WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Bułeczki z sera gruyere

Chrupiące i aromatyczne. Trudno im się oprzeć.

Bułeczki z sera gruyere
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Bułeczki z sera gruyere to doskonały pomysł dla miłośników rozmaitych serów. Są obłędnie napuszone, mięciutkie, delikatne i maksymalnie serowe. Ser gruyère jest przyjemnie wyrazisty w smaku, a bułeczki idealnie pasują do domowych past, suszonych wędlin i lekkich sałatek. Są też genialne bez dodatków jako smaczna przekąska, niczym wytrawne ciasteczko odrobinę przypominające mocno serowego ptysia. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (ok. 18 sztuk):

180 g sera gruyere
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
80 g masła
180 ml wody
120 g mąki pszennej
3 jajka

Masło, sól, pieprz oraz wodę podgrzej do czasu, aż masło roztopi się, a mikstura osiągnie 90 stopni C. Gdy tak się stanie, dodaj do niej mąkę, energicznie mieszając do połączenia się składników. Następnie wmieszaj kolejno jajka, również cały czas mieszając. Na końcu zdejmij całość z ognia i wmieszaj 130 g startego na małych oczkach tarki sera. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj jego porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch obsyp resztą startego sera. Piecz w 200 stopniach C przez około 20-30 minut.

Sugestie autorki: ser możesz też zblendować. Zamiast korzystać z rękawa cukierniczego po protu użyj łyżki. Ciasto nakładaj w sporych odstępach od siebie, ponieważ bułeczki rosną podczas pieczenia.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie