Drożdżowe jabłuszka Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"

Wyglądają jak jabłuszka i wyjątkowo smakują. Poznajcie wypieki uczestniczki kulinarnego show TVP2.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Jabłka nadają się nie tylko do klasycznej szarlotki. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho". Krystyna, jedna z uczestniczek, przygotowała pyszne drożdżowe babeczki z jabłkami.

Składniki:

  • 600 g maki
  • 7 żółtek (od małych jajek)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła bardzo miękkiego
  • 30-35 g drożdży
  • dodatkowo: budyń, 2 jabłka, paluszki i kilka pestek dyni.

Z 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, który powinien dobrze wyrosnąć. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na parze z cukrem na białą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej i jeszcze ubijać, aż masa będzie tylko lekko ciepła. Dodać do maki razem z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać ciasto. Kiedy składniki będą już doskonale połączone, dodawać po małym kawałeczku bardzo miękkiego masła. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyjąc na blat i podzielić na dwie części. Jedna służyła do bułeczek jabłuszek a druga do trójkątów orzechowych.

Ugotować budyń. Jedno z jabłek pokroić drobno, posypać cukrem i skropić sokiem-wstawić do mikrofalówki do powstania musu. Wymieszać z ugotowanym wcześniej budyniem. Do tego wkroić w drobna kostkę kolejne jabłko i wymieszać. Wystudzić. Ciasto drożdżowe wyrobić i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte podzielić na mniejsze kawałki (to w zależności od wielkości foremek-babeczek)Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć budyń z jabłkami. Uformować kulkę, którą należy umieścić w wysmarowanej masłem foremce babeczkowej. Na wierzchu wbijamy w środek paluszek (niby ogonek jabłka) i po posmarowaniu wyrośniętych bułeczek mlekiem skondensowanym, przykleić obok ogonka pestkę dyni. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia