Jak wykorzystać siemię lniane w kuchni
Wyjątkowo zdrowe nasionka. W dodatku są pyszne!
Ziarenka mocy
To jeden z najstarszych środków leczniczych znanych człowiekowi, już starożytni medycy zalecali swoim pacjentom stosowanie go w rozmaitych dolegliwościach. Jednak nasiona lnu świetnie sprawdzą się również w kuchni. Do czego je wykorzystać?
"Gdybyśmy byli zmuszeni spośród wszelkich bogactw medycyny naturalnej wybrać tylko jedno z nich, najlepszym wyborem byłoby siemię lniane" - twierdzi znana amerykańska lekarka Christina Horner, specjalizująca się w walce z rakiem piersi. Nasiona lnu zwyczajnego mogą być skuteczne zarówno w leczeniu, jak i profilaktyce tego nowotworu. To zasługa ich niezwykłego składu, siemię jest bowiem najbogatszym źródłem lignanów - związków organicznych charakteryzujących się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz przeciwestrogenowymi. Naukowcy wykazali, że regularne, codzienne spożywanie około 1/4 szklanki siemienia lnianego zmniejsza niebezpieczeństwo zachorowania na raka piersi o blisko 25 proc. Oczywiście nie jest to jedyna zaleta tego produktu.
POLECAMY: Najzdrowsze pestki. Tanie i pyszne
Lek na wiele dolegliwości
Siemię lniane od wieków uchodzi za skuteczne remedium na wzdęcia, zaparcia, nieżyty żołądka, nadkwasotę czy dolegliwości menstruacyjne. Jest bogate w witaminy (E, B1, B6), a także żelazo, cynk, magnez czy nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwdziała też astmie, zaćmie, miażdżycy i udarowi mózgu, obniża również poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ma szerokie zastosowanie zarówno w leczeniu zapalenia oskrzeli i kaszlu, jak i łagodzeniu skutków oparzeń czy odmrożeń.
Ziarenka lnu zadowolą również osoby szukające sposobów na zdrowe odchudzenie. Dostarczają bowiem błonnika, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza usuwanie szkodliwych toksyn i zapewnia szybsze uczucie sytości, a w połączeniu z innymi składnikami siemienia (przede wszystkim nienasyconymi kwasami tłuszczowymi), daje "mieszankę" znakomicie spalającą tkankę tłuszczową.
POLECAMY: Najzdrowsze pestki. Tanie i pyszne
Siemię w kuchni
Właściwości siemienia lnianego można wyliczać długo, bo jest to bez wątpienia produkt bardzo korzystnie działający na nasz organizm. Jednak nie należy kojarzyć go tylko z niezbyt smakowitymi kleikami, odwarami czy naparami. Ziarna lnu warto bowiem wykorzystać także w kuchni, bo mogą stanowić ciekawy dodatek do wielu potraw. Na rynku dostępne są nasiona kilku odmian tej rośliny, które różnią się przede wszystkim barwą (może być żółta, brązowa lub złocista), bo wartości odżywcze pozostają niezmiennie wysokie. W sklepach dostępne jest też mielone siemię, ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup całych ziaren i rozdrobnienie ich w domu (na przykład za pomocą młynka do kawy). Powinniśmy zrobić to tuż przed spożyciem, w przeciwnym razie zawarte w nich cenne tłuszcze utlenią się i stracą swoje właściwości.
POLECAMY: Najzdrowsze pestki. Tanie i pyszne
Domowa granola
Nasionami lnu, które posiadają ciekawy, lekko orzechowy smak (dla jego podkręcenia ziarenka możemy króciutko podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni), wzbogacimy wiele śniadaniowych przysmaków: płatki, musli czy owsiankę. Możemy też przygotować z nich domową granolę - siemię zalewamy na noc wodą z dodatkiem przypraw, np. cynamonu i gałki muszkatołowej, następnego dnia "kleik" rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 120 stopni, po tym czasie dosypujemy bakalie: daktyle, rodzynki, orzechy, figi, suszone morele, żurawinę i wszystko podsuszamy jeszcze 10 minut. Taka mieszanka będzie na pewno pysznym, a przede
wszystkim zdrowym urozmaiceniem śniadaniowego jadłospisu.
POLECAMY: Najzdrowsze pestki. Tanie i pyszne
Z czym to jeść?
Siemię lniane świetnie sprawdza się jako składnik rozmaitych wypieków: ciastek, herbatników czy domowego chleba. Jest znakomitym "zagęstnikiem" - dzięki niemu kotlety lub pulpety zachowają odpowiednią strukturę, a sosy czy zupy staną się zawiesiste (zmielone nasiona należy zmieszać z wodą i dodać do gotującej się potrawy). Dzięki delikatnemu smakowi podprażone ziarenka będą interesującą posypką do rozmaitych sałatek, twarożków, past czy kanapek. Możemy je też rozkruszyć z sezamem i solą, dzięki czemu zyskamy mieszkankę do makaronów lub grillowanych warzyw. Nasiona lnu skutecznie zastąpią również tradycyjną panierkę z mąki, jajka i bułki tartej, bardzo podnoszącą kaloryczność potrawy i jak gąbka wchłaniającą tłuszcz, na którym była smażona. Dlatego pierś z kurczaka czy nawet schabowego warto obtoczyć
roztrzepanym jajku, a następnie siemieniu i np. czarnym sezamie lub zmielonym suszonym pomidorze.
Miłośnicy zdrowych deserów powinno skusić się na pudding przygotowany na bazie nasion lnu, mleka kokosowego i banana, do którego można dodać inne smakołyki, np. daktyle, maliny, truskawki, plasterki ananasa. Zamiast cukru lepiej wykorzystać miód albo syrop klonowy. Łyżeczką zmielonego siemienia lnianego warto też wzbogacić skład ulubionego koktajlu owocowego, np. na bazie wody kokosowej, banana i pomarańczy.
POLECAMY: Najzdrowsze pestki. Tanie i pyszne