Żywność organiczna - z czym to się je 

Obecnie w wielu sklepach natknąć się można na produkty pochodzenia organicznego. W sklepach odzieżowych znajdziemy między innymi t-shirty wykonane z bawełny organicznej, w drogeriach kosmetyki produkowane na bazie ekologicznych składników, a w spożywczych żywność organiczną.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Większość z nas miała z nimi styczność lub przynajmniej słyszała o czymś takim, ale czy potrafimy dokładnie powiedzieć co kryje się pod pojęciem produktów organicznych? Czym tak naprawdę jest żywność ekologiczna? Czy rzeczywiście jest zdrowsza? Czy jest bardziej pożywna i wartościowa? Czy jej produkcja mniej obciąża środowisko? Dlaczego jest tak droga?

Faktycznie naturalnie

Ekologiczna żywność stała się bardzo popularna praktycznie na całym świecie. Można mówić wręcz o zapanowaniu mody na nią, a ogólniej rzecz ujmując - na zdrowy styl życia. Samo określenie "organiczny" odnosi się do produktów rolnych, a raczej sposobu ich uprawiana czy hodowania i przetwarzania. Szczególne wymagania muszą być spełnione i stale utrzymywane w celu uzyskania produktów, które mogą być oznaczane jako "ekologiczne". W odniesieniu do roślin - powinny rosnąć w bezpiecznej, nieskażonej glebie, nie wolno ich poddawać modyfikacji oraz muszą rosnąć w miejscu, które jest oddzielone od pozostałych plonów. Rolnicy nie mogą stosować syntetycznych pestycydów, ropopochodnych nawozów i innego rodzaju chemii. Jeśli chodzi o zwierzęta muszą mieć one możliwość przebywania na zewnątrz budynków oraz być karmione paszą ekologiczną. Nie mogą być faszerowane antybiotykami, hormonami wzrostu, lub jakimikolwiek produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego, za to mogą być szczepione przeciwko chorobom zwierzęcym.

Trudne wybory

Jeśli chodzi o właściwości odżywcze takich produktów, wciąż nie ma jednoznacznego stanowiska. Niektóre badania sugerują, że ekologicznie uprawiane warzywa i owoce mogą zawierać nieco więcej witaminy C, minerałów i przeciwutleniaczy niż tradycyjnie uprawiane produkty. Jednak inne badania przeprowadzone na tym samym polu wykazały, że pod tym względem nie ma żadnych różnic pomiędzy żywnością ekologiczną i nieekologiczną.

Z pewnością za to, bezpieczniejsze dla naszego zdrowia jest spożywanie produktów, które wyhodowane zostały w sposób naturalny, w zgodzie z prawami natury, bez chemicznych wspomagaczy i innych środków, które są dziś przez producentów używane na masową skalę. Dlatego osoby z alergią pokarmową, nietolerujące substancji chemicznych lub konserwantów często sięgają po żywność organiczną, która im lepiej służy.

Zdrowa, zdrowa żywność

A to dzięki temu, że:

  • Produkty ekologiczne zawierają mniej pestycydów. Pestycydy to substancje chemiczne, takie jak fungicydy, herbicydy i środki owadobójcze. Te chemikalia są powszechnie stosowane w rolnictwie konwencjonalnym, a ich pozostałości występują na jedzeniu, które codziennie spożywamy. Najbardziej narażone na szkodliwe działanie pestycydów są dzieci ze względu na ich mniej rozwinięty system odpornościowy. Narażenie ich we wczesnym wieku na działanie pestycydów, może powodować opóźnienia rozwojowe czy zaburzenia psychomotoryczne.
    • Żywność ekologiczna jest często świeższa, ponieważ nie zawiera środków konserwujących, które sprawiają, że jest dłużej przydatna. A świeża żywność zawsze smakuje lepiej. Produkty ekologiczne zwykle (ale nie zawsze, więc warto to sprawdzić) są produkowane w małych gospodarstwach, a potem sprzedawane w okolicznych sklepach.
    • Rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla środowiska naturalnego - prowadzi do redukcji zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby. Chroni wody, zmniejsza erozję gleby, zwiększa jej żyzność i zużywa mniej energii. Ponadto, rolnictwo ekologiczne jest lepsze dla ptaków i małych zwierząt, gdyż używanie chemicznych pestycydów jest dla nich niebezpieczne.

Lokalna żywność

Żywność ekologiczna jest zwykle dość droga. Mniejsza produkcja, wolniejszy przyrost, droższa hodowla i uprawa to główne przyczyny tego, że za organiczne wyroby dość słono musimy płacić. Trudno się temu dziwić - za jakością idzie cena, ale nie ma co owijać w bawełnę - nie każdego na nią stać. Ponadto nie w każdej miejscowości jest sklep z takimi produktami. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia. - zawsze możemy rozejrzeć się po lokalnym rynku, by znaleźć kogoś kto hoduje kury i sprzedaje niefermowe jajka lub być może znajomy ma ogródek i chętnie podzieli się z nami swymi plonami. Co prawda nie będzie to jedzenie oznakowane metką „żywność organiczna", ale na pewno będzie ono lepsze, zdrowsze i smaczniejsze niż produkty z supermarketu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Jak się robi zimno, gotuj regularnie na śniadanie. Uczucie lżejszego brzucha to niejedyny bonus
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Piątkowy król obiadów. Mało kalorii, sporo białka i cena obok której nie przejdziesz obojętnie
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Tych produktów nie wkładaj do mikrofalówki. Możesz się zdziwić
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka, chroni przed zawałem. Pij codziennie do śniadania
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Grzech nie skorzystać z okazji w dyskontach. Ten owoc dostarcza wiele cennych wartości i przełamuje słodycz deserów
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Nawet znajomy Włoch docenił ten smak. Klasyk kuchni włoskiej z dyniowym akcentem zachwyci każdego
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Pijesz mleko bez laktozy? Ta informacja może cię zdziwić
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Żadne borowiki czy podgrzybki. Najzdrowszych grzybów świata szukaj w markecie, nie w lesie
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Biorę serek wiejski i jabłka. W godzinę mam wilgotne i aromatyczne ciasto do kawy
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Są niewielkie, ale intensywnie czerwone i pełne wartości. Biegnij do dyskontów po dawkę zdrowia
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy
Czy powinniśmy pić mleko krowie? Nie każdemu ono służy