Pieczone pierogi z jabłkami
Pieczone pierogi z jabłkami w kształcie uroczych serduszek oddają wszystko to, co w pasji do pichcenia najważniejsze. Są idealnie domowe, aromatyczne, pyszne i w sam raz do obdarowywania nimi tych, którzy są dla nas ważni. Można je zabrać ze sobą w drogę i zjadać trzymając w dłoni, można je również zjeść w ramach tradycyjnego obiadu lub jako przekąskę w ciągu dnia, np. w szkole.
Pieczone pierogi z jabłkami w kształcie uroczych serduszek oddają wszystko to, co w pasji do pichcenia najważniejsze. Są idealnie domowe, aromatyczne, pyszne i w sam raz do obdarowywania nimi tych, którzy są dla nas ważni. Można je zabrać ze sobą w drogę i zjadać trzymając w dłoni, można je również zjeść w ramach tradycyjnego obiadu lub jako przekąskę w ciągu dnia, np. w szkole.
Składniki na ciasto na pierogi (około 60 sztuk): około 550 g mąki żytniej, około 250 ml bardzo ciepłej wody, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem, a następnie gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki. Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka. Piecz w 180 stopniach C przez około 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.
Sugestie: brzegi pierogów możesz docisnąć widelcem, aby jeszcze lepiej się trzymały i aby powstał charakterystyczny wzorek paseczków. Wybierz twarde i raczej kwaśne jabłka, idealne będą Granny Smith. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać jedno jajko. W razie potrzeby dodaj do ciasta mniej/więcej wody lub mniej/więcej mąki.
Wersja light: Użyj cukru trzcinowego, zastąp go stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz też zmniejszyć jego ilość lub zupełnie z niego zrezygnować.