serduszka
- 3 żółtka ugotowane na twardo,
- 5 dag cukru pudru,
- 17,5 dag Kasi
- 25 dag mąki,
- 5 dag mielonych migdałów,
- 10 dag galaretki malinowej lub pysznego dżemu,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Żółtka przetrzeć przez sitko ,wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, mąką, cynamonem i solą. Dodać Kasię, posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowywać najlepiej po kawałku na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Wycinać foremkami serduszka wielkości mniej więcej 5 cm. W połowie serduszek wyciąć w środku mniejsze serduszka lub po prostu otworki. Układać na natłuszczonej blasze
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze