Sajgonki. Zamiast zamawiać w barze, łatwo zrobić je w domu

Sajgonki to świetna przekąska w azjatyckim stylu, którą bez trudu można przygotować w domu. Poznajcie prosty i błyskawiczny sposób na pyszne sajgonki.

spring rolls at street food
appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, whitespring rolls at street food appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, white
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • papier ryżowy
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • przyprawa do dań orientalnych
  • sos sojowy lub rybny
  • suszone grzyby mun
  • makaron sojowy

Przepis

  • Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka.
  • Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną, dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić.
  • Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo, jak z marchewką.
  • Grzyby mun moczymy w wodzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki.
  • Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty.
  • Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.
  • Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą.
  • Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
  • Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, zawijamy jeden brzeg sajgonki.
  • Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.
  • Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Można również posługiwać się pałeczkami.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca