Najlepszy placek dyniowy na jesień
Aromatyczny, jesienny placek
Coraz krótsze dni, chłodne wieczory - chcemy czy nie, jesień bierze nas w objęcia. Wymarzony zestaw na taką porę roku to miękki koc i gorąca herbata z miodem. Do tego jak ulał pasuje kawałek tego aromatycznego dyniowego placka. Przepis poleca Ewa Rogala.
Składniki na ciasto:
235 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
mała dynia (nieco ponad kilogram)
90 g syropu klonowego
60 g brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
ćwierć łyżeczki mielonych goździków
3 jajka
180 ml śmietany 12 proc.
Przygotować ciasto: mąkę, sól i cukier wymieszać w misce. Uformować wgłębienie, włożyć w nie masło i wlać olej. Rozcierać palcami, aż do uformowania się grudek. Dolać wodę i wymieszać widelcem. Uformować kulę z ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 C, blachę do pieczenia cienko posmarować olejem. Dynię przekroić na pół i położyć przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia. Piec około godziny. Po upieczeniu wystudzić, łyżką usunąć pestki i włókna. Miąższ wydrążyć, utrzeć mikserem na gładkie puree. Odmierzyć 375 g do ciasta, resztę zużyć do innej potrawy (np. zupy dyniowej albo placków)
. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 190 stopni C. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy. Powinien powstać krążek ciasta o średnicy 30 cm. Wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm, lekko dociskając do dna. Uformować ozdobny rant o wysokości 12 cm. Dni i boki ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Ciasto, osłonięte folią aluminiową i obciążone ziarnem, piec 15 minut. Potem jeszcze 10-15 minut bez folii i ziaren, aż ciasto się lekko zrumieni. Ostawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać dyniowe puree, syrop klonowy, brązowy cukier, cynamon, imbir, gałkę, goździki, jajka (wcześniej roztrzepane) i śmietankę. Wylać nadzienie na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 minut, aż nadzienie stężeje (sprawdzać patyczkiem - jeśli włożony w nadzienie, będzie suchy, ciasto jest gotowe). Upieczony placek zostawić do ostygnięcia.