5 sposobów na jesienne dania z burakami

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Buraki w diecie

Obraz
© 123RF.COM

Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.

Kulinarne skojarzenia z burakiem są proste: barszcz i ćwikła. Te dania często pamiętamy ze stołówek. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, bo przywodzą na myśl wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Dla innych - mogą być oznaką stołówkowej nijakości smaku. Ci drudzy powinni się do nich przekonać, przygotowując buraki w nowej, odświeżonej wersji. Przepisy na buraczane dania poleca szef kuchni Piotr Murawski. Warto poznać też właściwości zdrowotne tego warzywa.
POLECAMY:
Najtańsze polskie warzywo. Ma wyjątkowy wpływ na zdrowie

/ 7Moc witamin w bulwie

Obraz
© Pixabay.com

W tych niepozornych warzywach znajdziemy całą listę odżywczych składników. To przede wszystkim spora dawka witaminy B1, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, a także wzmacnia pamięć. Witamina C z kolei chroni nas przed infekcjami, zmniejsza ryzyko nowotworów. Buraki wspomagają m.in. przemianę materii i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.

Szczególne właściwości ma sok przygotowany z buraków. Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2011 przez zespół badaczy z Katherine Lansley na czele, jego regularne spożywanie może poprawić wydolność organizmu nawet o kilkanaście procent. Uczestników badania podzielono na dwie grupy - przez 6 dni jedna spożywała sok z buraków, a druga placebo. Testy wydolnościowe i sprawnościowe wskazały wzrost wydolności o 15 proc. u grupy pierwszej. Napój ten polecany jest nie tylko dla sportowców, ale i osób starszych. Najlepiej spożywać surowy sok z buraków w trakcie co najmniej 6-tygodniowych kuracji prowadzonych 2 razy do roku. Dla lepszego smaku można miksować go z marchwią i jabłkiem.

/ 7Zupa krem z buraka

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany i koperku. Będzie wykwintnie!

Składniki: 400 g buraków, 1 l bulionu, 150 g ziemniaków, 100 ml śmietany 36 proc., 1 łyżka masła, 1 łyżka majeranku suszonego, koperek do dekoracji (opcjonalnie).

*Sposób przygotowania: *buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle. Warzywa zalej bulionem. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

/ 7Kotlety mielone z buraczkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g mięsa mielonego, wieprzowego, sól i pieprz do smaku, spora szczypta słodkiej i ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 40 g bułki tartej, 2 jabłka, 400 g buraków, połówka cytryny, cukier, tłuszcz rośliny do smażenia, masło i mąka do zasmażki.

Sposób przygotowania: mięso połącz z przyprawami i wyrabiaj dokładnie rękami. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor z każdej strony. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut. Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny. Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Na osobnej patelni zrób zasmażkę i połącz z buraczkami. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.

/ 7Sałatka z pieczonych buraków i sera blue

Obraz
© 123RF.COM

Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.

Składniki: 4 buraki, 200 g rukoli, 150 g sera typu blue, 100 g orzechów włoskich, Łyżka miodu, Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
*Sposób przygotowania: *starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia. Wymieszaj zioła z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet. Buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż zieleninę, a na nią mieszankę buraczano-orzechową. Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.

/ 7Carpaccio z buraków

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 duży, surowy burak, zielone pesto, serek śmietankowy, kawałki parmezanu, kolorowy pieprz do smaku, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania: umyj i obierz buraka, a następnie pokrój go na cienkie, duże plastry nożem lub na mandolinie. Serek zagnieć w miseczce z kolorowym pieprzem. Plasterki buraka ułóż na talerzu, dodaj pesto. Miejscami skropić oliwą. Dodać serek i parmezan.

/ 7Botwinka z grzybami

Obraz
© Materiały prasowe

Nie tylko bulwy buraka są jadalne. Również wystające nad ziemię liście mogą przyczynić się do stworzenia niecodziennego dania. Liście botwinki mogą pomóc stworzyć wyjątkowe gołąbki wypełnione farszem, w którym aromatyczne jesienne grzyby odegrają kluczową rolę.

Składniki: 20 dużych liści botwinki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, spora szczypta czarnego pieprzu, 150 g grzybów mrożonych, 1 biała cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku, 30 ml oliwy do smażenia, 100 ml wina.

Sposób przygotowania: umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie. Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.Składniki dopraw czosnkiem oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany