Cukier kokosowy - zdrowy słodzik
Większość z nas słyszała już o zdrowych właściwościach oleju, wody czy mleka z kokosa. Teraz przyszedł czas na cukier z palmy kokosowej, który jest prawdziwym odkryciem kulinarnym ostatnich miesięcy.
Naturalny i zdrowy
Większość z nas słyszała już o zdrowych właściwościach oleju, wody czy mleka z kokosa. Teraz przyszedł czas na cukier z palmy kokosowej, który jest prawdziwym odkryciem kulinarnym ostatnich miesięcy. Może być stosowany przez osoby na diecie, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny od innych rodzajów cukrów. Cukier kokosowy jest produktem całkowicie naturalnym. Nie zawiera sztucznych dodatków ani barwników. Można go kupić w postaci brązowego proszku, granulek lub płynu. To znakomita alternatywa dla innych popularnych słodzików. Ma charakterystyczny kokosowy aromat, który znakomicie podkreśla smak wielu dań i deserów. Cukier koksowy dodany do owsianki lub kawy to znakomite źródło energii o poranku.
Bomba witamin
Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatów kokosu. Pod wpływem podgrzewania, przeistacza się w delikatny w smaku cukier. Podobnie, jak inne produkty z palmy kokosowej, ma on wiele zdrowotnych właściwości. To źródło magnezu, cynku, potasu i żelaza. Słodkie kryształki zawierają również kilka istotnych dla organizmu witamin, m.in. C, B1, B2, B3, B6.
Dla cukrzyków i osób na diecie
Sok z palmy kokosowej, z której produkowany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Cukier koksowy, ze względu na niższy indeks glikemiczny, może być stosowany w diecie diabetyków oraz osób na dietach redukcyjnych. Należy jednak spożywać go z umiarem, bo jest bombą kaloryczną (100 g tego produktu zawiera 380 kcal).
Popularny w Azji
Ten rodzaj słodzika jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go nie tylko do ciast, ale również drinków, potraw rybnych i mięsnych. Jego karmelowy zapach świetnie równoważy smak pikantnych dań kuchni indyjskiej czy tajskiej. Cukru kokosowego nie należy mylić z cukrem palmowym, który powstaje nie tylko z kokosa, ale również innych rodzajów palm, np. daktylowej. Czysty, naturalny produkt powinien mieć odpowiednie oznakowanie na opakowaniu - "100 proc. cukru kokosowego".
Kokosowe placuszki
Składniki: 1/2 szklanki mąki, 1/4 szklanka mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru kokosowego, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczypta cynamonu, olej kokosowy do smażenia
*Przygotowanie: *jajko wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, cukier kokosowy, cynamon i miksować na gładką masę. Następnie wsypać wiórki koksowe. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki. Podawać z kremem czekoladowym lub konfiturą.
mro/ Kuchnia WP