WAŻNE
TERAZ

Prezydent wetuje kolejną ustawę. "Przepisy zagrażają wolnościom Polaków"

Sajgonki. Zamiast zamawiać w barze, łatwo zrobić je w domu

Sajgonki to świetna przekąska w azjatyckim stylu, którą bez trudu można przygotować w domu. Poznajcie prosty i błyskawiczny sposób na pyszne sajgonki.

spring rolls at street food
appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, whitespring rolls at street food appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, white
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • papier ryżowy
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • przyprawa do dań orientalnych
  • sos sojowy lub rybny
  • suszone grzyby mun
  • makaron sojowy

Przepis

  • Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka.
  • Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną, dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić.
  • Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo, jak z marchewką.
  • Grzyby mun moczymy w wodzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki.
  • Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty.
  • Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.
  • Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą.
  • Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
  • Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, zawijamy jeden brzeg sajgonki.
  • Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.
  • Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Można również posługiwać się pałeczkami.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇