Nabici w białą kiełbasę

Biała kiełbasa, mimo że jadana często, większości z nas kojarzy się z Wielkanocą. Niestety, im bliżej świąt, tym na rynku więcej produktów marnej jakości. Jak na białej kiełbasie oszukują producenci? Na wiele sposobów.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Idzie z nią w parze żurek i biały barszcz, świetnie smakuje pieczona i z grilla. Sprzedawana jest jako surowa lub parzona. Rozpoznajemy ją po specyficznym białym kolorze. Pasuje do niej wiele dodatków – musztarda, chrzan, ćwikła, nawet sos tatarski. Nie tylko Polacy kochają białą kiełbasę. To także przysmak w Niemczech. Jeden z wędliniarzy w Bawarii postanowił poświęcić jej nawet dział w tamtejszym muzeum kiełbasy.

*Znajdź idealną kiełbasę *
Od wielu lat, przynajmniej teoretycznie, nie zmieniła się metoda produkcji białej kiełbasy. Wielu producentów podkreśla, że zaczęto jedynie używać nowoczesnych maszyn, dzięki którym proces przygotowania stał się prostszy i krótszy.

Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem wołowego, zawsze w cienkim wieprzowym jelicie naturalnym. Do mięsa dodaje się przyprawy: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól. W stanie surowym kiełbasa powinna być luźna. Po obróbce (sparzeniu, pieczeniu) staje się zwarta, lekko krucha i soczysta. Mięso, które w formie surowej jest lekko różowe, po sparzeniu powinno stać się szare. Niedopuszczalna jest barwa różowa. Po wbiciu widelca, nie powinna tryskać z niego fontanna wody i tłuszczu, choć może wypuszczać trochę wody. Ważny jest też zapach. Po sparzeniu powinien być wyczuwalny czosnek, majeranek, pieprz.

Nie daj się nabrać

Chęć zysku sprawia, że wielu wytwórców przy produkcji białej kiełbasy nie postępuje uczciwie, „zapominając” o tradycyjnych receptach. Ich kalkulacja jest prosta. Z 2 ton mięsa otrzymuje się ok. 850 kg wędliny, nieuczciwi rzeźnicy potrafią z 1 tony zrobić nawet 2 tony wędliny. Do tańszych sypie się dużo soli, wkłada tanie mięso i pompuje do flaka gorący tłuszcz i wodę.

Według ekspertów coraz gorsza jakość wędlin może być efektem bałaganu w branży mięsnej i braku jasno określonych norm produkcji. Obecnie każdy zakład ma własną normę produkcyjną, co sprawia, że wyroby na rynku są skrajnie różnej jakości. Firmy ostro walczą o klienta, obniżając ceny. Jednak niska cena to również niska jakość.

Wielu producentów dodaje do swoich wyrobów mięso drobiowe. Nie jest to zgodne z prawem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym przepisem, nie mówiąc już o smaku. Mięso drobiowe, które pojawia się w białej kiełbasie, jest najgorszej jakości. Często jest oddzielone mechanicznie. W masarniach produkujących tanią kiełbasę są specjalne maszyny, które pompują do mięsa mieszankę ze skrawkami zmielonych kości, ścięgien, a nawet pazurów. Taka kiełbasa bardzo szybko się psuje.

W wędlinach często stwierdza się obecność dużo większej ilości wody niż deklarowana i zbyt dużą zawartość tłuszczu. Niestety, tak zdarza się nawet w przypadku produktów z wyższej półki.

Jakość wyrobu często obniżają konserwanty, barwniki i inne sztuczne dodatki, od których aż roi się w wyrobach dostępnych na sklepowych półkach. Rozpoznamy je po różowym mięsie, które kiełbasa zachowa po sparzeniu. Do częstych oszustw należy też wydłużanie daty spożycia, choć jak wiadomo biała kiełbasa sprzedawana jest w postaci surowej i nie powinna długo leżeć u producenta i w sklepie.

Warto zacząć dokładnie czytać etykiety i analizować skład ulubionej kiełbasy, szczególnie przed świętami. Można też pokusić się o własnoręczne zrobienie wielkanocnego smakołyku.

ml/mmch

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce