Cukier aromatyzowany dla wymagających. Ten smak powala!
Zwykły cukier może smakować zupełnie inaczej. Pod warunkiem, że dodamy do niego nietypowe składniki, np. lawendę, melisę albo skórkę z cytryny. Dzięki niemu zwykła herbata albo ulubiony deser będą smakować po prostu wyśmienicie. Jest jeszcze jeden plus. Cukier przygotowany w domu nie ma konserwantów, sztucznych barwników ani zapachów. Jest w pełni naturalny!
Lepszy niż ze sklepu
Zwykły cukier może smakować zupełnie inaczej. Pod warunkiem, że dodamy do niego nietypowe składniki, np. lawendę, melisę albo skórkę z cytryny. Dzięki niemu zwykła herbata albo ulubiony deser będą smakować po prostu wyśmienicie. Jest jeszcze jeden plus. Cukier przygotowany w domu nie ma konserwantów, sztucznych barwników ani zapachów. Jest w pełni naturalny!
Lawendowa inspiracja
1 szklanka cukru
4 łyżki kwiatów lawendy
Cukier wsypujemy do słoika. Kwiaty lawendy oddzielamy od gałązek. Dwie łyżki kwiatów mielimy razem z łyżką cukru na proszek. Następnie mieszamy z pozostałym cukrem i kwiatami. Odstawiamy w suchym miejscu na około tydzień. W tym czasie zapach fioletowych kwiatów zdąży przeniknąć do cukru.
Korzenna słodycz
1 szklanka cukru białego lub brązowego
2 łyżeczki cynamonu w proszku
1 kora cynamonu
Cukier przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Wsypujemy cynamon. Dokładnie mieszamy. Na wierzchu kładziemy korę cynamonu. Zamykamy. Po 3 dniach cukier będzie gotowy. Idealny do pierniczków, ale też zwykłych kruchych ciasteczek.
Orzeźwiający i pachnący
1 szklanka cukru
Skóra z dwóch dużych cytryn
Cytryny trzeba sparzyć wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce. Dodajemy do cukru i mieszamy rękami. Cukier ma być intensywnie cytrynowy i wilgotny. Odstawiamy go na trzy godziny do wyschnięcia. Przekładamy do słoiczka, zamykamy i chowamy w suchym miejscu.
Ziołowy posmak
1 szklanka drobnego brązowego cukru
3 garście listków melisy
Listki melisy dokładnie myjemy i suszymy. Ucieramy je w moździerzu z 4 łyżkami cukru. Przekładamy do miski i mieszamy z resztą cukru. Zamykamy w słoiczku i odstawiamy na kilka dni. Używamy do herbaty, koktajli lub wody z cytryną.