Zwykły-niezwykły makowiec

Ile pań domu, tyle przepisów na tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec. Makowiec z tego przepisu wychodzi słodki, wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Zapomnij o suchym placku z makiem.

Zwykły-niezwykły makowiecZwykły-niezwykły makowiec

Ciasto:

  • 300 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 25 gram drożdży
  • 70 gram margaryny

Masa makowa:

  • 250 gram maku
  • 100 gram margaryny
  • 150 gram cukru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 jaja
  • 100 gram rodzynek
  • 30 gram pokruszonych migdałów
  • żółtko do posmarowania ciasta

Przepis

Drożdże rozmieszałam z łyżeczką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Dokładnie roztarłam i odstawiłam do czasu, aż podrosną. Gotowe przełożyłam do miski z mąką. Wsypałam cukier, cukier waniliowy. Wlałam ciepłe mleko i rozkłócone jajka. Wymieszałam dokładnie mikserem, po czym wlałam rozpuszczoną margarynę i rękoma wyrobiłam gładkie ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepły kącik, aby spokojnie wyrosło.

Przepis

W tym czasie do gorącej wody wsypałam mak. Gotowałam przez około 5 minut. Wystudziłam i odcedziłam. Następnie trzy razy zmieliłam przez maszynkę. Dodałam sparzone rodzynki, migdały, wlałam rozmieszane jajka i aromat. Wsypałam cukier. Margarynę rozpuściłam i wlałam do masy. Dokładnie wymieszałam.

Przepis

Wyrośnięte ciasto przełożyłam na podsypany mąką blat. Rozwałkowałam na kształt prostokąta. Wyłożyłam na ciasto masę makową i równomiernie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam w roladę. Posmarowałam rozmieszanym żółtkiem.

Przepis

Przełożyłam do formy natłuszczonej tłuszczem w spray'u. Piekłam około 50 minut w temp.180 stopni. Po upieczeniu polałam ciasto polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru