Kwas cytrynowy - E330

Kwasek cytrynowy znamy z białych kryształków zapakowanych w torebkę podobną do proszku do pieczenia czy cukru wanilinowego. Stosujemy go do sałatek owocowych, by jabłka się nie brązowiły, ale także jako środek czyszczący do kranów i umywalek. Kwas cytrynowy jako związek chemiczny o symbolu E330 znajduje się także na liście dodatków do żywności. Sprawdźmy, czy jest dla nas szkodliwy i w jakich produktach możemy go znaleźć.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Kwas cytrynowy, czyli E330 występuje na liście związków chemicznych dodawanych do żywności. Lista E została stworzona przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i dodawana jest do jednej z dyrektyw Komisji Europejskiej. Wszystkie związki z tej listy w małych ilościach są dopuszczone do stosowania w produkcji spożywczej, jednak nie wszystkie są dla nas nieszkodliwe.

E330 mieści się w grupie związków o numerach E300-E399. Są to przeciwutleniacze, które hamują proces utleniania w produktach oraz regulatory kwasowości, dzięki którym substancje zmieniają swoją kwasowość.

Kwas cytrynowy jest organicznym związkiem chemicznym, bezbarwną substancją w formie kryształu. Wykazuje kwaśny smak. E330 występuje w organizmach żywych, ma swój udział w procesach metabolicznych. Znajdziemy go również w owocach cytrusowych: cytrynach, pomarańczach lub grejpfrutach oraz w kiwi i truskawkach.

Kwas cytrynowy otrzymywany jest poprzez:

  1. fermentację cytrynową na pożywce z czystego cukru,
  2. fermentację hydrolizatu skrobi przy pomocy pleśni.

E330 jest regulatorem kwasowości, używa się go np. przy produkcji piwa. Wzmacnia także aktywność przeciwutleniaczy w produkcji spożywczej oraz wpływa na krystalizację cukru we wszystkich produktach cukierniczych. Dzięki swoim właściwościom, kwas cytrynowy nadaje odpowiednią formę koncentratom i nadzieniom. Jako antyoksydant hamuje również proces brunatnienia owoców oraz utrwala kolor produktów składających się z owoców i nabiału. E330 jest świetnym konserwantem ze względu na możliwość łączenia się z różnymi metalami. Powstałe cytryniany, np. cytrynian wapnia, przedłużają trwałość wielu produktów.

W jakich produktach spożywczych znajdziemy E330?

  1. produkty cukiernicze,
  2. koncentraty różnego rodzaju deserów i ciast,
  3. koncentraty polew i lukrów,
  4. chrupki i chipsy,
  5. koncentraty obiadowe,
  6. dodatki do potraw w koncentratach,
  7. lody i polewy do deserów,
  8. margaryny,
  9. napoje bezalkoholowe,
  10. różnego rodzaju przyprawy stosowane w kuchni,
  11. wyroby garmażeryjne,
  12. mleko zagęszczone (słodzone i niesłodzone),
  13. konserwy mięsne i warzywne,
  14. musztardy i majonezy,
  15. sosy sałatkowe,
  16. serki twarogowe kanapkowe,
  17. serki topione,
  18. Mozzarella,
  19. konserwy rybne,
  20. oliwki w zalewach,
  21. fermentowane mleczne napoje (kefir),
  22. desery mleczne,
  23. napoje wysokoprocentowe.

Inne zastosowanie E330

  1. środki czyszczące,
  2. leki stosowane przy niedoborach metali,
  3. przemysł farmaceutyczny,
  4. czyszczenie monet ze srebra,
  5. w medycynie jako środek do leczenia kamicy dróg moczowych,
  6. jako środek pobudzający apetyt w licznych chorobach żołądka,
  7. jako kwasek cytrynowy w każdym domu.

Kwas cytrynowy w kosmetyce

E330 jest stosowany również w kosmetykach m.in. jako środek złuszczający. Rozjaśnia także liczne przebarwienia skórne oraz piegi. Jest w składzie płynów do demakijażu oczu i twarzy. Znajdziemy go także w zmywaczach do paznokci, mgiełkach odświeżających do twarzy oraz w rozjaśniających płukankach do włosów.
Kwas cytrynowy ma właściwości antybakteryjne oraz zapobiega starzeniu się skóry. Rozświetla ją, wygładza zmarszczki oraz silnie nawadnia.

Skutki uboczne

Dodawany do produktów spożywczych jest bezpieczny dla zdrowia, jednak podczas bezpośredniego kontaktu może dojść do uszkodzeń oczu.

Czy wiesz, że...

Możemy się spotkać z hipotezami dotyczącymi rakotwórczych właściwości kwasu cytrynowego. Jest to nieprawda! Kwas cytrynowy jest zupełnie nieszkodliwy.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce