- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 plasterki sera do zapiekania
- 8 kromek chleba razowego tostowego
- domowe pesto:
- 1 ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- pęczek bazylii
- garść pestek słonecznika
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 70 g startego parmezanu
Przepis
Czosnek wyciskamy, pietruszkę i bazylię szatkujemy, a pestki delikatnie prażymy na suchej patelni. Następnie wszystko wrzucamy do blendera, dolewamy oliwę i miksujemy. Do zmiksowanej pasty dodajemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy. Kromkę chleba smarujemy warstwą zielonego pesto. Nakładamy plasterek sera i przykrywamy drugą kromką. Opiekamy w tosterze aż tosty się przyrumienią.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl