Fakty i mity o drobiu w świątecznej odsłonie

Uczestnicy warsztatów poznali zalety jedzenia drobiu i inspirujące przepisy.

Fakty i mity o drobiu w świątecznej odsłonie
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

O tym jak przygotować drób w smaczny i bezpieczny sposób dowiedzieli się uczestnicy warsztatów pt. „Drób na świątecznym stole”, które odbyły się na początku grudnia w studiu kulinarnym CookUp. Celem spotkania było przygotowanie imponującego świątecznego menu jak również uzmysłowienie uczestnikom jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat.

|

Obraz

|
| --- |
| |

„To jak to jest z tym drobiem, jeść czy nie jeść?” od takich słów rozpoczęła się pierwsza część warsztatów na temat stereotypów, zalet i bezpieczeństwa spożywanego drobiu. Podczas spotkania organizatorzy zaprosili uczestników do wzięcia udziału w krótkim teście z wiedzy na temat drobiu i jego właściwości, opowiedzieli o roli, jaką pełni w diecie człowieka i bezpieczeństwie hodowli w Polsce. Razem z blogerami w wydarzeniu wzięli udział eksperci: lekarz weterynarii - Aleksandra Porada, dietetyk - Anna Jelonek, kucharze oraz znana aktorka i mama - Małgorzata Ostrowska-Królikowska.

Największe zainteresowanie wzbudziło skonfrontowanie krążących w opinii publicznej mitów dotyczących drobiu, takich jak np. profilaktyczne stosowanie antybiotyków, czy sztuczne przyspieszanie wzrostu ptaków, z rzeczywistością. Po ożywionej dyskusji uczestnicy przekonali się, że drób warto jeść z powodu jego walorów smakowych oraz ze względu na fakt, że jest on idealnym składnikiem zdrowej i lekkostrawnej diety - mięso drobiowe zawiera cenne witaminy i makro- oraz mikroelementy, jak żelazo, potas, magnez, cynk oraz witamin z grupy B.

Drugą, kulinarną część wydarzenia poprowadzili wybitni szefowie kuchni: Jakub Streuermark oraz Marek Kropielnicki. Pod ich okiem uczestnicy mieli okazję przygotować m. in. pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie czy kurczaka w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Uczestnikom został również zademonstrowany sposób przygotowania indyka w całości. Oczywiście nie mogło zabraknąć najprzyjemniejszego elementu - czyli degustacji, która oficjalnie zwieńczyła wydarzenie.

Warsztaty „Drób na świątecznym stole” zostały zorganizowane z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i miały na celu przełamanie stereotypów dotyczących drobiu w Polsce. Więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości, porad eksperckich czy przepisów można znaleźć na www.dobrydrob.pl, gdzie dostępny jest również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem drobiowym. Strona powstała, aby zapewnić konsumentom dostęp do rzetelnej, sprawdzonej wiedzy na temat właściwości mięsa drobiowego.

|

Obraz

|
| --- |

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów