5 sposobów na jesienne dania z burakami
None
Buraki w diecie
Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.
Kulinarne skojarzenia z burakiem są proste: barszcz i ćwikła. Te dania często pamiętamy ze stołówek. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, bo przywodzą na myśl wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Dla innych - mogą być oznaką stołówkowej nijakości smaku. Ci drudzy powinni się do nich przekonać, przygotowując buraki w nowej, odświeżonej wersji. Przepisy na buraczane dania poleca szef kuchni Piotr Murawski. Warto poznać też właściwości zdrowotne tego warzywa.
POLECAMY:
Najtańsze polskie warzywo. Ma wyjątkowy wpływ na zdrowie
Moc witamin w bulwie
W tych niepozornych warzywach znajdziemy całą listę odżywczych składników. To przede wszystkim spora dawka witaminy B1, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, a także wzmacnia pamięć. Witamina C z kolei chroni nas przed infekcjami, zmniejsza ryzyko nowotworów. Buraki wspomagają m.in. przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.
Szczególne właściwości ma sok przygotowany z buraków. Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2011 przez zespół badaczy z Katherine Lansley na czele, jego regularne spożywanie może poprawić wydolność organizmu nawet o kilkanaście procent. Uczestników badania podzielono na dwie grupy - przez 6 dni jedna spożywała sok z buraków, a druga placebo. Testy wydolnościowe i sprawnościowe wskazały wzrost wydolności o 15 proc. u grupy pierwszej. Napój ten polecany jest nie tylko dla sportowców, ale i osób starszych. Najlepiej spożywać surowy sok z buraków w trakcie co najmniej 6-tygodniowych kuracji prowadzonych 2 razy do roku. Dla lepszego smaku można miksować go z marchwią i jabłkiem.
Zupa krem z buraka
Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany i koperku. Będzie wykwintnie!
Składniki: 400 g buraków, 1 l bulionu, 150 g ziemniaków, 100 ml śmietany 36 proc., 1 łyżka masła, 1 łyżka majeranku suszonego, koperek do dekoracji (opcjonalnie).
*Sposób przygotowania: *buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle. Warzywa zalej bulionem. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.
Kotlety mielone z buraczkami
Składniki: 400 g mięsa mielonego, wieprzowego, sól i pieprz do smaku, spora szczypta słodkiej i ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 40 g bułki tartej, 2 jabłka, 400 g buraków, połówka cytryny, cukier, tłuszcz rośliny do smażenia, masło i mąka do zasmażki.
Sposób przygotowania: mięso połącz z przyprawami i wyrabiaj dokładnie rękami. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor z każdej strony. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Na osobnej patelni zrób zasmażkę i połącz z buraczkami. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue
Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.
Składniki: 4 buraki, 200 g rukoli, 150 g sera typu blue, 100 g orzechów włoskich, Łyżka miodu, Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
*Sposób przygotowania: *starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia. Wymieszaj zioła z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet. Buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż zieleninę, a na nią mieszankę buraczano-orzechową. Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.
Carpaccio z buraków
*Składniki: *1 duży, surowy burak, zielone pesto, serek śmietankowy, kawałki parmezanu, kolorowy pieprz do smaku, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania: umyj i obierz buraka, a następnie pokrój go na cienkie, duże plastry nożem lub na mandolinie. Serek zagnieć w miseczce z kolorowym pieprzem. Plasterki buraka ułóż na talerzu, dodaj pesto. Miejscami skropić oliwą. Dodać serek i parmezan.
Botwinka z grzybami
Nie tylko bulwy buraka są jadalne. Również wystające nad ziemię liście mogą przyczynić się do stworzenia niecodziennego dania. Liście botwinki mogą pomóc stworzyć wyjątkowe gołąbki wypełnione farszem, w którym aromatyczne jesienne grzyby odegrają kluczową rolę.
Składniki: 20 dużych liści botwinki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, spora szczypta czarnego pieprzu, 150 g grzybów mrożonych, 1 biała cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku, 30 ml oliwy do smażenia, 100 ml wina.
Sposób przygotowania: umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.Składniki dopraw czosnkiem oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.