5 pomysłów na faszerowaną pierś z kurczaka
Pyszne pomysły na rodzinny obiad.
Pierś we włoskim stylu
Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs na polskich stołach, a jego spożycie z roku na rok wzrasta. Jest proste w przygotowaniu i łatwo dostępne. Kupując ten produkt warto jednak wybierać mięso od zaufanych sprzedawców. Pomocne okażą się także atesty na opakowaniach. Oprócz grillowania jej czy panierowania, ciekawym pomysłem będzie nafaszerowanie piersi kurczaka rozmaitymi dodatkami. Oto kilka pomysłów. Pierwszy z nich to obiad we włoskim stylu.
*Składniki: *1 podwójna pierś z kurczaka, 4 suszone pomidory w zalewie, 1 pomidor śliwkowy lub 1 mały malinowy, kilka listków świeżej bazylii, 1 kula mozzarelli, 3 łyżki oliwy, 200 ml śmietanki 30 proc., 1 łyżeczka suszonego oregano, sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *pomidora umyć i pokroić w plasterki, bazylię umyć i posiekać. Mozzarellę odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Doprawić do smaku wewnątrz i z zewnątrz przyprawami. Do środka nałożyć pomidory, bazylię i połowę mozzarelli. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na wierz nałożyć resztę sera. Skropić oliwą, zalać śmietanką i piec przez 30 minut w 180 stopniach C.
Zawijana pierś w boczku
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 150 g sera feta, 250 g świeżego szpinaku, 10 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżeczki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: pierś z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż, tworząc kieszonkę. Doprawić do smaku wewnątrz i z zewnątrz przyprawami. Do środka nałożyć umyty szpinak i pokruszoną mozzarellę. Całość zawinąć ciasno plasterkami boczku. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.
Kotlet de volaiile
Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 łyżki twardego masła, sól i czarny pieprz do smaku, odrobina koperku, 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia.
*Przygotowanie: *mięso roztłuc tłuczkiem na cieńsze kawałki. Koperek posiekać z i razem z solą oraz pieprzem natrzeć nim mięso. Do środka nałożyć kawałek masła i dokładnie zwinąć całość. Następnie mięso zanurzyć w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, po czym obtoczyć całość w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony do czasu, aż mięso będzie gotowe, a panierka złocista i chrupiąca.
Pierś faszerowana owocami
Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, 5 rozgniecionych kulek ziela angielskiego, 1 papryczka chili, 1 czerwona cebula, 500 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone), kilka gałązek bazylii, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: porzeczki umyć, obrać, zostawić na sitku. Cebulę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili umyć i pokroić drobno (bez pestek). Bazylię opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Tak przygotowanie składniki wymieszać, oprószyć szczyptą cukru, solą i pieprzem. Filety naciąć, tworząc kieszonki i napełnić delikatnie farszem. Całość spiąć wykałaczkami lub specjalnym sznurkiem. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec ok. 30 minut w 190 stopniach C.
Pierś z szynką i serem
Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 2 łyżki twardego masła, 150 g sera żółtego np. cheddar, 100 g szynki, 1 łyżka zimnego masła sól i czarny pieprz do smaku, 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso roztłuc i natrzeć przyprawami. Do środka nałożyć kawałek masła, sera, szynki i dokładnie zwinąć całość. Następnie mięso zanurzyć w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, następnie obtoczyć całość w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony, aż panierka będzie złocista.