Piernikowy sernik ze śmietanką
Kremowy i pyszny sernik, nie tylko od święta.
Serniki to jedne z klasycznych polskich wypieków, które pojawiają się na stole nie tylko od święta. Połączenie serowej masy z pierniczkami to doskonały pomysł, jak zaskoczyć rodzinę oryginalnym ciastem.
Składniki na spód piernikowy:
200 g pierniczków
100 g masła
Zblendowane pierniczki wymieszać dokładnie w misce z roztopionym masłem. Następnie gotową masą wyłożyć spód i boki formy, mocno dociskając. Włożyć do lodówki na ok. 25 minut, w tym czasie przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg sera na serniki
3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 łyżki melasy
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na jednolitą konsystencję. Masę wylać na schłodzony spód piernikowy. Piec w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny do tzw. suchego patyczka.
Składniki na wierzch:
1/2 szklanki schłodzonej, płynnej kremówki 36 proc.
ok. 200 g sera na serniki
2-4 łyżki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
kilka kruchych pierniczków (bez czekolady i nadzienia)
Kremówkę ubić na sztywno, następnie zmiksować ją z serem, cukrem i przyprawą do piernika. Na powierzchni upieczonego i ostudzonego sernika rozłożyć równomierną kremową masę. Całość obsypać pokruszonymi pierniczkami.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com