Trwa ładowanie...
d3g6bbj
06-09-2022 12:42

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym

Przepis

Bardzo prosta i smaczna zapiekanka inspirowana tradycyjną zapiekanką pasterską. Jej głównymi składnikami są ziemniaki i mięso mielone.

d3g6bbj
3.5
(45 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa (wykorzystane mięso wieprzowe)
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski
  • 1 łyżka masła masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Puree ziemniaczano-kalafiorowe:

  • 450 g kalafiora
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól
Przepis
  • W poniższym przepisie na zapiekankę został zastosowany prosty trik, który bardzo odróżnią ją wizualnie od typowych zapiekanek. Zmienia się też smak, który staje się znacznie delikatniejszy. Chodzi oczywiście o zastosowanie puree - w tym przypadku ziemniaczano-kalafiorowego.
  • Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane lub olej i wrzucamy włoszczyznę. Oprószamy solą i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Dodajemy mięso mielone i na większym ogniu obsmażamy często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym i cukrem/miodem. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy zmrożone różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy, rozgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy masło i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch przykrywamy puree ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3g6bbj
d3g6bbj
d3g6bbj
d3g6bbj
Więcej tematów
d3g6bbj