WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym

Bardzo prosta i smaczna zapiekanka inspirowana tradycyjną zapiekanką pasterską. Jej głównymi składnikami są ziemniaki i mięso mielone.

ZapiekankaZapiekanka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (wykorzystane mięso wieprzowe)
  • 200 g włoszczyzny krojonej w paski
  • 1 łyżka masła masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Puree ziemniaczano-kalafiorowe:

  • 450 g kalafiora
  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól

Przepis

  • W poniższym przepisie na zapiekankę został zastosowany prosty trik, który bardzo odróżnią ją wizualnie od typowych zapiekanek. Zmienia się też smak, który staje się znacznie delikatniejszy. Chodzi oczywiście o zastosowanie puree - w tym przypadku ziemniaczano-kalafiorowego.
  • Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło klarowane lub olej i wrzucamy włoszczyznę. Oprószamy solą i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Dodajemy mięso mielone i na większym ogniu obsmażamy często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym i cukrem/miodem. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy zmrożone różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy, rozgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy masło i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
  • Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch przykrywamy puree ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru