Patison - co w nim siedzi i jak go podawać?

To przypominające kosmiczny statek warzywo jest kuzynem dobrze znanej dyni. Należy do grona roślin jednorocznych. Pierwsze uprawy zanotowano w Ameryce Północnej, a do Europy okaz ten został sprowadzony przez Hiszpanów. Nie tylko ciekawie wygląda, ale ma wyjątkowy skład oraz smak. Oto co warto wiedzieć o patisonie.

Patison - co w nim siedzi i jak go podawać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Kup na straganie lub uprawiaj samodzielnie

Nie czekając na sezon dyniowatych, patisony można łatwo uprawiać z nasion. Pierwsze owoce zbiera się około miesiąca od wysiewu (zazwyczaj jednak po 5-6 tygodniach). Warto wiedzieć, że owocuje aż do pierwszych przymrozków i jest odporny na choroby czy szkodniki. W sklepach często można spotkać patisony konserwowe - w takiej postaci mogą z powodzeniem zastąpić kiszonego ogórka.

Cenny skład

To warzywa lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g zawiera zaledwie 20 kcal. W ich składzie znajdziemy spore dawki witaminy C (silny antyoksydant, korzystnie wpływający m.in. na układ immunologiczny, a także witaminę B1, czyli tiaminę (odpowiada przede wszystkim za prawidłową pracę mięśni) j oraz witaminę B2 - ryboflawinę (niezbędna do procesów przemiany materii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych płytek krwi i produkcji antyciał). Produkty te to również smaczne źródło niezbędnych dla organizmu minerałów, w tym wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Podobnie jak inne rośliny dyniowate, patisony dostarczają także beta-karotenu, którego właściwości przydadzą się w profilaktyce raka. Najwięcej cennych składników jest w młodych egzemplarzach, których nawet nie trzeba obierać.

Jak wykorzystać je w kuchni?

Patisony charakteryzuje delikatny smak, dlatego dodając je do dania mamy pewność, że nie zdominują potrawy. Młode, wraz ze skórką, doskonale pasują do orzeźwiających surówek z dodatkiem soku z cytryny, oliwy i czosnku. Z kolei starsze należy cienko obrać i można użyć ich jako składnik mięsnego gulaszu. Podobnie, jak cukinie nadają się do faszerowania np. ryżem, mięsem mielonym i grzybami. Można je też smażyć i zrobić oryginalne frytki.

Wybierając patisony należy wybierać okazy bez uszkodzeń - obite mogą się szybciej zepsuć i być gorzkie. Oto kilka prostych propozycji, jak można zaserwować te produkty.

Faszerowane patisony

Potrzebne będą 4 średnie patisony, 1 cukinia, 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki ugotowanej kaszy kus kus, 2 łyżki oliwy z oliwek, oregano, sól i pieprz do smaku. Na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać pomidory, obraną, pokrojoną w kostkę cukinię i rozgnieciony czosnek. Dusić na małym ogniu, a gdy cukinia nieco zmięknie dodać kus kus, doprawić do smaku i wymieszać. Patisony umyć, odkroić górną część, usunąć miąższ i pestki, a następnie gotować przez 10-15 minut. Jeszcze ciepłe wypełnić farszem i podawać.

Potrawka z patisonami

Należy przygotować 2 dorodne patisony, 200 g kiełbasy, 1 średnią cebulą, 100 g masła, 1 łyżkę śmietany, 125 ml bulionu drobiowego. Zacząć od umycia i przygotowania warzyw - usunąć gniazdo nasienne, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować pół godziny na średnim ogniu. Doprawić do smaku i wlać ciepły bulion zahartowany ze śmietaną z dodatkiem mąki. Gotować jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.

Marynowane patisony

Potrzebne będą: 600 g małych patisonów (wygodnie będzie umieścić je w naczyniach), 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 750 ml wody, 200 ml octu, 3 łyżki cukru i 2,5 łyżki soli. W słoikach umieścić warzywa i dodatki. Wodę zagotować wraz z octem, cukrem i solą. Płynem zalać patisony, zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Frytki z patisonów

Umyte patisony pokroić w słupki (jak ziemniaki lub bataty), posolić i zostawić na kwadrans na sitku (lub na talerzu, ale wtedy należy delikatnie odsączyć soki). Następnie rozgrzewamy tłuszcz i smażymy frytki, aż nabiorą ładnego złocistego koloru.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać