Babeczki z jabłkami
- mąka - 13 dag
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczka(i)
- masło - 6 łyżka(i)
- jajko - 1 szt.
- przecier jabłkowy - 1 i 1/2 filiżanki
- cukier puder - 10 dag
- mielone prażone migdały - 2 łyżka(i)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z masłem, 6 dag cukru pudru i jajkiem. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Mus jabłkowy połączyć z migdałami. Rozwałkować 2/3 ciasta, wyłożyć foremki i docisnąć do ścianek. Napełnić jabłkami. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć pustą foremką 8 placuszków. Brzei posmarować zimną wodą. Krążki ciasta ułożyć na napełnionych foremkach i dobrze przycisnąć. Piec 25 minut w temp. 175 C. Gorące oddzielić nożem od foremek, ale wyciągnąć dopiero po ostudzeniu. Opruszyć resztą cukru pudru.
Przepis dodał użytkownik dariafab
Podziel się opinią
Komentarze