Leszcz po francusku według przepisu z 1904 roku

Delikatne mięso ryby w bardzo francuskim sosie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Dietetycy zalecają, aby regularnie włączać ryby do jadłospisu. Jednym ze smacznych sposobów na podanie tego produktu jest przepis na delikatne mięso leszcza we francuskim sosie. Recepturę z 1904 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne".

Składniki:

4 filety leszcza
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
ćwiartka selera 1 cebula
80 ml białego wina
80 ml rosołu lub wody
szczypta pieprzu i soli
natka pietruszki
odrobina mąki

Przygotowanie:

Filety leszcza płuczę w zimnej wodzie i dokładnie osuszam kuchennym ręcznikiem. Następnie solę rybę. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, ćwiartkę selera kroję na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Siekam w piórka cebulę. Rozgrzewam w rondelku odrobinę masła i wkładam pokrojone warzywa. Czekam, aż się podduszą. Dolewam rosół, wino i wkładam rybę. Przykrywam wszystko papierem do pieczenia, który jest lekko posmarowany masłem. Dzięki temu ryba będzie soczysta. Następnie przykrywam rondelek szczelnie pokrywką. Ryba dusi się ok. 20 minut. Następnie wyjmuję ją z rondelka i zaprawiam warzywa i sos mąką przesmażoną w maśle. Dodaję pieprzu, posiekanej natki pietruszki i tak przygotowanym sosem zalewam rybę. Gotowe!

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu