To jedzenie uzależnia!
Z niektórymi produktami naprawdę lepiej uważać. Wystarczy, że zaczniesz je jeść, a naprawdę trudno będzie przestać... Naukowcy przekonują, że na nasz mózg działają niczym narkotyk.
Sekretem ma być połączenie tłuszczu, cukru i soli. Taka kombinacja powoduje, że nawet jeśli ktoś jest najedzony, to skusi się na więcej. W dzisiejszych czasach żywność musi być odpowiednio zaprojektowana. Ma zadowalać nasz mózg, a nie żołądek. Co ciekawe - najlepsze jedzenie to takie, które pobudza nasz apetyt zamiast go zaspokajać...
Jak narkotyk
Jeśli masz nadwagę, to możesz się teraz trochę rozgrzeszyć. Za taki stan rzeczy odpowiada bowiem znajdujący się w mózgu tzw. "punkt rozkoszy", który pobudzany jest przez odpowiednią mieszankę smaków. To nie żart! Świadczą o tym liczne badania naukowe. Wysoka ilość tłuszczu, cukru i soli w potrawie sprawia, że czujemy się lepiej, nasz apetyt pobudza się i... jemy więcej. Mówiąc bardziej ogólnie - uzależniamy się od jedzenia.
Myślicie, że uzależnienie to za mocne słowo? Jedzenia fast foodów, słodyczy, czy picia kawy nie da się porównać z alkoholizmem, nałogowym paleniem papierosów lub narkotykami? Jeszcze do niedawna nie do pomyślenia było, aby mówić o uzależnieniu od Internetu lub telewizji. Prawda? Tymczasem naukowcy nie mają wątpliwości - jedzenie, które daje nam przyjemność powoduje, że organizm wydziela dopaminę, a ta jest czynnikiem uzależniającym.
Każdemu producentowi żywności zależy na jednym - by to właśnie jego produkt stał się twoim ulubionym. Dlatego smak oferowanych produktów jest dokładnie przemyślany. Zastawiałeś się, dlaczego tak chętnie sięgasz po batony, chipsy, frytki czy słone orzeszki? To produkty idealne - nie za słodkie i nie za słone. Tłuste, a czasem też z dodatkiem alkoholu. Połączenie wszystkich składników w smakowitą całość stanowi niełatwe zadanie.
Jak to działa?
Jedzenie fast foodów powoduje wzrost, a następnie szybki spadek poziomu cukru we krwi. W ten sposób nasz organizm pobudzany jest do dalszej konsumpcji. Jednym z takich pobudzających składników jest żółty ser, który zawiera sporą ilość tłuszczów, węglowodanów i... glutaminianu sodu. Popularny wzmacniacz smaku obecny jest niemal wszędzie. Dyskretnie uzależnia, a jego "przedawkowanie" może objawiać się pieczeniem skóry, nadmierną potliwością, uczuciem niepokoju, czy podrażnieniami żołądka.
Także cukier to dla naszego podniebienia jedna z najwyższych rozkoszy kulinarnych. Najważniejsze jednak, aby nie przesadzić ze słodyczą i znaleźć proporcje idealne. Tylko wtedy efekt ponownego skosztowania jest zagwarantowany. Do najbardziej uzależniających produktów należy czekolada. Zawiera ona magnez odpowiedzialny za wytwarzanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Nie potrafimy oprzeć się także odpowiedniej dawce kofeiny i codziennie sięgamy po filiżankę kawy, colę lub napoje energetyczne. Zresztą nie tylko o kofeinie mowa. Napoje bogate w guaranę mogą mieć skutki uboczne w postaci bezsenności, stanów lękowych i depresji. Czasami lepiej nie przesadzić...
qk
fot. flickr.com/yenna/cc/at/ndw