2018 to rok grzybów. 5 odmian, których musisz spróbować
Nie tylko pieczarki
Shiitake
Te japońskie grzyby uznawane są od lat za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Nie tylko wybornie smakują, ale również mają wpływ na powstrzymywanie procesu starzenia, prawidłowe działanie naszego układu krwionośnego, a według niektórych badań, pomagają nawet w walce z rakiem. W Polsce kupimy zarówno suszone shiitake, jak i świeże. Suszone musimy przez noc namoczyć w zimnej wodzie, świeże wymagają tylko przepłukania w zimnej wodzie. Shiitake doskonale nadają się jako dodatek do zup i makaronów. Wystarczy odciąć twarde nóżki, a kapelusze pokroić na spore kawałki. Poza tym postępujemy z nimi tak samo, jak z pieczarkami czy borowikami. Shiitake możemy też zaserwować z ryżem. Pokrojone kapelusze obsmażamy z czosnkiem, posiekanym imbirem, papryczką chili i sosem sojowym. Gdy zmiękną grzyby i powstały sos nakładamy na ugotowany ryż i danie gotowe. Te aromatyczne grzyby możemy także udusić. Ich smak będzie najlepszy, jeśli będziemy dusić je w bulionie z dodatkiem zielonej pietruszki.