Cynamon - jakie ma zastosowanie w kuchni?

Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań.

Obraz

/ 6Przyprawa na wagę złota

Obraz
© 123RF.COM

Rozgrzewa, wspomaga odchudzanie, zapobiega wielu chorobom. Najbardziej popularna świąteczna przyprawa potrafi błyskawicznie odmienić charakter wielu dań. Jej korzenno-słodkawy smak pasuje nie tylko do deserów. Cynamonem można doprawiać także mięsa, zupy i ryby. Warto wiedzieć, jak go używać, by nie przesadzić z jego ilością. Naukowcy twierdzą, że nadmiar tej przyprawy może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie.

/ 6Skąd pochodzi?

Obraz
© 123RF.COM

Cynamon jest drzewem, które rośnie głównie na terenie Indii, Sri Lanki, Indonezji. Można je również spotkać w Wietnamie i Egipcie. Charakterystyczny, złocisty proszek powstaje z wysuszonej kory drzewa. Najbardziej popularne odmiany tej przyprawy to cynamon cejloński i cassia. Ich laski są miękkie, łatwiej można je zmielić. Mają również niepowtarzalny zapach oraz słodki smak. Cynamon od wieków jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Oprócz walorów smakowych, ma także wiele właściwości zdrowotnych. Nic dziwnego, że w dawnych czasach był nawet cenniejszy niż złoto.

/ 6Właściwości zdrowotne

Obraz
© 123RF.COM

Warto doprawiać nim dania zwłaszcza w okresie przeziębień. Cynamon działa jak naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Cynamon pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest polecany osobom z kłopotami serca, bo jak żadna inna przyprawa świetnie radzi sobie z regulowaniem krążenia krwi. Naukowcy są zgodni, że cynamon w diecie pomaga obniżyć ryzyko cukrzycy. Ta przyprawa jest naturalnym środkiem przeciwbólowym. Udowodniono, że przynosi ulgę w bólach głowy i stawów.

/ 6Wspomaga odchudzanie

Obraz
© 123RF.COM

Jest idealny na świąteczne przejedzenie. Złocista przyprawa przyspiesza przemianę materii i powoduje, że szybciej spalamy tłuszcz. Warto dodawać ją do herbaty lub wody i w czasie świątecznym wypijać dwie szklanki dziennie. Taka dawka ureguluje pracę układu pokarmowego, oczyści organizm i pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów.

/ 6Jak używać, by nie przedawkować?

Obraz
© 123RF.COM

Choć tak pięknie pachnie i świetnie smakuje, nie możemy przesadzać z jego użyciem w kuchni. Szczególnie uważne powinny być kobiety w ciąży, alergicy i osoby, które zażywają leki na cukrzycę. Cynamon może mieć wpływ na wahania poziomu glukozy we krwi. W tej przyprawie znajduje kumaryna, silny związek, którego przedawkowanie może skończyć się nawet uszkodzeniem wątroby. Maksymalna dzienna dawka kumaryny wynosi 0,1 mg na kilogram masy ciała. To znaczy, że codzienna dawka cynamonu nie powinna być większa niż maleńka szczypta, nałożona na czubek łyżeczki. Dietetycy zalecają, by spożywać dania z cynamonem nie częściej niż raz w tygodniu.

/ 6Jabłka z cynamonem i orzechami

Obraz
© 123RF.COM

Cynamon można dodawać do dań z ryżu, jagnięciny, deserów, wypieków. Szczypta do kawy i herbaty sprawi, że napój będzie nas rozgrzewał z podwójną mocą. Cynamon najlepiej smakuje w połączeniu z jabłkami. Mamy dla was pomysł na pyszne, świąteczne jabłka, nadziewane orzechami, miodem i konfiturą.

Składniki: 6 jabłek, 100 g orzechów włoskich, 5 łyżek miodu, mały słoiczek konfitury malinowej, cukier puder, łyżeczka cynamonu

*Przygotowanie: * Umyte i osuszone jabłka kroimy na 2/3 wysokości. Wydrążamy gniazda nasienne. Środek jabłek możemy oprószyć cynamonem. Do jabłka wkładamy po dużej łyżce konfitury, podprażone na patelni orzechy włoskie i po łyżce miodu. Przykrywamy wierzch jabłek odciętą częścią. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne