10 produktów, które wspierają pracę nerek
W ciągu minuty filtrują ponad litr krwi, wytwarzają mocz, z którym wydalane zostają szkodliwe toksyny, regulują gospodarkę kwasowo-zasadową – rola nerek w naszym organizmie jest trudna do przecenienia. Gdy ich praca zostaje zaburzona, pojawiają się liczne dolegliwości, a w konsekwencji także poważne choroby. Jak tego uniknąć? Wprowadzając do jadłospisu produkty korzystnie działające na ten ważny narząd.
Woda źródlana
Dla prawidłowej pracy nerek ogromne znaczenie ma przede wszystkim prawidłowe nawadnianie organizmu. Dzięki odpowiedniej ilości przyjmowanych płynów (2-2,5 litra dziennie) proces filtrowania krwi przebiega bez zakłóceń. Gdy pijemy ich za mało toksyny przenikają do krwi, czego skutkiem bywają bardzo poważne dolegliwości. Po co najlepiej sięgać? Niegazowaną wodę źródlaną, spożywaną małymi dawkami lub wykorzystywaną do przygotowywania herbaty albo koktajlu.
Seler naciowy
Jest warzywem niskokalorycznym, a jednocześnie bogatym w cenne składniki odżywcze, choćby witaminę C (dostarcza jej więcej niż cytrusy). Seler naciowy wykazuje również dzianie moczopędne, co jest bardzo korzystne dla nerek. Jak wykorzystać jego walory? Na przykład przygotowując koktajl z dodatkiem ogórka, zielonej papryki i natki pietruszki – wszystkie składniki kroimy i miksujemy z kefirem lub maślanką, na koniec doprawiając solą, pieprzem i szczyptą rozgrzewającej papryczki chili.
Sok z brzozy
Jeśli nie chcemy mieć problemów z nerkami warto regularnie sięgać po brzozowy sok, zwany też oskołą, który pobudza wydalanie moczu, zapobiega tworzeniu się kamieni w przewodach moczowych, wspomaga leczenie stanów zapalnych, reguluje przemianę materii i działa detoksykacyjnie, oczyszczając organizm ze szkodliwych produktów ubocznych metabolizmu. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego sprawdzi się np. do przygotowywania koktajlu czy śniadaniowej owsianki.
Dieta ketogeniczna
Młody jęczmień
Proszek otrzymywany w wyniku odparowania i suszenia soku z młodego jęczmienia nieprzypadkowo jest zaliczany do grona "superfoods", czyli naturalnych produktów szczególnie bogatych w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Dostarcza m.in. dużej dawki chlorofilu, który oczyszcza nerki i wątrobę, wspomaga procesy metaboliczne i trawienne oraz łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi. Jak wykorzystać walory młodego jęczmienia? Najprostszym sposobem jest wymieszanie 1-2 łyżeczek proszku w 200 ml wody (powinna mieć temperaturę pokojową) lub soku owocowego (jabłkowego czy pomarańczowego) i wypicie mikstury na około 20 minut przed posiłkiem.
Werbena cytrynowa
Ma orzeźwiający, cytrusowy smak i aromat, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do napojów, deserów, sałatek czy przetworów owocowych. Werbena cytrynowa (zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej) skutecznie wspomaga pracę nerek i układu pokarmowego, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie, a także wzmacnia odporność, redukuje zmęczenie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres.
Miód nawłociowy
Nie jest zbyt popularny, ale na pewno zasługuje na zainteresowanie. Nie tylko ze względu na smak – delikatny i słodki, ale równocześnie kwaskowaty, z lekką nutką goryczki. Miód nawłociowy (pszczoły wytwarzają go z nektaru nawłoci, znanej także jako mimoza) jest od wieków zalecany przy problemach z nerkami. Powinny po niego sięgać również osoby zmagające się z zakażeniami i stanami zapalnymi przewodów moczowych.
Żółte buraki
Mają łagodny smak i przyjemny aromat, który – zdaniem niektórych – jest nawet bardziej wyrazisty od ich czerwonych kuzynów. Żółte buraki to skarbnica m.in. błonnika pokarmowego i potasu, czyli składników regulujących pracę nerek. Warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, choć najwięcej wartości odżywczych zachowuje, gdy wyciśniemy z niego sok (dla poprawy smaku możemy go zmieszać z sokiem marchewkowym), ugotujemy na parze albo upieczemy, oczywiście ze skórką
Dynia hokkaido
Jest znacznie mniejsza od innych przedstawicieli swojej rodziny, ma przyjemny smak, a w dodatku można ją jeść ze skórką. Świetnie nadaje się do gotowania, duszenia czy grillowania. Dynia hokkaido to produkt bardzo korzystnie działający na nerki – szklanka jej miąższu kryje więcej potasu niż taka sama ilość bananów. Dostarcza też dużo błonnika pokarmowego i wykazuje silne właściwości moczopędne.
Arbuz
Jego słodki miąższ składa się przede wszystkim z wody, dlatego soczysty owoc działa moczopędnie i przyspiesza wydalanie toksyn, co jest bardzo korzystne dla nerek. Podobnie jak obecność w arbuzie cennych składników odżywczych, choćby likopenu – silnego przeciwutleniacza hamującego szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi nowotworów, w tym nerek (na szczęście jest on dość rzadki).
Mniszek lekarski
Żółte kwiaty rośliny, która często nazywana jest mleczem, to jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Pojawiają się bardzo szybko i pokrywają kolorowym kobiercem łąki i trawniki. Zarówno kwiat, jak i korzeń mniszka (w postaci świeżej lub suszonej) wykazują silne działanie moczopędne oraz oczyszczają nerki i wątrobę, wspomagając usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jak wykorzystać te walory? Najlepiej przygotowując mniszkowy napar.