Powody, dla których warto jeść granaty

Zyskuje w Polsce coraz większa popularność i nic w tym dziwnego. Granat, nazywany przez dietetyków owocem życia, to prawdziwy eliksir młodości i witaminowa bomba. W dodatku o tej porze roku w Izraelu czy Turcji trwa na nie sezon. Warto je jeść, bo właśnie teraz najtańsze, najbardziej dojrzałe i soczyste.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Granat, naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości

Obraz
© Shutterstock.com

Zyskuje w Polsce coraz większa popularność i nic w tym dziwnego. Granat, nazywany przez dietetyków owocem życia, to prawdziwy eliksir młodości i witaminowa bomba. W dodatku o tej porze roku w Izraelu czy Turcji trwa na nie sezon. Warto je jeść, bo właśnie teraz są najtańsze, najbardziej dojrzałe i soczyste. Znane ludzkości od ponad 7 tysięcy lat granaty od lat były stosowane w medycynie ludowej jako naturalne lekarstwo. Według legend, każdy granat zawiera 613 ziarenek, które symbolizują żydowskie przykazania. Każde z nich to prawdziwy skarb dla naszego organizmu. Wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie i łagodzą objawy menopauzy.

/ 8Jak rozpoznać dobry owoc?

Obraz
© Shutterstock.com

Smak mięsistych pestek granatu błyskawicznie zmienia charakter potraw. Można dodawać je koktajli, jogurtu z płatkami, są również oryginalnym dodatkiem do sosów. Wyśmienicie komponują się z serami, dojrzewającymi wędlinami, drobiem. Granat warto dodawać do sałatek, zwłaszcza ze szpinakiem i jarmużem.
- Witamina C zawarta w ziarenkach granatu poprawia przyswajanie żelaza, które znajduje się w ich liściach - mówi Ewa Ceborska- Scheiterbauer, dietetyczka z poradni Food and Diet.

Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie dobry, dojrzały owoc. Poznamy go po dźwięku. Wystarczy lekko nacisnąć palcami skórkę, by usłyszeć przyjemne "skrzypienie" mięsistych pestek. Jeśli nic nie słyszmy, to znak że owoc nie dojrzał w pełni i nie będzie tak bardzo soczysty. Lepiej wybierać granaty o ładnej, jednolitej skórce bez plam i uszkodzeń. Przed zjedzeniem owoce zawsze dokładnie myjemy ciepłą wodą, by pozbyć się środków chemicznych, którymi prawdopodobnie spryskano je przed transportem.

/ 8Dba o serce

Obraz
© Shutterstock.com

Związki zawarte w tych owocach są wyjątkowo przyjazne naszemu sercu. Poprawiają przepływ krwi, wzmacniają naczynia i są doskonałe w walce z miażdżycą. Jedzenie granatów powinno wejść w nawyk osób ze zbyt wysokim ciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Te owoce skutecznie je obniżają.

/ 8Chroni nas przed rakiem

Obraz
© 123RF.COM

Granat powinien znaleźć się w jadłospisie osób, które mało się ruszają, dużo pracują, źle jedzą albo palą. To oni są bardziej narażeni na działanie wolnych rodników. - Owoce z czerwoną skórką to prawdziwa skarbnica polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy, chroniących nas przed rakiem - dodaje Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyczka. Granaty mają ich nawet więcej niż zielona herbata i czerwone wino. Największą moc ma sok z granatów. Ostatnie badania naukowe donoszą, że skoncentrowany sok, zawierający przefermentowane polifenole z granatów ma nawet 50 razy lepsze działanie przeciwutleniającą niż inne, najsilniejsze znane do tej pory antyutleniacze.

/ 8Łagodzi objawy menopauzy

Obraz
© Shutterstock.com

Po granaty powinny sięgać szczególnie kobiety w okresie przekwitania. Fitohormony pochodzenia roślinnego, które znajdują się w czerwonych ziarenkach, pomagają na uderzenia gorąca, poprawiają nastrój i regulują gospodarkę hormonalną. Sok z granatów jest przyjacielem każdej kobiety, bo łagodzi objawy PMS.

/ 8Odmładza i poprawia wygląd skóry

Obraz
© 123RF.COM

Zamiast stosować suplementy diety, lepiej sięgnąć po owoce granatu. Są źródłem wielu witamin, m.in. A, C, E i B oraz substancji mineralnych, np. żelaza, potasu, jodu i krzemu. Dzięki nim możemy cieszyć się gładką i jędrną skórą, mocniejszymi włosami i paznokciami. Polifenole zawarte w granatach nie tylko dbają o młody wygląd, ale tez przyspieszają gojenie drobnych ran i likwidują trądzik i stany zapalne skóry.

/ 8Gwarantuje dobry nastrój

Obraz
© Shutterstock.com

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Królowej Małgorzaty w Edynburgu donoszą, że regularne picie czerwonego soku z granatów znacznie zmniejsza napięcie i redukuje stres. Granat jest więc idealnym ratunkiem na spadek nastroju. Poprawia koncentrację i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu.

/ 8Działa jak afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Od wieków był używany w kuchni jako naturalny afrodyzjak. Naukowcy przekonują, że regularne jedzenie granatów przez panów, zwiększa poziom testosteronu nawet o 24 proc. oraz znacznie zmniejsza ryzyko raka prostaty. W dodatku, zdaniem specjalistów, sok z granatów pomaga na zaburzenia erekcji i zwiększa popęd seksualny wśród obu płci.

Marta Rowicka/ WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna