Sajgonki
- papier ryżowy
- - mięso mielone
- - kapusta pekińska
- - marchew
- - pietruszka
- - seler
- - cebula
- - imbir
- - czosnek
- - szczypior
- - przyprawa do dań orientalnych
- - sos sojowy lub rybny
- - suszone grzyby mun
- - makaron sojowy
Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić. Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo jak z marchewką. Grzyby mun moczymy w wydzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty. Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.
Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze...
... lekko zawijamy od dołu...
.. zawijamy jeden brzeg sajgonki...
Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Dla utrudnienia / zabawy można również posługiwać się pałeczkami.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Podziel się opinią
Komentarze