Trwa ładowanie...
abc gotowania
29-10-2016 18:28

Najlepszy placek dyniowy na jesień

Aromatyczny, jesienny placek

Najlepszy placek dyniowy na jesieńŹródło: Shutterstock.com
d3zrlz5
d3zrlz5

Coraz krótsze dni, chłodne wieczory - chcemy czy nie, jesień bierze nas w objęcia. Wymarzony zestaw na taką porę roku to miękki koc i gorąca herbata z miodem. Do tego jak ulał pasuje kawałek tego aromatycznego dyniowego placka. Przepis poleca Ewa Rogala.

Składniki na ciasto:
235 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
mała dynia (nieco ponad kilogram)
90 g syropu klonowego
60 g brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
ćwierć łyżeczki mielonych goździków
3 jajka
180 ml śmietany 12 proc.

Przygotować ciasto: mąkę, sól i cukier wymieszać w misce. Uformować wgłębienie, włożyć w nie masło i wlać olej. Rozcierać palcami, aż do uformowania się grudek. Dolać wodę i wymieszać widelcem. Uformować kulę z ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 C, blachę do pieczenia cienko posmarować olejem. Dynię przekroić na pół i położyć przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia. Piec około godziny. Po upieczeniu wystudzić, łyżką usunąć pestki i włókna. Miąższ wydrążyć, utrzeć mikserem na gładkie puree. Odmierzyć 375 g do ciasta, resztę zużyć do innej potrawy (np. zupy dyniowej albo placków)
. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 190 stopni C. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy. Powinien powstać krążek ciasta o średnicy 30 cm. Wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm, lekko dociskając do dna. Uformować ozdobny rant o wysokości 12 cm. Dni i boki ciasta nakłuć widelcem. Wstawić do zamrażarki na 10 minut.

Ciasto, osłonięte folią aluminiową i obciążone ziarnem, piec 15 minut. Potem jeszcze 10-15 minut bez folii i ziaren, aż ciasto się lekko zrumieni. Ostawić do ostygnięcia.

d3zrlz5

W misce wymieszać dyniowe puree, syrop klonowy, brązowy cukier, cynamon, imbir, gałkę, goździki, jajka (wcześniej roztrzepane) i śmietankę. Wylać nadzienie na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 minut, aż nadzienie stężeje (sprawdzać patyczkiem - jeśli włożony w nadzienie, będzie suchy, ciasto jest gotowe). Upieczony placek zostawić do ostygnięcia.

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj