Pieczone warzywa z chorizo

Idealne na sylwestrową przekąskę.

Wielkimi krokami zbliża się Sylwester. Jeśli planujesz domówkę, zapiekane warzywa z chorizo będą idealnym pomysłem.

Składniki:
1/2 kg małych ziemniaków
200 g fasolki szparagowej
1 pokrojona w półtalarki cukinia
10 szalotek
4 ząbki czosnku
300 g chorizo
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
tymianek, oregano
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:
Umyte małe ziemianki kroimy na pół i umieszczamy w misce. Dodajemy szalotki, cukinie, fasolkę, doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem, wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Warzywa umieszczamy na kwadratowym kawałku foli aluminiowej na jej błyszczącej stronie. Dokładamy, kawałki chorrizo, czosnek oraz zioła, zawijamy, tworząc sakiewki. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

POLECAMY:

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru