To jedzenie uzależnia!

Z niektórymi produktami naprawdę lepiej uważać. Wystarczy, że zaczniesz je jeść, a naprawdę trudno będzie przestać... Naukowcy przekonują, że na nasz mózg działają niczym narkotyk.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Sekretem ma być połączenie tłuszczu, cukru i soli. Taka kombinacja powoduje, że nawet jeśli ktoś jest najedzony, to skusi się na więcej. W dzisiejszych czasach żywność musi być odpowiednio zaprojektowana. Ma zadowalać nasz mózg, a nie żołądek. Co ciekawe - najlepsze jedzenie to takie, które pobudza nasz apetyt zamiast go zaspokajać...

Jak narkotyk

Jeśli masz nadwagę, to możesz się teraz trochę rozgrzeszyć. Za taki stan rzeczy odpowiada bowiem znajdujący się w mózgu tzw. "punkt rozkoszy", który pobudzany jest przez odpowiednią mieszankę smaków. To nie żart! Świadczą o tym liczne badania naukowe. Wysoka ilość tłuszczu, cukru i soli w potrawie sprawia, że czujemy się lepiej, nasz apetyt pobudza się i... jemy więcej. Mówiąc bardziej ogólnie - uzależniamy się od jedzenia.

Myślicie, że uzależnienie to za mocne słowo? Jedzenia fast foodów, słodyczy, czy picia kawy nie da się porównać z alkoholizmem, nałogowym paleniem papierosów lub narkotykami? Jeszcze do niedawna nie do pomyślenia było, aby mówić o uzależnieniu od Internetu lub telewizji. Prawda? Tymczasem naukowcy nie mają wątpliwości - jedzenie, które daje nam przyjemność powoduje, że organizm wydziela dopaminę, a ta jest czynnikiem uzależniającym.

Każdemu producentowi żywności zależy na jednym - by to właśnie jego produkt stał się twoim ulubionym. Dlatego smak oferowanych produktów jest dokładnie przemyślany. Zastawiałeś się, dlaczego tak chętnie sięgasz po batony, chipsy, frytki czy słone orzeszki? To produkty idealne - nie za słodkie i nie za słone. Tłuste, a czasem też z dodatkiem alkoholu. Połączenie wszystkich składników w smakowitą całość stanowi niełatwe zadanie.

Jak to działa?

Jedzenie fast foodów powoduje wzrost, a następnie szybki spadek poziomu cukru we krwi. W ten sposób nasz organizm pobudzany jest do dalszej konsumpcji. Jednym z takich pobudzających składników jest żółty ser, który zawiera sporą ilość tłuszczów, węglowodanów i... glutaminianu sodu. Popularny wzmacniacz smaku obecny jest niemal wszędzie. Dyskretnie uzależnia, a jego "przedawkowanie" może objawiać się pieczeniem skóry, nadmierną potliwością, uczuciem niepokoju, czy podrażnieniami żołądka.

Także cukier to dla naszego podniebienia jedna z najwyższych rozkoszy kulinarnych. Najważniejsze jednak, aby nie przesadzić ze słodyczą i znaleźć proporcje idealne. Tylko wtedy efekt ponownego skosztowania jest zagwarantowany. Do najbardziej uzależniających produktów należy czekolada. Zawiera ona magnez odpowiedzialny za wytwarzanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Nie potrafimy oprzeć się także odpowiedniej dawce kofeiny i codziennie sięgamy po filiżankę kawy, colę lub napoje energetyczne. Zresztą nie tylko o kofeinie mowa. Napoje bogate w guaranę mogą mieć skutki uboczne w postaci bezsenności, stanów lękowych i depresji. Czasami lepiej nie przesadzić...

qk

fot. flickr.com/yenna/cc/at/ndw

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce