Trwa ładowanie...
d348he0
d348he0

Sajgonki

Przepis
d348he0
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Sajgonki
Składniki
  • papier ryżowy
  • - mięso mielone
  • - kapusta pekińska
  • - marchew
  • - pietruszka
  • - seler
  • - cebula
  • - imbir
  • - czosnek
  • - szczypior
  • - przyprawa do dań orientalnych
  • - sos sojowy lub rybny
  • - suszone grzyby mun
  • - makaron sojowy
Przepis

Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić. Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo jak z marchewką. Grzyby mun moczymy w wydzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty. Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.

Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.

Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze...
... lekko zawijamy od dołu...
.. zawijamy jeden brzeg sajgonki...
Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym. Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Dla utrudnienia / zabawy można również posługiwać się pałeczkami.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Podziel się opinią

Share
d348he0
d348he0
d348he0
Więcej tematów
d348he0