Powody, dla których warto jeść granaty
Zyskuje w Polsce coraz większa popularność i nic w tym dziwnego. Granat, nazywany przez dietetyków owocem życia, to prawdziwy eliksir młodości i witaminowa bomba. W dodatku o tej porze roku w Izraelu czy Turcji trwa na nie sezon. Warto je jeść, bo właśnie teraz najtańsze, najbardziej dojrzałe i soczyste.
Granat, naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości
Zyskuje w Polsce coraz większa popularność i nic w tym dziwnego. Granat, nazywany przez dietetyków owocem życia, to prawdziwy eliksir młodości i witaminowa bomba. W dodatku o tej porze roku w Izraelu czy Turcji trwa na nie sezon. Warto je jeść, bo właśnie teraz są najtańsze, najbardziej dojrzałe i soczyste. Znane ludzkości od ponad 7 tysięcy lat granaty od lat były stosowane w medycynie ludowej jako naturalne lekarstwo. Według legend, każdy granat zawiera 613 ziarenek, które symbolizują żydowskie przykazania. Każde z nich to prawdziwy skarb dla naszego organizmu. Wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie i łagodzą objawy menopauzy.
Jak rozpoznać dobry owoc?
Smak mięsistych pestek granatu błyskawicznie zmienia charakter potraw. Można dodawać je koktajli, jogurtu z płatkami, są również oryginalnym dodatkiem do sosów. Wyśmienicie komponują się z serami, dojrzewającymi wędlinami, drobiem. Granat warto dodawać do sałatek, zwłaszcza ze szpinakiem i jarmużem.
- Witamina C zawarta w ziarenkach granatu poprawia przyswajanie żelaza, które znajduje się w ich liściach - mówi Ewa Ceborska- Scheiterbauer, dietetyczka z poradni Food and Diet.
Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie dobry, dojrzały owoc. Poznamy go po dźwięku. Wystarczy lekko nacisnąć palcami skórkę, by usłyszeć przyjemne "skrzypienie" mięsistych pestek. Jeśli nic nie słyszmy, to znak że owoc nie dojrzał w pełni i nie będzie tak bardzo soczysty. Lepiej wybierać granaty o ładnej, jednolitej skórce bez plam i uszkodzeń. Przed zjedzeniem owoce zawsze dokładnie myjemy ciepłą wodą, by pozbyć się środków chemicznych, którymi prawdopodobnie spryskano je przed transportem.
Dba o serce
Związki zawarte w tych owocach są wyjątkowo przyjazne naszemu sercu. Poprawiają przepływ krwi, wzmacniają naczynia i są doskonałe w walce z miażdżycą. Jedzenie granatów powinno wejść w nawyk osób ze zbyt wysokim ciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Te owoce skutecznie je obniżają.
Chroni nas przed rakiem
Granat powinien znaleźć się w jadłospisie osób, które mało się ruszają, dużo pracują, źle jedzą albo palą. To oni są bardziej narażeni na działanie wolnych rodników. - Owoce z czerwoną skórką to prawdziwa skarbnica polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy, chroniących nas przed rakiem - dodaje Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyczka. Granaty mają ich nawet więcej niż zielona herbata i czerwone wino. Największą moc ma sok z granatów. Ostatnie badania naukowe donoszą, że skoncentrowany sok, zawierający przefermentowane polifenole z granatów ma nawet 50 razy lepsze działanie przeciwutleniającą niż inne, najsilniejsze znane do tej pory antyutleniacze.
Łagodzi objawy menopauzy
Po granaty powinny sięgać szczególnie kobiety w okresie przekwitania. Fitohormony pochodzenia roślinnego, które znajdują się w czerwonych ziarenkach, pomagają na uderzenia gorąca, poprawiają nastrój i regulują gospodarkę hormonalną. Sok z granatów jest przyjacielem każdej kobiety, bo łagodzi objawy PMS.
Odmładza i poprawia wygląd skóry
Zamiast stosować suplementy diety, lepiej sięgnąć po owoce granatu. Są źródłem wielu witamin, m.in. A, C, E i B oraz substancji mineralnych, np. żelaza, potasu, jodu i krzemu. Dzięki nim możemy cieszyć się gładką i jędrną skórą, mocniejszymi włosami i paznokciami. Polifenole zawarte w granatach nie tylko dbają o młody wygląd, ale tez przyspieszają gojenie drobnych ran i likwidują trądzik i stany zapalne skóry.
Gwarantuje dobry nastrój
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu donoszą, że regularne picie czerwonego soku z granatów znacznie zmniejsza napięcie i redukuje stres. Granat jest więc idealnym ratunkiem na spadek nastroju. Poprawia koncentrację i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu.
Działa jak afrodyzjak
Od wieków był używany w kuchni jako naturalny afrodyzjak. Naukowcy przekonują, że regularne jedzenie granatów przez panów, zwiększa poziom testosteronu nawet o 24 proc. oraz znacznie zmniejsza ryzyko raka prostaty. W dodatku, zdaniem specjalistów, sok z granatów pomaga na zaburzenia erekcji i zwiększa popęd seksualny wśród obu płci.
Marta Rowicka/ WP Kuchnia