pieczone pierogi
- starty ser żółty 10-15 dag
- masło 100 g
- soda 1 szczypta
- mleko 1 szkl
- drożdże 5 dag
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- pieczarki 25 dag
- cebula 1 szt
- kiełbasa 25 dag
- paparyka czerwona 1/2 szt
- mąka 3 szkl
Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i postawić w ciepłym miejscu na ok.10-15 minut. Masło rozpuścić, lekko ostudzić. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, sodę oraz masło. Wyrobić ciasto. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
FARSZ: pieczarki podsmażyć z cebulką, dodać kiełbasę w pokrojoną w paski, smażyć. Na koniec dodać paprykę pokrojoną w krótkie paski i jeszcze chwileczkę smażyć. Po zdjęciu z ognia dodać starkowany ser, przyprawić według uznania. Wymieszać.
Z ciasta wycinać dość duże kółka, nakładać farsz, zlepiać jak pierogi ruskie. Piec w temp. 200st.na złoty kolor. Polewać ketchupem i...zajadać!
Przepis dodał użytkownik pmakowska3
Podziel się opinią
Komentarze