Składniki
- starty ser żółty 10-15 dag
 - masło 100 g
 - soda 1 szczypta
 - mleko 1 szkl
 - drożdże 5 dag
 - cukier 1 łyżeczka
 - sól 1 łyżeczka
 - pieczarki 25 dag
 - cebula 1 szt
 - kiełbasa 25 dag
 - paparyka czerwona 1/2 szt
 - mąka 3 szkl
 
Przepis
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na ok.10-15 minut. Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, sodę oraz masło. Wyrobić ciasto. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
FARSZ: pieczarki podsmażyć z cebulką, dodać kiełbasę w pokrojoną w paski, smażyć. Na koniec dodać paprykę pokrojoną w krótkie paski i jeszcze chwileczkę smażyć. Po zdjęciu z ognia dodać starkowany ser, przyprawić według uznania. Wymieszać.
Z ciasta wycinać dość duże kółka, nakładać farsz, zlepiać jak pierogi ruskie. Piec w temp. 200st.na złoty kolor. Polewać ketchupem i...zajadać!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl