Trwa ładowanie...

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera

28 maja obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Kupimy go nie tylko w barach typu fast-food, ale również w food truckach i eleganckich restauracjach. Burger z baraniny w Schronisku Smaków poleca sama Magda Gessler. To solidna porcja mięsa i warzyw zamknięta w chrupiącej bułce z dodatkiem sosów, które podkręcają smak dania. Jemy je coraz częściej, przygotowujemy w domu i chwalimy zdjęciami. Jeśli tak jak my lubicie robić hamburgery i uwieczniać swoje dzieła, prześlijcie nam zdjęcia na adres: dziejesie@wp.pl i pochwalcie się, jak świętujecie Światowy Dzień Hamburgera. A może zechcecie podzielić się także przepisem? Czekamy na Wasze wiadomości.

28 maja obchodzimy Światowy Dzień HamburgeraŹródło: iStock.com
dv0nxor
dv0nxor

Wbrew powszechnym opiniom hamburger nie narodził się w Stanach Zjednoczonych. Jego historia zaczęła się w Hamburgu, a dopiero potem z Niemiec trafił na nowojorskie nabrzeże, gdzie stał się jednym z symboli kuchni amerykańskiej. Po raz pierwszy podano go w 1838 roku, ale fala popularności tej potrawy rozpoczęła się na dobre na początku XX wieku w teksańskim barze. Właściciel raczył w nim gości mielonym kotletem serwowanym na grzance z sałatą, majonezem i musztardą. Obecnie statystyczny Amerykanin jada trzy burgery w tygodniu.
Klasyczny hamburger jest mało wyszukany. To bułka z wołowym kotletem, czasem plasterkiem sera czy bekonu oraz warzywami: sałatą, pomidorem, cebulą. Smak wzbogaca keczup lub specjalny sos. Sekretem jest oczywiście dobrej jakości mięso. Coraz częściej kucharze eksperymentują z dodatkami, serwując go np. z jajkiem sadzonym lub serami pleśniowymi.

Składniki na domowe burgery:

  • 600 g antrykotu wołowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 cebule zwykłe
  • 1 cebula czerwona
  • 4 pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • 200 g majonezu (najlepiej przyrządzonego samodzielnie)
  • 10 plastrów szynki schwarzwaldzkiej
  • Bułeczki pszenne
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 4 plastry sera cheddar
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • rozmaryn
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Opłukane i osuszone mięso zmiel na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor. Mięso i cebulę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dolej 1/4 szklanki wody i wszystko dokładnie wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Mokrą dłonią formuj okrągłe burgery o średnicy 6 cm i grubości około 1,5 cm. Smaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez około 2 min z każdej strony. Pod koniec smażenia na każdym z burgerów ułóż plasterek sera. Bułki przetnij na pół i włóż do piekarnika na 3 min lub grilluj na patelni. Z majonezu i musztardy przygotuj sos. Umytą i osączoną sałatę porwij na mniejsze kawałki, z kolei pomidory, ogórki i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plastry. Szynkę podsmaż na patelni przez około minutę. Na posmarowanych sosem połówkach bułek ułóż kawałki sałaty, na nich plasterki warzyw i szynkę. Następnie połóż burgery, posmaruj sosem i nałóż drugą połówkę bułki. Domowe hamburgery możesz dowolnie komponować, układając składniki w wybranej kolejności.

dv0nxor

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

dv0nxor
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv0nxor
Więcej tematów