połówkę bułki. Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń