Cukier aromatyzowany dla wymagających. Ten smak powala!

Zwykły cukier może smakować zupełnie inaczej. Pod warunkiem, że dodamy do niego nietypowe składniki, np. lawendę, melisę albo skórkę z cytryny. Dzięki niemu zwykła herbata albo ulubiony deser będą smakować po prostu wyśmienicie. Jest jeszcze jeden plus. Cukier przygotowany w domu nie ma konserwantów, sztucznych barwników ani zapachów. Jest w pełni naturalny!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Lepszy niż ze sklepu

Obraz
© Shutterstock.com

Zwykły cukier może smakować zupełnie inaczej. Pod warunkiem, że dodamy do niego nietypowe składniki, np. lawendę, melisę albo skórkę z cytryny. Dzięki niemu zwykła herbata albo ulubiony deser będą smakować po prostu wyśmienicie. Jest jeszcze jeden plus. Cukier przygotowany w domu nie ma konserwantów, sztucznych barwników ani zapachów. Jest w pełni naturalny!

/ 5Lawendowa inspiracja

Obraz
© 123RF.COM

1 szklanka cukru

4 łyżki kwiatów lawendy

Cukier wsypujemy do słoika. Kwiaty lawendy oddzielamy od gałązek. Dwie łyżki kwiatów mielimy razem z łyżką cukru na proszek. Następnie mieszamy z pozostałym cukrem i kwiatami. Odstawiamy w suchym miejscu na około tydzień. W tym czasie zapach fioletowych kwiatów zdąży przeniknąć do cukru.

/ 5Korzenna słodycz

Obraz
© 123RF.COM

1 szklanka cukru białego lub brązowego

2 łyżeczki cynamonu w proszku

1 kora cynamonu

Cukier przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Wsypujemy cynamon. Dokładnie mieszamy. Na wierzchu kładziemy korę cynamonu. Zamykamy. Po 3 dniach cukier będzie gotowy. Idealny do pierniczków, ale też zwykłych kruchych ciasteczek.

Tort naleśnikowy z kremem z białej czekolady i cukrem fiołkowym

/ 5Orzeźwiający i pachnący

Obraz
© 123RF.COM

1 szklanka cukru

Skóra z dwóch dużych cytryn

Cytryny trzeba sparzyć wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce. Dodajemy do cukru i mieszamy rękami. Cukier ma być intensywnie cytrynowy i wilgotny. Odstawiamy go na trzy godziny do wyschnięcia. Przekładamy do słoiczka, zamykamy i chowamy w suchym miejscu.

Tort naleśnikowy z kremem z białej czekolady i cukrem fiołkowym

/ 5Ziołowy posmak

Obraz
© 123RF.COM

1 szklanka drobnego brązowego cukru

3 garście listków melisy

Listki melisy dokładnie myjemy i suszymy. Ucieramy je w moździerzu z 4 łyżkami cukru. Przekładamy do miski i mieszamy z resztą cukru. Zamykamy w słoiczku i odstawiamy na kilka dni. Używamy do herbaty, koktajli lub wody z cytryną.

Tort naleśnikowy z kremem z białej czekolady i cukrem fiołkowym

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru