Pieczone warzywa z chorizo
Idealne na sylwestrową przekąskę.
Wielkimi krokami zbliża się Sylwester. Jeśli planujesz domówkę, zapiekane warzywa z chorizo będą idealnym pomysłem.
Składniki:
1/2 kg małych ziemniaków
200 g fasolki szparagowej
1 pokrojona w półtalarki cukinia
10 szalotek
4 ząbki czosnku
300 g chorizo
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
tymianek, oregano
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Wykonanie:
Umyte małe ziemianki kroimy na pół i umieszczamy w misce. Dodajemy szalotki, cukinie, fasolkę, doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Warzywa umieszczamy na kwadratowym kawałku foli aluminiowej na jej błyszczącej stronie. Dokładamy, kawałki chorrizo, czosnek oraz zioła, zawijamy, tworząc sakiewki. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.