Sajgonki. Zamiast zamawiać w barze, łatwo zrobić je w domu

Sajgonki to świetna przekąska w azjatyckim stylu, którą bez trudu można przygotować w domu. Poznajcie prosty i błyskawiczny sposób na pyszne sajgonki.

spring rolls at street food
appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, whitespring rolls at street food appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, white
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • papier ryżowy
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • przyprawa do dań orientalnych
  • sos sojowy lub rybny
  • suszone grzyby mun
  • makaron sojowy

Przepis

  • Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka.
  • Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną, dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić.
  • Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo, jak z marchewką.
  • Grzyby mun moczymy w wodzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki.
  • Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty.
  • Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.
  • Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą.
  • Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
  • Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, zawijamy jeden brzeg sajgonki.
  • Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.
  • Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Można również posługiwać się pałeczkami.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀