2018 to rok grzybów. 5 odmian, których musisz spróbować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Nie tylko pieczarki

Obraz
© 123RF.COM

Rok 2018 ma, zdaniem kulinarnych guru, smakować będzie grzybami. Na nasze świeże rodzime smakołyki prosto z lasu poczekamy jednak jeszcze kilka miesięcy. Do tego czasu możemy posiłkować się jednak innymi grzybami ze sklepowych półek.

Te japońskie grzyby uznawane są od lat za jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Nie tylko wybornie smakują, ale również mają wpływ na powstrzymywanie procesu starzenia, prawidłowe działanie naszego układu krwionośnego, a według niektórych badań, pomagają nawet w walce z rakiem. W Polsce kupimy zarówno suszone shiitake, jak i świeże. Suszone musimy przez noc namoczyć w zimnej wodzie, świeże wymagają tylko przepłukania w zimnej wodzie. Shiitake doskonale nadają się jako dodatek do zup i makaronów. Wystarczy odciąć twarde nóżki, a kapelusze pokroić na spore kawałki. Poza tym postępujemy z nimi tak samo, jak z pieczarkami czy borowikami. Shiitake możemy też zaserwować z ryżem. Pokrojone kapelusze obsmażamy z czosnkiem, posiekanym imbirem, papryczką chili i sosem sojowym. Gdy zmiękną grzyby i powstały sos nakładamy na ugotowany ryż i danie gotowe. Te aromatyczne grzyby możemy także udusić. Ich smak będzie najlepszy, jeśli będziemy dusić je w bulionie z dodatkiem zielonej pietruszki.

/ 5Pieczarki portobello

Obraz
© iStock.com

Obok białych i brązowych pieczarek, w najlepszych kuchniach świata wykorzystuje się pieczarki portobello, które od kilku lat są już dostępne w naszych sklepach. Portobello są większe od zwykłych pieczarek, a skórka na kapeluszu jest bardziej "przybrudzona". Od mniejszych kuzynek różnią się też smakiem. Są bardziej grzybowe i aromatyczne. Portobello doskonale nadają się do zapiekania. Kapelusze należy obrać ze skórki i wypełnić ulubionym farszem. Może to być np. mielone mięso, doprawione solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Możemy też zwyczajnie posypać wnętrze kapelusza startym żółtym serem i skropić je oliwą. Grzyby zapiekamy dość krótko w nagrzanym piekarniku. 15 minut w zupełności wystarczy.

/ 5Boczniaki

Obraz
© Fotolia

Boczniaki uprawia się w Polsce od wielu lat. Te, przypominające wyglądem uczy grzyby, są bardzo smaczne i zdrowe. Kupując, wybierajmy jak najmniejsze okazy – starsze robią się bardziej włókniste. Najlepiej smakują boczniaki smażone – czy to tylko na oliwie z czosnkiem i ziołami, czy też panierowane, przygotowywane jak kotlety schabowe. Oczywiście to nie jedyny pomysł na wykorzystanie boczniaków w kuchni. Smaczną alternatywą jest zupa grzybowa. Boczniaki kroimy na paski, dodajemy pokrojoną również w paski marchewkę, pietruszkę i pora, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem mielonym imbirem, czosnkiem i majerankiem, gotujemy przez godzinę i gotowe.

/ 5Grzyby mun

Obraz
© iStock.com

Te grzyby kojarzą nam się z kuchnią chińską. Twarde, podeszwowate, cieniutkie grzyby należy najpierw namoczyć. Już po kilku minutach znaczną zwiększą swoją objętość. Grzyby mun to doskonały dodatek do szybkich chińskich dań z woka. Nadają one daniu specyficzną teksturę. Możemy również je ugotować w bulionie doprawionym sosem sojowym i dodać do sałatek. Jeśli natomiast po ugotowaniu dokładnie je posiekamy i połączymy z makaronem ryżowym, listkami mięty i kolendry oraz startą marchewką, stanowić będą doskonałe nadzienie do sajgonek z ciasta ryżowego.

/ 5Enoki

Obraz
© iStock.com

Na te grzyby patrzymy z dużą nieufnością, a szkoda, bo to również bardzo zdrowe produkty. Enoki pochodzą z Japonii. Kupujemy je w wiązkach, bo każdy grzybek jest malutki. Pamiętajmy, by zużyć je bardzo szybko i żeby dokładnie odciąć te kawałki nóżek, które są zabrudzone ziemią. Enoki mają specyficzny, lekko owocowy smak, dlatego musimy się postarać, by tego smaku w potrawie nie zabić. Są idealnym dodatkiem do japońskich zup. Najprostrza i bardzo smaczna będzie jednak jajecznica z grzybami enoki. Nie kroimy ich, ale wrzucamy na patelnie w całości, lekko obsmażamy i dodajemy posolone jajka. Jajecznicę posypujemy szczypiorkiem i mamy pyszne, lekkie i oryginalne grzybowe danie śniadaniowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu