pieczone pierogi

Obraz

Składniki

  • starty ser żółty 10-15 dag
  • masło 100 g
  • soda 1 szczypta
  • mleko 1 szkl
  • drożdże 5 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieczarki 25 dag
  • cebula 1 szt
  • kiełbasa 25 dag
  • paparyka czerwona 1/2 szt
  • mąka 3 szkl

Przepis

Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na ok.10-15 minut. Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, sodę oraz masło. Wyrobić ciasto. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
FARSZ: pieczarki podsmażyć z cebulką, dodać kiełbasę w pokrojoną w paski, smażyć. Na koniec dodać paprykę pokrojoną w krótkie paski i jeszcze chwileczkę smażyć. Po zdjęciu z ognia dodać starkowany ser, przyprawić według uznania. Wymieszać.
Z ciasta wycinać dość duże kółka, nakładać farsz, zlepiać jak pierogi ruskie. Piec w temp. 200st.na złoty kolor. Polewać ketchupem i...zajadać!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie