Jak idealnie ugotować makaron?
Kto z nas nie lubi dań z makaronem? To prosty sposób na szybkie oraz sycące danie. W polskiej kuchni jedzony makaron jest jedzony często i chętnie. Choć w porównaniu do Włochów, którzy rocznie zjadają ok. 30 kg - wypadamy słabo - Polak zjada go zaledwie 3 kg.
Dietetycy tłumaczą jednak, że dobrze ugotowany makaron podany z odpowiednimi dodatkami to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań.
Carbonara, lasagne czy kluski z owocami. Dania z makaronem to prosty sposób na szybkie oraz sycące danie. W polskiej kuchni makaron jest jedzony często i chętnie. W porównaniu do Włochów, którzy rocznie zjadają ok. 30 kg, wypadamy dość słabo. Polak co roku zjada zaledwie 3 kg makaronu i zazwyczaj jako dodatek do zup. Dietetycy tłumaczą, że dobrze ugotowany makaron podany z odpowiednimi dodatkami to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań.
Idealnie ugotowany makron powinien być lekko twardy, sprężysty i nieposklejany. Wodę trzeba solić dopiero w momencie, kiedy zaczyna wrzeć. Nie powinno się dodawać do niej żadnego oleju czy masła.
– Po pierwsze, powinniśmy zawsze gotować w dużej ilości wody. Przeważnie przeliczamy mniej więcej dwa litry wody na 100 gramów makaronu. Po drugie, wodę solimy dopiero, jak się zagotuje. Gdy wcześniej dodamy soli, to woda będzie się dłużej gotowała, co przedłuży nam czas przygotowania posiłku. Po trzecie, wrzucając makaron do garnka, starajmy się od razu go przemieszać, żeby nie przywarł do dna – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny.
Jaki makaron jest najzdrowszy?
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016