Sajgonki. Zamiast zamawiać w barze, łatwo zrobić je w domu
Sajgonki to świetna przekąska w azjatyckim stylu, którą bez trudu można przygotować w domu. Poznajcie prosty i błyskawiczny sposób na pyszne sajgonki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia wietnamska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka.
- Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną, dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić.
- Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo, jak z marchewką.
- Grzyby mun moczymy w wodzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki.
- Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty.
- Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.
- Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą.
- Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
- Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, zawijamy jeden brzeg sajgonki.
- Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.
- Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Można również posługiwać się pałeczkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl