Sajgonki. Zamiast zamawiać w barze, łatwo zrobić je w domu

Sajgonki to świetna przekąska w azjatyckim stylu, którą bez trudu można przygotować w domu. Poznajcie prosty i błyskawiczny sposób na pyszne sajgonki.

spring rolls at street food
appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, whitespring rolls at street food appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, white
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • papier ryżowy
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • przyprawa do dań orientalnych
  • sos sojowy lub rybny
  • suszone grzyby mun
  • makaron sojowy

Przepis

  • Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka.
  • Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną, dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić.
  • Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo, jak z marchewką.
  • Grzyby mun moczymy w wodzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki.
  • Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty.
  • Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.
  • Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą.
  • Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
  • Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, zawijamy jeden brzeg sajgonki.
  • Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.
  • Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Można również posługiwać się pałeczkami.
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟