Świąteczne przyprawy - o czym nie można zapomnieć?

To między innymi im zawdzięczamy niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie bowiem świąteczne dania czy wypieki bez aromatycznych przypraw, które nie tylko wzbogacają walory smakowe i zapachowe potraw, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – przeciwdziałają wielu chorobom i dolegliwościom.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock
To między innymi im zawdzięczamy niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie bowiem świąteczne dania czy wypieki bez aromatycznych przypraw, które nie tylko wzbogacają walory smakowe i zapachowe potraw, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – przeciwdziałają wielu chorobom i dolegliwościom.

Goździki

Wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w regionach tropikalnych mają silny zapach i niepowtarzalny, korzenny smak. Wzbogacają smak świątecznego piernika, kompotu z suszonych owoców czy grzanego wina. Warto dodawać je do marynowanego śledzia i pieczonych mięs.
Charakterystyczny zapach goździków to efekt obecności eugenolu – silnego antyoksydantu, który wspomaga walkę z nadciśnieniem, a także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. To także doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Cynamon

W okresie przedświątecznym jest chętnie używany w kuchni, zarówno w laskach (np. do przyprawiania kompotu z suszu), jak i postaci sproszkowanej (wzbogaca smak piernika i innych ciast)
.

Cynamon to doskonałe źródło składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu. Za najwartościowsze związki zawarte w przyprawie uchodzą jednak polifenole, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. z przyśpieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.

Imbir

Podziemne kłącza imbiru, zwane w medycynie azjatyckiej „gorącym korzeniem”, mają mocny, lekko cytrynowy smak. Marynowane świetnie wzbogacą smak np. wigilijnej sałatki ze śledziami czy ryby po grecku. Mielony imbir to doskonały dodatek do ciast i ciasteczek, a także potraw mięsnych.

Przyprawa zawdzięcza intensywny aromat zawartości zingiberolu, czyli składnika olejku eterycznego. Natomiast za charakterystyczny palący smak odpowiadają substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon. Dzięki tym składnikom imbir ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i poprawia krążenie. Działa przeciwzapalnie, a także wspiera organizm w walce z przeziębieniem.

Gałka muszkatołowa

Przyprawa o słodkawym oraz lekko orzechowym smaku i zapachu to obowiązkowy składnik świątecznego pasztetu lub piernika. Nadaje intrygujący aromat zarówno pikantnym potrawom, jak i deserom czy grzańcom z piwa i wina.

Gałka muszkatołowa zawiera substancję halucynogenną zwaną mirystycyną, która powoduje, że dania wzbogacone tą przyprawą działają kojąco i uspokajająco, co znacznie ułatwia zaśnięcie. Nasiona muszkatołowca korzennego skutecznie likwidują też wzdęcia.

Kminek

Obowiązkowy dodatek do świątecznego bigosu czy kapusty z grzybami, a także potraw z tłustych mięs: wieprzowiny, gęsiny lub kaczki. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako środka ułatwiającego trawienie. Nic dziwnego, bowiem nasiona kminku mają właściwości przeciwskurczowe i wiatropędne. Pomagają w trawieniu, likwidują także wzdęcia.

Ziele angielskie

Smakuje jak mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i pieprzu. Nadaje lekko pikantny smak pasztetom, a także daniom z ryb (zwłaszcza śledzi), kapusty czy dziczyzny. Kilka ziaren ziela angielskiego warto też dodać do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej.

Ze względu na zawartość eugenolu przyprawa wzmacnia system odpornościowy organizmu i poprawia trawienie. Wykazuje właściwości rozgrzewające, a także pomaga w przyswajaniu witamin z grupy B oraz selenu.

Jałowiec

Nadaje potrawom balsamiczny aromat i charakterystyczny, leśny posmak. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs (zwłaszcza dziczyzną) czy daniami z kapusty lub buraków.

Owoce jałowca zawierają olejki lotne, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i kwasy organiczne. Mają właściwości odkażające i moczopędne. Pobudzają perystaltykę jelit, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Ułatwiają trawienie tłustych potraw.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami