Grzyby w kuchni. Co warto z nich przyrządzić?
Przepisy na grzybowe dania przygotowała Anna Starmach.
Anna Starmach przygotowała dania z grzybami. Na stole pojawiły się penne z dynią i prawdziwkami, kajzerki z jajecznicą i rydzami, bruschetta z kurkami i steki z prawdziwkami. My polecamy pyszne grzybowe penne oraz bułeczki z jajecznicą.
Penne z dynią i prawdziwkami
Składniki:
300 g makaronu penne
200 g dyni hokkaido
200 g prawdziwków
świeża szałwia
oliwa z oliwek
mała cebula
00 ml śmietanki kremówki
30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dorzucamy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.
Kajzerki z jajecznicą i rydzami
Składniki:
4 bułki kajzerki
8 jajek
12 rydzy (same kapelusze)
3 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
natka pietruszki
Przygotowanie:
Bułki przekrój, wydrąż środki i podpiecz w piekarniku. Na jednej patelni przygotuj jajecznicę, na drugiej rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i cebulę, podsmaż umyte wcześniej i osuszone rydze. Kajzerki nafaszeruj jajecznicą wymieszaną z pietruszką , na wierzchu ułóż rydze. Podawaj od razu.
Zobacz także:
Proste pomysły na pyszne drugie śniadanie