Gruszka Klapsa – uprawa, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

Gruszka Klapsa to jeden z najlepszych owoców, jakie wydają drzewa gruszy. Jest słodka i soczysta, podobnie jak Konferencja, oraz świetnie nadaje się do deserów.

Gruszkę Klapsę w postaci surowej można podać jako eleganckie plasterki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tomasz Karkuć

Grusza Klapsa, zwana też gruszą Faworytką to odmiana gruszy uważana za jedną z najpopularniejszych. Wyróżnia się charakterystycznymi, czerwono-zielonymi owocami, które uchodzą za jedne z najładniejszych gruszek. Gruszka Klapsa nadaje się do jedzenia jesienią, jednak dojrzewa wcześniej niż wiele innych odmian.

Gruszka Klapsa cieszy ludzkie podniebienie od drugiej połowy XIX wieku, kiedy to wyhodowano ją w Stanach Zjednoczonych. Klapsa szybko trafiła również do Europy Zachodniej, gdzie zrobiła prawdziwą furorę. W Polsce, podobnie jak w USA, gruszka Klapsa występuje od drugiej połowy XIX wieku.

Gruszka Klapsa – uprawa

Żeby móc jeść gruszki Klapsy z własnej uprawy, musimy posadzić gruszę i poczekać przynajmniej 4 lata. Grusza Klapsa nie wydaje owoców wcześniej. Jednak gdy na drzewie zaczną pojawiać się gruszki Klapsy, będzie tak już co roku, gdyż ta odmiana gruszy nie ma przerw w owocowaniu. Klapsa doskonale nadaje się zarówno do posadzenia w przydomowym ogródku, jak i w sadzie, do większych upraw. O drzewa gruszy Faworytki należy jednak dbać, gdyż są one stosunkowo podatne na przemrożenie i niektóre choroby, takie jak chociażby zaraza ognista.

Gruszka Klapsa – zastosowanie w kuchni

Najwspanialsze właściwości zdrowotne, a przy tym intensywny smak ma skórka gruszki Klapsy. Dlatego jeśli przygotowujemy danie z gruszką Klapsą, warto nie obierać jej ze skórki. Oczywiście skórkę gruszki Klapsy należy dokładnie umyć. Warto też pamiętać, by gruszki Klapsy nie wkładać do zamrażalki, gdyż jest to jeden z tych owoców, który po rozmrożeniu nie będzie nam raczej smakować.

Gruszka Klapsa to przede wszystkim królowa deserów. I to zarówno tych najprostszych, jak klasyczne ciasto z gruszkami, jak i tych nieco bardziej wyszukanych, do których zalicza się ciasto typu brownie z orzechami i Klapsą. Idealnym połączeniem jest gruszka Klapsa z czekoladą – szczególnie z czekoladą gorzką bądź deserową. Gruszka Klapsa jest na tyle słodka, że łączenie gruszki z mleczną czekoladą nie jest najlepszym pomysłem.

Gruszka faworytka może być też składnikiem coraz popularniejszych tart, na przykład tarty z kremem budyniowym, który sam w sobie może być nieco zbyt monotonny w smaku, więc dodatek gruszki Klapsy jest w tym przypadku idealny.

Gruszki Klapsy można też zapiekać – hitem wśród domowych kucharzy jest przepis na Klapsę z musli i miodem. Również nasze sałatki możemy wzbogacić słodkim smakiem gruszki Klapsy, która świetnie uzupełni smak nieco bardziej delikatnych mięs, na przykład drobiu. Jeśli do sałatki z gruszką Klapsą dodamy ser gorgonzola, otrzymamy wspaniały przysmak.

Gruszka Klapsa – wartości odżywcze

Zacznijmy od tego, że gruszki Klapsy potrafią być bardzo duże i ważyć nawet ponad 200 gramów. Najczęściej* gruszka Klapsa waży* jednak około 130-150 gramów. Tak czy inaczej, gruszka Klapsa to spora dawka cukru, którego zawiera przynajmniej 10 gramów na 100 gramów owocu.

Faworytka posiada też w swoim składzie fruktozę, dlatego gruszka Klapsa nie jest zalecana osobom ze wzdęciami, gdyż sama je powoduje. Czy gruszka Klapsa jest kaloryczna? Nieszczególnie – Klapsa zawiera niecałe 60 kcal, choć oczywiście w porównaniu z arbuzem może wydawać się, że to sporo.

Gruszkę Klapsę warto też jeść ze względu na bogactwo witamin – zwłaszcza witaminy A i witaminy C. Ogromna zaletą gruszki Klapsy jest też zawarty w niej potas, który powinien przysłużyć się osobom z nadciśnieniem tętniczym.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka