Cukier kokosowy - zdrowy słodzik

Większość z nas słyszała już o zdrowych właściwościach oleju, wody czy mleka z kokosa. Teraz przyszedł czas na cukier z palmy kokosowej, który jest prawdziwym odkryciem kulinarnym ostatnich miesięcy.

Obraz

/ 5Naturalny i zdrowy

Obraz
© Shutterstock.com

Większość z nas słyszała już o zdrowych właściwościach oleju, wody czy mleka z kokosa. Teraz przyszedł czas na cukier z palmy kokosowej, który jest prawdziwym odkryciem kulinarnym ostatnich miesięcy. Może być stosowany przez osoby na diecie, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny od innych rodzajów cukrów. Cukier kokosowy jest produktem całkowicie naturalnym. Nie zawiera sztucznych dodatków ani barwników. Można go kupić w postaci brązowego proszku, granulek lub płynu. To znakomita alternatywa dla innych popularnych słodzików. Ma charakterystyczny kokosowy aromat, który znakomicie podkreśla smak wielu dań i deserów. Cukier koksowy dodany do owsianki lub kawy to znakomite źródło energii o poranku.

/ 5Bomba witamin

Obraz
© Shutterstock.com

Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatów kokosu. Pod wpływem podgrzewania, przeistacza się w delikatny w smaku cukier. Podobnie, jak inne produkty z palmy kokosowej, ma on wiele zdrowotnych właściwości. To źródło magnezu, cynku, potasu i żelaza. Słodkie kryształki zawierają również kilka istotnych dla organizmu witamin, m.in. C, B1, B2, B3, B6.

/ 5Dla cukrzyków i osób na diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Sok z palmy kokosowej, z której produkowany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Cukier koksowy, ze względu na niższy indeks glikemiczny, może być stosowany w diecie diabetyków oraz osób na dietach redukcyjnych. Należy jednak spożywać go z umiarem, bo jest bombą kaloryczną (100 g tego produktu zawiera 380 kcal).

/ 5Popularny w Azji

Obraz
© Shutterstock.com

Ten rodzaj słodzika jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go nie tylko do ciast, ale również drinków, potraw rybnych i mięsnych. Jego karmelowy zapach świetnie równoważy smak pikantnych dań kuchni indyjskiej czy tajskiej. Cukru kokosowego nie należy mylić z cukrem palmowym, który powstaje nie tylko z kokosa, ale również innych rodzajów palm, np. daktylowej. Czysty, naturalny produkt powinien mieć odpowiednie oznakowanie na opakowaniu - "100 proc. cukru kokosowego".

/ 5Kokosowe placuszki

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1/2 szklanki mąki, 1/4 szklanka mleka, 1 jajko, 1 łyżka cukru kokosowego, 2 łyżki wiórek kokosowych, szczypta cynamonu, olej kokosowy do smażenia

*Przygotowanie: *jajko wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, cukier kokosowy, cynamon i miksować na gładką masę. Następnie wsypać wiórki koksowe. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki. Podawać z kremem czekoladowym lub konfiturą.

mro/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany