Cynamon - jakie ma zastosowanie w kuchni?
Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań.
Przyprawa na wagę złota
Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań. Jej korzenno-słodkawy smak pasuje nie tylko do deserów. Cynamonem można doprawiać także mięsa, zupy i ryby. Warto wiedzieć, jak go używać, by nie przesadzić z jego ilością. Naukowcy twierdzą, że nadmiar tej przyprawy może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.
Skąd pochodzi?
Cynamon jest drzewem, które rośnie głównie na terenie Indii, Sri Lanki, Indonezji. Można je również spotkać w Wietnamie i Egipcie. Charakterystyczny, złocisty proszek powstaje z wysuszonej kory drzewa. Najbardziej popularne odmiany tej przyprawy to cynamon cejloński i cassia. Ich laski są miękkie, łatwiej można je zmielić. Mają również niepowtarzalny zapach oraz słodki smak. Cynamon od wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Oprócz walorów smakowych, ma także wiele właściwości zdrowotnych. Nic dziwnego, że w dawnych czasach był nawet cenniejszy niż złoto.
Właściwości zdrowotne
Warto doprawiać nim dania zwłaszcza w okresie przeziębień. Cynamon działa jak naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Cynamon pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest polecany osobom z kłopotami serca, bo jak żadna inna przyprawa świetnie radzi sobie z regulowaniem krążenia krwi. Naukowcy są zgodni, że cynamon w diecie pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy. Ta przyprawa jest naturalnym środkiem przeciwbólowym. Udowodniono, że przynosi ulgę w bólach głowy i stawów.
Wspomaga odchudzanie
Jest idealny na świąteczne przejedzenie. Złocista przyprawa przyspiesza przemianę materii i powoduje, że szybciej spalamy tłuszcz. Warto dodawać ją do herbaty lub wody i w czasie świątecznym wypijać dwie szklanki dziennie. Taka dawka ureguluje pracę układu pokarmowego, oczyści organizm i pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Jak używać, by nie przedawkować?
Choć tak pięknie pachnie i świetnie smakuje, nie możemy przesadzać z jego użyciem w kuchni. Szczególnie uważne powinny być kobiety w ciąży, alergicy i osoby, które zażywają leki na cukrzycę. Cynamon może mieć wpływ na wahania poziomu glukozy we krwi. W tej przyprawie znajduje kumaryna, silny związek, którego przedawkowanie może skończyć się nawet uszkodzeniem wątroby. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. To znaczy, że codzienna dawka cynamonu nie powinna być większa niż maleńka szczypta, nałożona na czubek łyżeczki. Dietetycy zalecają, by spożywać dania z cynamonem nie częściej niż raz w tygodniu.
Jabłka z cynamonem i orzechami
Cynamon można dodawać do dań z ryżu, jagnięciny, deserów, wypieków. Szczypta do kawy i herbaty sprawi, że napój będzie nas rozgrzewał z podwójną mocą. Cynamon najlepiej smakuje w połączeniu z jabłkami. Mamy dla was pomysł na pyszne, świąteczne jabłka, nadziewane orzechami, miodem i konfiturą.
Składniki: 6 jabłek, 100 g orzechów włoskich, 5 łyżek miodu, mały słoiczek konfitury malinowej, cukier puder, łyżeczka cynamonu
*Przygotowanie: * Umyte i osuszone jabłka kroimy na 2/3 wysokości. Wydrążamy gniazda nasienne. Środek jabłek możemy oprószyć cynamonem. Do jabłka wkładamy po dużej łyżce konfitury, podprażone na patelni orzechy włoskie i po łyżce miodu. Przykrywamy wierzch jabłek odciętą częścią. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.