Trwa ładowanie...

Bułeczki z sera gruyere

Chrupiące i aromatyczne. Trudno im się oprzeć.

Bułeczki z sera gruyereŹródło: Justmydelicious
d2jjgmo
d2jjgmo

Bułeczki z sera gruyere to doskonały pomysł dla miłośników rozmaitych serów. Są obłędnie napuszone, mięciutkie, delikatne i maksymalnie serowe. Ser gruyère jest przyjemnie wyrazisty w smaku, a bułeczki idealnie pasują do domowych past, suszonych wędlin i lekkich sałatek. Są też genialne bez dodatków jako smaczna przekąska, niczym wytrawne ciasteczko odrobinę przypominające mocno serowego ptysia. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (ok. 18 sztuk):

180 g sera gruyere
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
80 g masła
180 ml wody
120 g mąki pszennej
3 jajka

Masło, sól, pieprz oraz wodę podgrzej do czasu, aż masło roztopi się, a mikstura osiągnie 90 stopni C. Gdy tak się stanie, dodaj do niej mąkę, energicznie mieszając do połączenia się składników. Następnie wmieszaj kolejno jajka, również cały czas mieszając. Na końcu zdejmij całość z ognia i wmieszaj 130 g startego na małych oczkach tarki sera. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj jego porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch obsyp resztą startego sera. Piecz w 200 stopniach C przez około 20-30 minut.

Sugestie autorki: ser możesz też zblendować. Zamiast korzystać z rękawa cukierniczego po protu użyj łyżki. Ciasto nakładaj w sporych odstępach od siebie, ponieważ bułeczki rosną podczas pieczenia.

d2jjgmo

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

d2jjgmo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jjgmo
Więcej tematów